20.4 C
Athens
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Παράθυρο ευκαιρίας Ελλάδας- Τουρκίας για την διευθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Στην πλέον κρίσιμη φάση μπαίνουν οι συνομιλίες Ελλάδας- Τουρκίας ώστε να ξεκινήσουν τον διάλογο για τις θαλάσσιες ζώνες μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν 14 μήνες στο Βίλνιους της Λιθουανίας και πλέον το πλέον κρίσιμο ραντεβού θα είναι αυτό που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών στην Αθήνα, πιθανότατα το Νοέμβριο, όπου θα συζητήσουν τις γενικές αρχές στη βάση των οποίων θα μπορεί να οικοδομηθεί ο διάλογος.

Η Ελλάδα προσέρχεται στο διάλογο με συγκεκριμένη θέση που αφορά στην πλήρη αναγνώριση του Διεθνούς Δικαίου, η στην αποδοχή της προσφυγής στη Χάγη ή το Δικαστήριο του Αμβούργου στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται οι θαλάσσιες ζώνες.

Διπλωματικές πηγές τόνιζαν πάντως πως πρόκειται για τα προκαταρκτικά της συζήτησης και αν δεν υπάρχει συναντίληψη και κοινή βάση κατανόησης δεν μπορούμε να πάμε στο επόμενο βήμα.

Το θετικό σενάριο

Εφόσον οι δυο υπουργοί Εξωτερικών Γεραπετρίτης- Φιντάν συμφωνήσουν το πλαίσιο συνομιλών, τότε Μητσοτάκης και Ερντογάν θα ανάψουν το πράσινο φως για την έναρξη του ουσιαστικού διαλόγου στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα διεξαχθεί στην Άγκυρα στις αρχές του επόμενου έτους.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά διευκρινίζει σε όλους τους τόνους ότι αν η Άγκυρα βάλει στο τραπέζι θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία όπως έχει κάνει στο παρελθόν ή θέσει ζητήματα που δεν άπτονται των θαλασσίων ζωνών η Ελλάδα έχει ως κόκκινες γραμμές δεν θα υπάρξει διάλογος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι υπάρχει ένα πραγματικό παράθυρο ευκαιρίας για την διευθέτηση της διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών. Όπως σημείωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, «θα πρέπει να είμαστε αρκετά τολμηροί και αρκετά σοφοί ώστε να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία. Αλλά αν πρόκειται να προσπαθήσουμε θα πρέπει και οι δύο πλευρές να υιοθετήσουμε μια συνεπή προσέγγιση σε κάθε πτυχή της συμπεριφοράς μας».

«Αγκάθι» το Κυπριακό

Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε τη θετική πλευρά της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, δεν παρέλειψε, όμως, να απαντήσει στον κ. Ερντογάν για τα όσα είπε από το ίδιο βήμα για το Κυπριακό. «Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, επαναβεβαιώνω εδώ σήμερα τη δέσμευσή μας όσον αφορά στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και σε μια λύση στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ“, είπε για τις πάγιες θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, για να τονίσει στη συνέχεια ότι ” η λύση δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτή. Απλούστατα δεν αποτελεί λύση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Δημογραφικό: Ανησυχητικά στοιχεία για την υπογεννητικότητα – Σταμάτησαν οι γεννήσεις σε χωριά και μικρά νησιά

Ανησυχητικά είναι τα νέα στοιχεία για την υπογεννητικότητα. Ο πληθυσμός της Ελλάδας τα τελευταία...

Condé Nast Traveller: Αυτές είναι οι 10 πιο φιλόξενες χώρες στην Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας στην κορυφαία δεκάδα 

Την λίστα των αναγνωστών της για τις 10 πιο φιλόξενες χώρες στην Ευρώπη δημοσιοποίησε...

Προειδοποίηση ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή:  Πρόγευση για το μέλλον μας αποτελούν οι ξηρασίες και οι πλημμύρες – Το 2050 πάνω από 5 δισ. άνθρωποι...

Για τους μελλοντικούς κινδύνους και τις συνέπειες που θα φέρει η κλιματική αλλαγή προειδοποιεί...