24.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Συνέντευξη: Σφοδρή αντεπίθεση  Τσίπρα, με κρατικοποιήσεις (ΔΕΗ) , μεγάλες αυξήσεις μισθών, χιλιάδες προσλήψεις κλπ

 

Σφοδρή αντεπίθεση κατά ταυ Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,  σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο ΣΚΑΙ, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσιπρας  Επανέφερε την επιλογή για κρατικοποίηση της ΔΕΗ, η οποία όπως  είπε θα αναλάβει να παγώσει τα τιμολόγια της, Εμμέσως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και άλλων κρατικοποιήσεων, οπως τραπεζών, για τις οποίες μίλησε ανοικτά ο Παύλος Πολάκης.  Μίλησε για μεγάλες αυξήσεις μισθών, μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και για χιλιάδες προσλήψεις σε τομείς του δημοσίου, όπως στην υγεία την παιδεία κλπ.

Η συνέντευξη  με τους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο να ξεκινάει με αναφορά  στα ΜΜΕκαι ειδικά στον ΣΚΑΙ:

«Όταν με προσκαλείτε έρχομαι. Αργησα λίγο, αλλά δεν υπήρξε επιλογή να μην έρθω» είπε. Σημείωσε για τον ΣΚΑΪ πως θεωρεί ότι έχει έντονη άποψη, αλλά είναι δικαίωμά του. Σχεδόν όλοι οι σταθμοί διαμορφώνουν μια μεροληπτική στάση, δεν υπάρχει άλλη άποψη, συνέχισε ο κ. Τσίπρας. Ο ΣΚΑΪ έχει επιλέξει να λέει ότι έχει ταυτότητα και είναι δικαίωμά του, επανέλαβε. Το πρόβλημα στη χώρα είναι ότι υπάρχει ένα έλλειμμα πλουραλισμού, δεν το χρεώνω σε σας, είναι μεγάλη συζήτηση για το πού χρεώνεται, ανέφερε.

Για την ακρίβεια και την ΔΕΗ
Για την ακρίβεια, σημείωσε ότι δεν έγιναν θεσμικές παρεμβάσεις: «Εμείς δεν θα προχωρούσαμε σε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης» είπε. Είναι λάθος ο τρόπος διαχείρισης, είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση αν θα επανακρατικοποιηθεί η ΔΕΗ, σε περίπτωση που ξαναγίνει  κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα υπήρχε εντολή να «παγώσουν» τα τιμολόγια. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, η ΔΕΗ θα ανακτήσει το “Δ” που της αφαιρέθηκε», είπε χαρακτηριστικά, για τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης.

Για την κυβέρνηση είπε: «Η κυβέρνηση έχει μια αντίληση για το πώς λειτουργεί η οικονομία «αφήνουμε την αγορά να αυτορυθμιστεί και το κράτος δεν παρεμβαίνει. Αυτή είναι η αντίληψη Μητσοτάκη, αλλά δεν ξέρω αν είναι η αντίληψη της Δεξιάς, γιατί ένα κομμάτι της ΝΔ δεν ασπάζεται αυτή την αντίληψη.

Μέσα στην πανδημία έγιναν κοσμογονικές αλλαγές, έγινε σαφές ότι δεν μπορεί η αγορά να λειτουργήσει χωρίς παρέμβαση από το κράτος, κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει διάρρηξη κοινωνικού ιστού.

Για τον κατώτατο μισθού
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού είπε ότι δεν είναι ο κ. Μητσοτάκης που δεν την θελει, αλλά ενα λόμπι ισχυρό επιχειρηματιών που είναι προσανατολισμένοι στην αύξηση του κέρδους και στην μείωση του μισθολογικού κόστους.

Προφανώς και θα στηρίξω αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ, αν το αποφασίσει η κυβέρνηση.

Αυτό που λέω είναι πως είναι καλοδεχούμενη οποιαδήποτε φοροελάφρυνση, αλλά αυτά που δίνει η κυβέρνηση είναι πολύ λίγα και για λίγους.

Εμείς ως κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2019 δεν προλάβαμε να προχωρήσουμε σε ελαφρύνσεις. Δεν πρόλαβε να δει ο μέσος πολίτης αλλαγή στην τσέπη του.

Για εκλογές και εκλογικό νόμο
Πολλές χώρες κυβερνούνται με την απλή αναλογική και με κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτό μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα. Η διαχωριστική γραμμή είναι αυτή που λέει η οικονομία αυτορρυθμίζεται και αυτή που θέλει ένα δίκαιο κράτος.
Η κάθε ηγεσία των κομμάτων θα πρέπει να τοποθετηθεί. Η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι καλή αλλά όταν έρθει η ώρα της κάλπης, θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη στάση.
Δεν με προβληματίζει η άνοδος του ΚΙΝΑΛ. Για εμάς αντίπαλός είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του.

Για Παύλο Πολάκη

Για τις απόψεις του Παύλου Πολάκη είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα βαθιά δημοκρατικό και θα ακούγονται όλες οι απόψεις. Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη αντί να με ρωτάει μέσω δημοσιογράφων, να έρθει εδώ να κουβεντιάσουμε.
Ο Παύλος Πολάκης έχει τη διαδρομή του, δεν συμφωνώ πάντα με όσα λέει, αλλά στο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα λουλούδια ανθίζουν, όπως έλεγε ο πρόεδρος Μάο.

Αναφερόμενος στα εσωκοματικά του ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων: «Οραμά μου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το πιο δημοκρατικό κόμμα. Αν τεθεί θέμα συνεργασίας μετά τις εκλογές, θα το αποφασίσουν τα μέλη. Δεν θα τις χάσουμε τις επόμενες εκλογές».

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE