22.5 C
Athens
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Παρίσι: Πνίγεται στα σκουπίδια η πόλη. Φόβοι για ανάπτυξη επιδημιών

Φόβοι για εξάπλωση επιδημιών στο Παρίσι προκαλούν μεγάλοι σωροί από σκουπίδια που έχουν μαζευτεί στου δρόμους λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα. Οι απεργοί αντιδρούν στα σχέδια της Γαλλικής κυβέρνησης για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Έντονοι φόβοι εκφράζονται από τους ειδικούς και για την πιθανότητα να εμφανιστούν αρουραίοι που θα μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες. Ήδη η πόλη του Φωτός αντιμετωπίζει οξυμένο πρόβλημα με τα τρωκτικά και πριν την απεργία.

Η απεργία των υπαλλήλων καθαριότητας έχει ως συνέπεια περίπου 5.600 τόνοι απορριμμάτων να συγκεντρώνονται στους δρόμους του Παρισιού, σύμφωνα με το γραφείο του δημάρχου του Παρισιού, το οποίο επικαλείται το το AFP.

«Είναι άθλια και μυρίζει», δήλωσε η 23χρονη Mathilde Boyer, που ζει στο 15ο διαμέρισμα, προσθέτοντας ότι αν και ανησυχεί για τους υγειονομικούς κινδύνους, στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων. «Δείχνει ότι υπάρχουν μικρά χέρια παντού στο Παρίσι και ότι η δουλειά τους -και το δικαίωμά τους σε μια αξιοπρεπή ζωή και σύνταξη– πρέπει να γίνεται σεβαστή», τόνισε.

Από την πλευρά της μια εργαζόμενη σε αρτοποιό, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε: «Είναι φρικτό. Καταλαβαίνεις, αν μπουν παράσιτα σε ένα ζαχαροπλαστείο, τι θα γίνει;»

Το πραγματικό πρόβλημα για το Παρίσι, ωστόσο, δεν είναι οι σακούλες αλλά οι αρουραίοι που μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους. Η πόλη του Φωτός θεωρείται ότι είναι μία από τις πιο «προβληματικές» πόλεις σχετικά με τους αρουραίους, με την εθνική ιατρική ακαδημία της Γαλλίας να εκδίδει προειδοποίηση τον περασμένο Ιούλιο σχετικά με την «απειλή για την ανθρώπινη υγεία» εξαιτίας των αρουραίων και τις ασθένειες που μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο.

Στο κόκκινο η αντιπαράθεση

Το ζήτημα με τα απορρίμματα προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση, καθώς δήμαρχοι των διαμερισμάτων δήλωσαν ότι η απεργία απειλεί τη δημόσια υγεία, καλώντας την δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό να λάβει μέτρα. «Έβδομη ημέρα χωρίς αποκομιδή σκουπιδιών. Βρώμα και σήψη», έγραψε ο υπουργός Μεταφορών – και επίδοξος δήμαρχος του Παρισιού, Κλεμάν Μπο στο Twitter το βράδυ της Κυριακής μαζί με φωτογραφίες που δείχνουν κάδους να ξεχειλίζουν από σακούλες σκουπιδιών.

«Το 19ο παράδειγμα αδράνειας και περιφρόνησης προς τους Παριζιάνους», πρόσθεσε, με το γραφείο της Ινταλγκό να απαντά. «Η σαπίλα είναι αυτό που χαρακτηρίζει το όραμά σας για τον κοινωνικό διάλογο», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αντουάν Γκιγιού. «Αν πραγματικά ανησυχείτε για τους Παριζιάνους και τους Γάλλους, αποσύρετε την άδικη μεταρρύθμιση των συντάξεων, την οποία απορρίπτουν μαζικά».

Οι απεργοί, πάντως, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους μέχρι την Τετάρτη, όταν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων θα ψηφίσουν για το αν θα συνεχίσουν την απεργία. Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν απόσυρση της μεταρρύθμισης η οποία αυξάνει κατά δύο χρόνια το όριο ηλικίας. Οι συλλέκτες απορριμμάτων και οι οδηγοί μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 57 χωρίς κανένα επίδομα, με το όριο να αλλάζει στα 59, αν περάσει η μεταρρύθμιση Μακρόν.

Την επικινδυνότητα της εργασίας του επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα :

«Είμαστε έξω κάθε μέρα, δουλεύουμε είτε βρέχει, είτε χιονίζει, είτε φυσάει», αναφέρει ο Ναμπίλ Λετρές, «Όταν είσαι πίσω από τον κάδο, αναπνέεις πτητικές ουσίες και παθαίνεις ασθένειες και καρκίνους. Η δουλειά είναι σκληρή».

Η Μιριέλ Γκαρμένκ εργάζεται εδώ και 20 χρόνια στη συλλογή απορριμμάτων και όλα αυτό το διάστημα θυμάται πτώσεις από το φορτηγό και τενοντίτιδες. «Όταν βγω στη σύνταξη, “ξέρω ότι θα ζω στη φτώχεια”, με σύνταξη 1.200 ευρώ το πολύ»

Δέν κάνει πίσω ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν, πάντως, δείχνει αμετακίνητος σχετικά με το συνταξιοδοτικό. Σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε ότι κατανοεί την δυσαρέσκεια, ωστόσο, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση «πρέπει να γίνει».

«Η κυβέρνηση σας άκουγε και σας ακούει για να προωθήσει τον διάλογο (…) χωρίς να αποκλίνει από την ανάγκη για την αποκατάσταση μίας βιώσιμης ισορροπίας στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα», γράφει ο Εμανουέλ Μακρόν παραδεχόμενος ότι η μεταρρύθμιση είναι αντιδημοφιλής.

«Δεν υποτιμώ την δυσαρέσκεια την οποία εκφράζετε καθώς και τις αγωνίες που εκφράσθηκαν από πολλούς Γάλλους που ανησυχούν ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη», παραδέχεται ο πρόεδρος της Γαλλίας την ώρα που πολλοί τομείς δραστηριότητας (οι μεταφορές, η ενέργεια…) διαταράσσονται από τις κινητοποιήσεις των πολέμιων της μεταρρύθμισης.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE