23.4 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Μελίνα Τραυλού: Πώς εκτοξεύθηκε στα 20 δισ. ευρώ το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας

Στα 20 δισ. ευρώ για το 2022 ανήλθε το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού η οποία μετά από έναν χρόνο θητείας στην προεδρία της Ένωσης παρουσίασε τα επιτεύγματα της ελληνικής Ναυτιλίας κατά τη χθεσινή Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Η  Μελίνα Τραυλού τόνισε ότι παρά το ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, και παρά το γεγονός ότι το 2022 ήταν μια χρονιά πολύ απαιτητική, ωστόσο, η ναυτιλία λειτούργησε για μια ακόμη φορά ως φόρος σταθερότητας με τα 5.500 πλοία της κατορθώνοντας να εκτοξεύσει στα 20 δισ. ευρώ το ναυτιλιακό συνάλλαγμα μέσα στο 2022.

H ίδια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, προέρχονται από τις επενδύσεις τόσο στην ναυτιλία, όσο και σε άλλους κλάδους της εθνικής οικονομίας υποστηρίζοντας πως η  ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας θα πρέπει να διατηρηθεί .

Tόνισε ότι η Πολιτεία υποστήριξε τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που είχαν προκύψει σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής ναυτιλίας με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ πρόσθεσε ότι η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε με την επικαιροποίηση του Νέου Συνυποσχετικού, μέσω της υιοθέτησης Πρόσθετης Πράξης, που υπέγραψε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

Και, μάλιστα, με εξουσιοδότηση που μου παρείχε η συντριπτική πλειοψηφία του 93% της χωρητικότητας των διαχειριζόμενων από την Ελλάδα πλοίων. Η πρόεδρος της ΕΕΕ είπε ότι πέρασε ένας χρόνος από την ανάληψη της προεδρίας της και ευχαρίστησε θερμά τα μέλη της Ένωσης των Ελλήνων Εφοπλιστών για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους όλο αυτό το διάστημα.

Αναφερόμενη στα περιβαλλοντικά θέματα που συνεχίζουν να κυριαρχούν σε επίπεδο Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ_ και ευρωπαϊκών θεσμών, είπε ότι η ΕΕΕ παρακολουθεί τις διεθνείς διαβουλεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ εργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας, για την αναθεώρηση της Στρατηγικής του ΙΜΟ και για την επιλογή ρεαλιστικών μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Παράλληλα, είπε ότι η Ένωση των Εφοπλιστών υποστηρίζει την πρόταση του Διεθνούς Ναυτικού Επιμελητηρίου (International Chamber of Shipping-ICS) για την υιοθέτηση στον IMO ενός παγκοσμίου οικονομικού μέτρου που θα βασίζεται σε ένα σύστημα συνεισφοράς (levy) ανά τόνο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. «Είναι θετικό το γεγονός ότι στην τελευταία σύνοδο της αρμόδιας Επιτροπής του ΙΜΟ καταγράφηκε σαφής προτίμηση προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε.

Στο θέμα της εφαρμογής, από την 1η Ιανουαρίου, του λειτουργικού δείκτη Έντασης Άνθρακα (Carbon Intensity Indicator – τον γνωστό CII) για τη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων στα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας, η κα Τραυλού επεσήμανε ότι απαιτείται αναθεώρηση καθώς, όπως τόνισε η «συμμόρφωση με το δείκτη θα παρουσιάσει αδυναμίες».

Τόνισε ότι η Ένωση προχώρησε ήδη στη σύσταση ειδικής Ομάδας Εργασίας στο Διοικητικό Συμβούλιο, με στόχο να καταδειχθούν οι αδυναμίες του μέτρου, το οποίο τελικά αδικεί όλα τα πλοία. Συγκεντρώνουμε και θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα, έτσι ώστε να διαμορφώσουμε και να προωθήσουμε προτάσεις που να μπορούν να βελτιώσουν τον κανονισμό και να μετριάσουν τις επιπτώσεις του, ανέφερε.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε ότι, το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς της ΕΕΕ αφιερώθηκε στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της ναυτιλίας στο EU ETS.

Η κ. Τραυλού δήλωσε ότι μετά από τις επιστάμενες ενέργειες μας, σε συντονισμό και με την Ένωση Ευρωπαίων Πλοιοκτητών (European Community Shipowners’ Associations -ECSA), υιοθετήθηκαν σημαντικές θέσεις στην τελική συμφωνία με τη μεγαλύτερη επιτυχία ότι αναγνωρίστηκε ο καταλυτικός ρόλος του commercial operator του πλοίου όπως και η ευθύνη αυτού για τη συμμόρφωση με το EU ETS, σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE