32.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Εισέρχεται η τεχνητή νοημοσύνη στο  Δημόσιο: Επενδύσεις  20 εκατ.- Καταργούνται τα πιστοποιητικά και το γεννήσεως. 

Προ των πυλών βρίσκεται η τεχνητή νοημοσύνη στο Ελληνικό Δημόσιο. Ιδιαίτερη στους τομείς της υγείας, της δικαιοσύνης και της προστασίας των πολιτών που έχουν τεθεί στο προσκήνιο. Σε συμφωνία 20 εκατ. ευρώ ανέρχεται η υλοποίησή της, όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Η είσοδος των συστημάτων υψηλής τεχνολογίας θα αφορά σε μια σειρά εφαρμογών, οι οποίες θα διευκολύνουν την καθημερινή ζωή.

Όπως ο ίδιος τόνισε «το επόμενο διάστημα βγαίνει ο διαγωνισμός για τον υπερυπολογιστή ΔΑΙΔΑΛΟ». Τα πλεονεκτήματα της συσκευής βρίσκονται στην εκτέλεση τριάντα εκατομμύρια δισεκατομμύρια (δηλαδή τριάντα τετράκις εκατομμύρια – 30.000.000.000.000.000) πράξεων κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο.

Κατάργηση των πιστοποιητικών γέννησης

Μέσα στις αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι η κατάργηση των πιστοποιητικών, περιττών διαδικασιών, για τη διευκόλυνση στην καθημερινότητα του πολίτη, αναφέροντας ότι «ο δρόμος άνοιξε. Δεν θα είναι απαιτητά από τις υπηρεσίες, οι οποίες μόνες τους θα τα αναζητούν με την συναίνεση του πολίτη. Αυτό το βήμα σημαίνει ότι τα πιστοποιητικά θα βρίσκονται στην ευχέρεια των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να ανατρέξουν με ευκολία στον εκάστοτε ενδιαφερόμενο και αιτούντα. Με αυτόν τον τρόπο, ο ίδιος δεν θα έχει την υποχρέωση να εισέλθει σε διαδικασίες προσκόμισης.

Όπως δήλωσε: «Αυτό που μένει να υλοποιηθεί μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών είναι να καταργηθούν τα δύο πρώτα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης που είναι τα πιο δημοφιλή. Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε ολοκληρώσει αυτήν την διαδικασία» με αποτέλεσμα να μπορούν να αντληθούν από τα δεδομένα, από τα μητρώα του ελληνικού Δημοσίου κατόπιν της δικής μας έγκρισης. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι υπάρχει σύμφωνη γνώμη και από πλευράς της Εκκλησίας σε περιπτώσεις γάμων και βαφτίσεων.

Μια καινούργια ψηφιακή Ελλάδα

Έκανε λόγο μάλιστα για «μια καινούργια ψηφιακή Ελλάδα μέσα στο κινητό μας, μέσα στο gov wallet». Όσον αφορά στην επιβεβαίωση από την πλευρά του πολίτη, είπε ότι «η αποδοχή λήψης των δεδομένων μας είναι έτοιμη ώστε στο νέο wallet του gov.gr να λαμβάνουμε αυτό το μήνυμα. Είναι η επόμενη μεγάλη δουλειά που θα τρέξουμε το υπουργείο Εσωτερικών».

Πρόσθεσε επίσης ότι τις επόμενες μέρες μπαίνει η ασφαλιστική ικανότητα, οι πόντοι του point system, ετοιμάζεται η αποδοχή για τα συμβόλαια των ασφαλιστικών εταιρειών, τα συμβόλαια εταιρειών ενέργειας και τηλεπικοινωνιών». Μιλώντας μάλιστα για το ΑΣΕΠ, τόνισε ότι μέσω διαλειτουργικότητας των συστημάτων, όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και πιστοποιητικά, όπως πτυχία, επαγγελματική εμπειρία, θα αντλούνται αυτόματα.

Το επόμενο βήμα στο πρόγραμμα Smart cities

Ο ίδιος επέμεινε και για το project Smart cities, το οποίο διασφαλίζει την προστασία στην καθημερινότητα των πολιτών. Ανέφερε, χαρακτηριστικά: «οι δήμοι θα πάνε σχετικά γρήγορα στην επόμενη μέρα. Το πολύ σημαντικό είναι τα έργα τα οποία οι ίδιοι οι δήμοι έχουν προτείνει να πιάσουν τόπο και να είναι εναρμονισμένα, να ακουμπάνε σε πραγματικές ανάγκες των πολιτών».

Προτεραιότητα η ασφάλεια τις ηλεκτρονικές επικοινωνίεςΈλεγχος κάθε είδους παραπληροφόρησης

Ο κ. Παπαστεργίου μιλώντας για την κυβερνοασφάλεια τόνισε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών δημιουργήθηκε μηχανισμός με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης που ελέγχει, εντοπίζει και απαντά σε fake news σχετικά με την Ελλάδα στο εξωτερικό. Όσον αφορά στον χώρο της Δικαιοσύνης, «την ώρα αυτήν σκανάρουμε εκατομμύρια έγγραφα της δικαιοσύνης ώστε όλο αυτό το υλικό να υπάρχει στα χέρια των δικαστών όταν πρέπει να πάρουν αποφάσεις».

Παράλληλα, μίλησε για 37% με 38% διείσδυση οπτικών ινών σε σπίτια, αναφερομένος στα vouchers για χρηματοδότηση οπτικών ινών σε πολυκατοικίες, ενώ επεσήμανε ότι «το επόμενο διάστημα θα καλύψουμε και θα προσπεράσουμε αυτήν την υστέρηση σε ταχύτητες ώστε το τελικό προϊόν να είναι πολύ καλύτερο και όχι τόσο ακριβό».

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE