23.7 C
Athens
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025

Ροδάκινο: Στα ύψη η ζήτηση φέτος. Που θα φτάσει η τιμή παραγωγού για τη μεταποίηση-βιομηχανία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Στα ύψη είναι φέτος η ζήτηση για τα ροδάκινα με την τιμή να διαμορφώνεται στα 40 λεπτά, εξέλιξη που οδηγεί σε επιπλέον εισόδημα για τους παραγωγούς.

Το φετινό ισοζύγιο στα βιομηχανικά ροδάκινα λειτουργεί υπέρ των παραγωγών, καθώς η ζήτηση για τα εγχώρια προϊόντα κομπόστας παραμένει ισχυρή.

Η αγορά μάλιστα τα πληρώνει καλά και την ίδια στιγμή, η εγχώρια παραγωγή είναι σαφώς μειωμένη, ειδικά σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

Έτσι, παρά τους τακτικισμούς που επιχειρεί η βιομηχανία, φέτος τα ροδάκινα θα πληρωθούν με έναν μέσο όρο της τάξεως των 40 λεπτών το κιλό τουλάχιστον.

Θα πρέπει να αναφερθεί μεταξύ άλλων ότι πέραν της ζήτησης για ελληνικά βιομηχανικά ροδάκινα από χώρες τις βαλκανικής και κυρίως από τη Βουλγαρία, τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί η δυναμικότητα της εγχώριας μεταποιητικής βιομηχανίας στον κλάδο και μάλιστα με γραμμές παραγωγής οι οποίες είναι σε θέση να απορροφήσουν το σύνολο της παραγωγής και ταυτόχρονα να προσδώσουν στο προϊόν υψηλή προστιθέμενη αξία.

Αν και εκπρόσωποι της ΕΚΕ είχαν αφήσει να εννοηθεί το προηγούμενο διάστημα πως οι τιμές θα είναι τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα, ήτοι 31 με 33 λεπτά το κιλό, φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ικανοποιεί καθόλου τους παραγωγούς, οι οποίοι διανύουν μια χρονιά υψηλής ακαρπίας, ζημιών από βροχές και χαλάζι αλλά και σταθερά υψηλά κοστολόγια, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών.

Το απόγευμα της Τετάρτης 12 Ιουλίου, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση της ΕΚΕ, φέρεται πως συζητήθηκε το ενδεχόμενο αύξησης των περσινών τιμών κατά 6 περίπου λεπτά ως ένα εφικτό σενάριο, ωστόσο η περιοχή των 40 λεπτών παραμένει πυρήνας των διεκδικήσεων από τους παραγωγούς.

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί

Μάλιστα παράγοντες από την πλευρά των αγροτικών συνεταιρισμών, υποδεικνύουν τιμές στην περιοχή των 50 λεπτών το κιλό. Μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες πού θα καθίσει η μπίλια, ωστόσο οι ενδείξεις της παραγωγής, η οποία όπως ακούγεται θα είναι μειωμένη κατά τουλάχιστον 30 με 35% λόγω της ακαρπίας και των ζημιών, δείχνουν μια παραγωγή κοντά στους 350.000 με 380.000 τόνους, έναντι των 500.000 περίπου πέρυσι, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που προέρχονται από ανθρώπους της αγοράς.

Σε αυτό το κλίμα και με δεδομένο ότι δυσεύρετες θα είναι και οι καλές ποιότητες, τότε δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για τιμές κάτω από τα 40 λεπτά το κιλό, ειδικά όταν η καλλιεργητική δαπάνη, έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια κοντά στα 800 με 1.000 ευρώ το στρέμμα έναντι των 500 με 600 ευρώ που κατά μέσο όρο έγραφε το κοστολόγιο των παραγωγών μέχρι και το 2020.

Άλλωστε, η αγορά στο επιτραπέζιο ροδάκινο, αν μπορεί να μαρτυρήσει μια τάση, διατηρήθηκε μεσοσταθμικά στο συν 20% πάνω συγκριτικά με τις τιμές της περσινής περιόδου, παρά τις πιέσεις που ακούγεται τελευταία ότι υφίστανται. Συγκεκριμένα, η ζήτηση για τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια του κάµπου της Πέλλας και της Ηµαθίας, γεγονός που, συνδυαστικά µε την περιορισµένη, κατά τόπους, φετινή παραγωγή, κρατάει και την τιµή παραγωγού κατά περίπου 20% υψηλότερα από την αντίστοιχη περσινή.

Στα χνουδωτά επιτραπέζια ροδάκινα Gloria το εµπόριο προσφέρει στην περιοχή από 50 έως και 55 λεπτά το κιλό, ενώ στα νεκταρίνια και για τις ποικιλίες «Big Top» και «Fire Top», που µαζεύονται αυτή την περίοδο, οι τιµές κυµαίνονται από 55 έως και 65 λεπτά το κιλό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Ελαιολαδο: Αδιέξοδο για τους ελαιοπαραγωγούς – Κατρακυλούν οι τιμές κάτω του κόστους. Πώς διαμορφώνονται

Δραματική πτώση καταγράφουν οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία, με τους παραγωγούς να βρίσκονται...

Ελαιόλαδο: Πως εξαφανίζουν το ελληνικό λάδι στις δημοπρασίες, Ιταλοί και Ισπανοί. Στα ύψη η τιμή

Είδος πολυτελείας έχει γίνει το ελληνικό ελαιόλαδο, κάτι που διαπιστώνει κανείς από το πως...