12.8 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024

EKT: Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η μείωση επιτοκίων που ανακοινώθηκε. Τι σημαίνει για τις οικονομίες της Ευρώπης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Σε μια σημαντική απόφαση για την ευρωπαϊκή οικονομία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην τέταρτη διαδοχική μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%, φέρνοντάς τα στο 3%. Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται σταθερά, ενώ παράλληλα η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει προκλήσεις ανάπτυξης.

Για τους Ευρωπαίους πολίτες, η απόφαση σηματοδοτεί μια περίοδο ελάφρυνσης στα δανειακά βάρη, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2025, με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Άμεσες επιπτώσεις για τους δανειολήπτες

Η νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αναμένεται να φέρει σημαντική ανακούφιση στην τσέπη των δανειοληπτών. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο θα δουν άμεσα μείωση στις μηνιαίες δόσεις τους, είτε πρόκειται για στεγαστικά, καταναλωτικά ή επιχειρηματικά δάνεια.

Οι αναλυτές προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση εντός του 2025, υπό την προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία. Παράλληλα, η σταδιακή μείωση των επιτοκίων αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση σε νέο δανεισμό, δίνοντας ώθηση στην αγορά ακινήτων και τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Προοπτικές και προβλέψεις για το 2025

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων το 2025 παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Η Citibank υιοθετεί μια πιο συντηρητική στάση, προβλέποντας σταδιακές μειώσεις που θα ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους. Αντίθετα, η Oxford Economics παρουσιάζει ένα πιο επιθετικό σενάριο με έξι διαδοχικές μειώσεις που θα οδηγήσουν το επιτόκιο στο 1,75% ήδη από τον Ιούλιο του 2025. Η δημοσκόπηση του Reuters συγκλίνει σε μια συνολική μείωση 100 μονάδων βάσης εντός του έτους, με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ωστόσο, η ΕΚΤ διατηρεί μια προσεκτική στάση, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Η στασιμότητα στις μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εντάσεις και την αβεβαιότητα στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, απαιτούν λεπτούς χειρισμούς. Η Κριστίν Λαγκάρντ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, σε μια περίοδο που οι προκλήσεις παραμένουν σύνθετες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Κρίση στην καρδιά της Ευρωζώνης: Γερμανία και Γαλλία απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία  

Αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κατάσταση που μέχρι πριν από λίγα χρόνια φαινόταν αδιανόητη βρίσκεται...

Ουκρανία – Αποστέλλονται 40.000 Ευρωπαίοι στρατιώτες σε ειδικούς ρόλους! Το σχέδιο υποστήριξης Μακρόν-Τουσκ, υπό τη σκιά Τραμπ  

Η επικείμενη συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Πολωνό Πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ...

Economist: Γιατί κατέταξε την ελληνική οικονομία 3η παγκοσμίως. Τα χαρακτηριστικά που της αποδίδει. Πρώτη η Ισπανία

Σε μια αξιοσημείωτη αναγνώριση της οικονομικής της ανάκαμψης, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση...