Γράφει ο Παυλος Παπαδάτος
Σε “προφητικό” άρθρο μου στις 15/9/2019 που αναδημοσιεύθηκε σε Facebook και Twitter (11:30 π.μ. 17 Σεπ 2019 Tweeter&Facebook”) έγραφα επί λέξει: ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ “Πιο πιθανό είναι να δούμε κάποιον εισαγγελέα που διερευνά το σκάνδαλο NOVARTIS να μπει φυλακή παρά κάποιον εκ των δημιουργών του σκανδάλου. Διαβάζω λοιπόν τις τελευταίες ημέρες, όπως εξ άλλου και εσείς, ότι η εισαγγελέας διαφθοράς κυρία Τουλουπάκη, που ήταν επιφορτισμένη με την διερεύνηση του σκανδάλου Novartis οδηγείται η ίδια πλέον στον ανακριτή!!! Πως το ήξερα; Μα στην Ελλάδα ζω…! Πάντως, σε κάθε περίπτωση, πραγματικά χαίρομαι που η δικαιοσύνη απεφάνθη ότι ουδείς Έλληνας πολιτικός είναι ένοχος, και ότι πρόκειται περί σκευωρίας και ουχί σκανδάλου. Εξακολουθώ όμως να έχω μία απορία: Πως η Αμερική επέβαλε πρόστιμο 275 εκατομμυρίων δολαρίων στην Novartis για σκάνδαλα που έκανε και στην Ελλάδα, και εδώ δεν υπάρχει κατηγορούμενος ούτε νοσοκόμος!!! (Προσωπικά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό δικαιοσύνης).
Ποιο είναι όμως το μήνυμα που στέλνουμε στην διεθνή κοινότητα; Ότι είμαστε κράτος δικαίου ή ότι είμαστε τόσο διεφθαρμένοι που ακόμη και οι εισαγγελείς μας που είναι εντεταλμένοι για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι οι πλέον διεφθαρμένοι όλων; Δυστυχώς έχουμε τεράστιο επικοινωνιακό έλλειμα. Και στην προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων – παντελής έλλειψης αξιόλογου lobby- αλλά και εντός της χώρας, όπου η κυβερνητική επικοινωνιακή πολιτική δημιουργεί σύγχυση, αδικαιολόγητες προσδοκίες και πολλά ερωτηματικά στους πολίτες. Συγχρόνως δε, ακυρώνει πολλά από τα εντυπωσιακά επιτεύγματα της σημερινής κυβέρνησης, τα οποία ομολογουμένως δεν είναι λίγα. Έτσι καθημερινά ο πολίτης ακούει για ιστορικά επίπεδα ανάπτυξης της χώρας, για τις υψηλότερες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην χώρα μας, για αναμενόμενα ιστορικά ρεκόρ στον τουρισμό, για ιστορικό ρεκόρ αύξησης εξαγωγών και είναι εύλογο να διερωτάται:
Γιατί αφού συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνησης δεν μειώνει τον ειδικό φόρο καυσίμων, τον ΝΦΑ, τους μόνιμους έκτακτους φόρους, τον ΦΠΑ στα τρόφιμα ή έστω τους τόκους των δανείων των ενήμερων δανειοληπτών, αλλά αρκείται σε 2% αύξηση κατώτατου μισθού και σε κάποιες άνευ ουσιαστικής αξίας επιδοτήσεις ενέργειας, την στιγμή που η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών βρίσκεται στο ναδίρ, και που το 28% των Ελλήνων δεν είχε ούτε μία ημέρα θέρμανσης στο σπίτι του μέσα στην καρδιά του χειμώνα; Και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο. Αλλά το μεγαλύτερο δίκιο έχει ο καταναλωτής, και αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει αποτύχει να επικοινωνήσει κάποιες πικρές αλήθειες για την πραγματική κατάσταση της εθνικής μας οικονομίας, και για τις οποίες ουσιαστικά δεν ευθύνεται.
Το χρέος της Ελλάδας από 180.7% που ήταν το 2019 -ελέω κορωνοϊού- εκτινάχτηκε στο 207% του ΑΕΠ (360 δις) που με μεγάλη διαφορά είναι το χειρότερο της Ευρώπης -Ιταλία 155%- και συγχρόνως το δημοσιονομικό πλεόνασμα από 1.1% το 2019 -ελέω κορωνοϊού- έγινε 10.1% έλλειμα. (Το χρέος της όμως της γειτονικής μας Βουλγαρίας είναι μόλις 24.7%!!!) Θα πει άραγε κανείς στον Έλλην πολίτη ότι τουλάχιστον 150 χιλιάδες επιχειρήσεις, όχι αύξηση μισθών δεν θα μπορέσουν να δώσουν αλλά είναι έτοιμες να κλείσουν; Θα του πει άραγε κανείς ότι η Ελλάδα είναι ακόμη υπό την επιτήρηση της ΕΕ, των οίκων αξιολόγησης και κυρίως των αγορών που λίγο θέλουν να μας κλείσουν την στρόφιγγα των δανεικών; Θα του πει άραγε κανείς ότι ναι μεν είχαμε αύξηση εξαγωγών αλλά την ίδια χρονιά είχαμε τεράστιο εμπορικό έλλειμα γιατί εισαγάγαμε αγαθά αξίας 25 δις περισσότερα από όσα εξαγάγαμε και δεν είμαστε Αμερική να τυπώνουμε δολάρια; Θα αντιληφθούν άραγε οι εκάστοτε κυβερνώντες ότι ο σωστά ενημερωμένος πολίτης έχει λιγότερες απαιτήσεις και είναι συγχρόνως και ένας καλός σύμμαχός τους και όχι εχθρός τους;
Σημείωσης.
Μήπως ο υπουργός προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι αρμοδιότητά να βγαίνει στην τηλεόραση κάθε τρεις και λίγο για να μας ενημερώνει δήθεν για την πρόοδο κάποιων συλλήψεων; Η αστυνομία και ηγεσία έχει και εκπροσώπους έχει. Ας μην την ακυρώνει ο υπουργός παριστάνοντας τον σερίφη..