26.1 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Πως ο Ν.Φίλης ανέτρεψε την απόφαση Α. Τσίπρα για κλείσιμο της «Αυγής», με επίθεση κατά πάντων στο Πολιτκό Συμβούλιο.

Αποκλειστικο Ρεπορτζ:  ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Εκτός εαυτού ο Νίκος Φίλης σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, την προηγούμενη Τετάρτη, με μεγάλη φόρτιση για όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, επέβαλε τη διατήρηση της καθημερινής έκδοσης της “Αυγής”

Προσπάθεια όλων  ήταν η συζήτηση να μείνει αυστηρά εντός των τειχών, όμως η εξίσωση ήταν αρκετά δύσκολη και η χρυσή τομή μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας δεν ήταν δυνατό να βρεθεί. Ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στις αντιδράσεις των εργαζομένων και στελεχών όπως ο Νίκος Φίλης άλλα λέγεται και Νίκος Βούτσης  αναγκάσθηκε να αλλάξει επιλογή.

Η εφημερίδα αποφασίστηκε ομόφωνα να αναδιαρθρωθεί εν λειτουργία. Πρακτικά αυτό σημαίνει πλέον ότι οι εργαζόμενοι εκτός από ένα πρόγραμμα εθελουσίας έχουν τώρα μπροστά τους και το δίλημμα της απόλυσης.

Αυτό σημαίνει ότι η εφημερίδα με ελάχιστες πωλήσεις, μερικών εκατοντάδων φύλλων,  θα σπρώχνει  το κόμμα να αιμορραγεί για να συντηρεί ένα φύλλο που δεσμεύει μέχρι και το 70% της κρατικής χρηματοδότησης .

Αδίστακτη ομάδα…

Στη μαραθώνια συνεδρίαση του οργάνου ο κ. Φίλης έφθασε  σε ένα παραλήρημα εναντίον της διοίκησης της εφημερίδας με βαριές κατηγορίες προς την ηγεσία του κόμματος ότι «στόχος κατά κύριο λόγο δεν ήταν η διάσωση της εφημερίδας όσο ο έλεγχος της Αυγής.»

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο να μιλήσει για μια αδίστακτη ομάδα που επιχειρεί το έλεγχο του κομματικού οργάνου συνοδεύοντας τις επιθέσεις του αυτές με προσωπικές προσβολές ακόμη και κατά συναδέλφων του βουλευτών και μελών του κόμματος.

Η κατάσταση ξέφυγε εντελώς όταν ο κ. Φίλης έφτασε στο σημείο να απαξιώσει ηθικά και την Όλγα Γεροβασίλη μόλις εκείνη πήρε το λόγο για να τοποθετηθεί.

Η έκρηξη της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν έντονη μετά από πάνω από τέσσερις ώρες συνεδρίασης

Στον βουλευτή απάντησε σε υψηλούς τόνους και ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος κυριολεκτικά έφτασε στο σημείο να του βάλει τις φωνές με τον πρώην υπουργό Παιδείας να υποχωρήσει, όπως αναφέρουν οι διαρροές.

Ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε σε ρόλο προστάτη των εργαζομένων, όπως έλεγαν κάποια μέλη του ΠΣ, της εφημερίδας και λίγο πριν είχε προτείνει να συσταθεί ειδική κομματική επιτροπή για να μπει σε επιτροπεία η εφημερίδα και η διαδικασία εκκαθάρισης στην οποία μάλιστα ήθελε να μετέχει και ο ίδιος.

Η πρότασή του αυτή όμως δεν στηρίχτηκε ούτε από κορυφαία στελέχη των 53 ή της Ομπρέλας με αποτέλεσμα ο κ. Φίλης να βρεθεί στη άβολη θέση να την αποσύρει αφού προηγουμένως είχε πυροδοτήσει ένα κλίμα έντασης και αντεγκλήσεων.

Οι αντιρρήσεις που ακούστηκαν είχαν να κάνουν αφενός με την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανό το φύλο για λόγους ιστορικότητας της εφημερίδας, αλλά και με την ανάγκη διατήρησης της καθημερινής ύπαρξης του φύλλου για λόγους διείσδυσης και επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια πράγματα.

Ωστόσο ο βασικός αντίλογος είναι ότι αυτή η καθημερινή παρέμβαση του κόμματος δεν μπορεί «να βάζει μέσα» οικονομικά το κόμμα και να κοστίζει το 72% της κρατικής επιχορήγησης. Το σχέδιο της εξυγίανσης εν λειτουργία ουσιαστικά ήταν η εναλλακτική πρόταση που υπήρχε ήδη στο τραπέζι από την πλευρά της διοίκησης. Απουσία όμως εναλλακτικής οικονομικής πρότασης για τη διάσωση της εφημερίδας από τη χρεωκοπία δεν υπήρχε άλλος δρόμος.

Όπως έγινε αντιληπτό από την πορεία της «διαπραγμάτευσης» η πλευρά που αντιδρούσε στην αναστολή της κυκλοφορίας του καθημερινού φύλλου ήθελε απλά να κερδίσει κι άλλο χρόνο με τη διαδικασία να είναι ανοιχτή ήδη από το καλοκαίρι. Ωστόσο η λύση αυτή έχει μια αντικειμενική δυσκολία για το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως επισημάνθηκε τελικά δεν κερδίζεται χρόνος, αλλά αυξάνονται οι κίνδυνοι. Κίνδυνοι κυρίως πολιτικοί γιατί κλωτσώντας το τενεκεδάκι παρά κάτω σύμφωνα και με την προσφιλή έκφραση Τσακαλώτου το πρόβλημα σε πιο πολιτική συγκυρία δεν αποκλείεται να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από ότι η απουσία της Αυγής τις εργάσιμες ημέρες από τα περίπτερα της χώρας…

 

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE