27.5 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Απολογία Δούρου: «Δεν έχω καμία ευθύνη για το θάνατο των 25 ανθρώπων στη Μάνδρα»

Αντιμέτωπη με τις ευθύνες της για τον θάνατο των 25 συμπολιτών μας, επακόλουθο της φονικής πλημμύρας στην Μάνδρα, βρέθηκε σήμερα η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, δηλώνοντας σθεναρά την άρνησή της για τις ποινικές διώξεις εναντίον της.

Με την απολογία της Ρένας Δούρου ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου έγινε η έναρξη των δικαστικών ενεργειών για την πολύκροτη υπόθεση της τραγωδίας στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017.

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής στην απολογία της, επιχείρησε να αντικρούσει τις ευθύνες που της αποδίδονται, καθώς από τη δικαστική έρευνα προέκυψε ότι δεν είχαν γίνει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι αυτή η θεομηνία στη Μάνδρα ήταν μια πρωτοφανής καταστροφή και μια τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους.  Στέκομαι σήμερα στο εδώλιο με σεβασμό στο θεσμό της Δικαιοσύνης. Είμαι ενώπιόν σας για κατηγορίες που δε μου αναλογούν. Αντιλαμβάνομαι την τραγωδία, ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια», είπε κατά την έναρξη της απολογίας της η Ρένα Δούρου, επικαλούμενη στη συνέχεια την κατάθεση του κ. Λέκκα που έκανε λόγο για «αρχή της κλιματικής αλλαγής» με την πλημμύρα αυτή.

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, ξεκαθάρισε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, όχι όμως και την ποινική.

«Το να αναζητείς ευθύνη άλλων στον περιφερειάρχη παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας και της νομιμότητας. Παρόλο που δεν ήταν δική μου αρμοδιότητα, στέκομαι απέναντί σας έχοντας αναλάβει την πολιτική ευθύνη του περιφερειάρχη, ουδέποτε ανθίσταμαι από αυτή. Αν πράγματι υπάρχουν παραλείψεις, να αναλάβω την πολιτική ευθύνη, αλλά όχι την ποινική».

Παράλληλα, ανέφερε ότι από τα 1000 έργα που έκανε η περιφέρεια, τα 163 ήταν αντιπλημμυρικά, που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονταν σε εξέλιξη την περίοδο εκείνη, διερωτώμενη τι άλλο θα μπορούσε να κάνει «ο μέσος συνετός άνθρωπος».

«Ήρθε μπροστά σας ο κ. Τζιτζικώστας σας περιέγραψε ότι όλοι οι περιφερειάρχες γνωρίζουν την εικόνα, αλλά θα ήταν αδύνατο να γνωρίζουν το κάθε έργο ξεχωριστά και τεχνικές λεπτομέρειες. Για το συγκεκριμένο έργο δε μου αναφέρθηκε ποτέ ζήτημα καθυστέρησης. Κανείς από την πυραμίδα δεν ήρθε να μου πει ότι καθυστερεί».

Η κατηγορουμένη επεσήμανε πως το φυσικό φαινόμενο που έπληξε τη Δυτική Αττική, ειδικά την περιοχή της Μάνδρας, ήταν βίαιο και, μάλιστα, όπως είπε, τη σφοδρότητά του δεν προέβλεψαν τότε οι ειδικοί επιστήμονες.

«Ακόμα και η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο έβγαλαν μετά από ημέρες πρόβλεψη. Υπάρχει η αίσθηση ότι ο Περιφερειάρχης είναι ο απόλυτος άρχοντας. Όμως υπάρχουν όργανα που τον ελέγχουν για να μη γίνει ένας ανεύθυνος μικρός πρωθυπουργός».

Τις επόμενες ημέρες ακολουθούν οι απολογίες των συγκατηγορουμένων της δημάρχων, κατά τον επίμαχο χρόνο, Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγαρέων, αντιπεριφερειάρχη, υπαλλήλων τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Μάνδρας, του Δασαρχείου Αιγάλεω και Ελευσίνας κ.ά.

Οι συνολικά 21 κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες που, ανά περίπτωση, αφορούν τα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, σωματικών βλαβών και παραβίασης κανόνων οικοδομικής.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE