24.4 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Kιμ Γιονγκ Ουν: Ξενάγησε τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας σε βαλλιστικούς πυραύλους (φωτό)

Μια διαφορετική ξενάγηση σε βαλλιστικούς πυραύλους έκανε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκου

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας συνόδευσε τον Σεργκέϊ Σοϊγκού ανάμεσα σε πελώριους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και στρατιωτικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s).

Του έκανε μάλιστα και … επίδειξη των πιο προηγμένων όπλων της Βόρειας Κορέας τα οποία αναπτύχθηκαν παρότι αυτό είναι απαγορευμένο.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας και ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας έκαναν βόλτα σε έκθεση στρατιωτικών ειδών, στην οποία παρουσιάζονταν νέοι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι και «νέα» UAVs, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο NK News.

Ρωσική αντιπροσωπεία, καθώς και κινεζική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Λι Χονγκτζόνγκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής του ΚΚ Κίνας, έφθασαν την Τετάρτη (26.07.2023) στην Πιονγκγιάνγκ.

Είναι οι πρώτες ξένες αντιπροσωπείες που επισκέπτονται τη βορειοκορεατική πρωτεύουσα μετά το κλείσιμο των συνόρων της χώρας το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με το Yonhap, το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας.

  

Η Ρωσία, ιστορικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, είναι ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες με τις οποίες διατηρεί φιλικές σχέσεις η Πιονγκγιάνγκ.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποδέχθηκε «θερμά» τον Σεργκέι Σοϊγκού και είχε «φιλική» συζήτηση μαζί του, ενώ ο Ρώσος υπουργός Άμυνας του παρέδωσε «επιστολή» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το KCNA.

Συζήτησαν «ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος στα πεδία της άμυνας και της εθνικής ασφάλειας και το περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον ασφαλείας», κατά την ίδια πηγή.

Η συνάντηση αποτέλεσε «σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη των στρατηγικών και παραδοσιακών σχέσεων» ανάμεσα στις δύο χώρες «όπως απαιτεί ο νέος αιώνας», πάντα σύμφωνα με το KCNA, που έκανε λόγο για «εγκάρδια ατμόσφαιρα».
Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης υποστηρίζει την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και έχει προμηθεύσει με ρουκέτες και πυραύλους τον ρωσικό στρατό. Η Πιονγκγιάνγκ το αρνείται.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Κιμ Γιονγκ Ουν μίλησε στον Σεργκέι Σοϊγκού «για τα όπλα και τους εξοπλισμούς που εφευρέθηκαν και παράγονται» στο πλαίσιο του σχεδίου εθνικής άμυνας της Βόρειας Κορέας και «εξέφρασε επανειλημμένα την πεποίθησή του πως ο ρωσικός στρατός και ο ρωσικός λαός θα έχουν μεγάλες επιτυχίες», κατά το KCNA.

Η Βόρεια Κορέα τιμά σήμερα την 70ή επέτειο από την υπογραφή της εκεχειρίας με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος της Κορέας, την 27η Ιουλίου 1953. Η Πιονγκγιάνγκ γιορτάζει την «Ημέρα της Νίκης».

Έτσι, μετά την επίδειξη των νέων οπλικών της συστημάτων, ο Κιμ Γιονγκ Ουν πήγε τον Σεργκέι Σοϊγκού και σε συναυλία για την επέτειο του τέλους του πολέμου.

  

Η σημασία της επίσκεψης

Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας είναι αξιοσημείωτη: τέτοιες επισκέψεις είναι κάθε άλλο παρά συχνές μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, επισήμαναν ειδικοί.
Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Τιχόνοφ, καθηγητή κορεατικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Όσλο, στη Νορβηγία, η Ρωσία «μπορεί να χρειάζεται το παραγωγικό δυναμικό της βορειοκορεατικής στρατιωτικής βιομηχανίας στο πεδίο των συμβατικών όπλων, ενώ η Βόρεια Κορέα πιθανόν ενδιαφέρεται για τη μεταφορά πυραυλικών τεχνολογιών από τη Ρωσία».

Παρά την κάλυψη από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της επίσκεψης, η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτική» ως προς την προμήθεια στη Ρωσία όπλων προς χρήση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Παρκ Γουόν-γκον, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Ίουα.

Καθώς «αν επιβεβαιωθεί δημόσια» οι χώρες της Ευρώπης θα «μετατραπούν επίσης σε αντιπάλους» της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με τον κ. Παρκ, που εκτίμησε ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα ήθελε να δει να της επιβάλλονται κι άλλες κυρώσεις.
«Θα είναι άρα προσεκτική, αλλά είναι πιθανό η Ρωσία να επιδιώκει να λάβει περισσότερη [στρατιωτική] βοήθεια μυστικά», πάντα σύμφωνα με τον νοτιοκορεάτη ερευνητή.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE