12.2 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024

Economist: Γιατί κατέταξε την ελληνική οικονομία 3η παγκοσμίως. Τα χαρακτηριστικά που της αποδίδει. Πρώτη η Ισπανία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Σε μια αξιοσημείωτη αναγνώριση της οικονομικής της ανάκαμψης, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ 37 χωρών παγκοσμίως, σύμφωνα με την πρόσφατη ανάλυση του Economist. Η αξιολόγηση βασίστηκε σε πέντε καθοριστικούς οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς δείκτες: ΑΕΠ, χρηματιστηριακές αποδόσεις, πληθωρισμό, ανεργία και κρατικά ελλείμματα.

Η επιτυχία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο φαινόμενο ανόδου των μεσογειακών οικονομιών, με την Ισπανία να κατακτά την πρώτη θέση. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία της Ιρλανδίας και της Δανίας στην πρώτη πεντάδα, ενώ παραδοσιακά ισχυρές οικονομίες όπως της Γερμανίας και της Βρετανίας υστερούν στην κατάταξη.

Η ελληνική επιτυχία υπογραμμίζεται από τη σημαντική μείωση της ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, ενώ η συνολική ανθεκτικότητα της οικονομίας αποτυπώνεται σε όλους τους δείκτες που εξέτασε το βρετανικό περιοδικό.

Το παζλ της επιτυχίας: Οι πέντε δείκτες

Η κατάταξη του Economist βασίζεται σε πέντε θεμελιώδεις δείκτες. Στον τομέα του ΑΕΠ, η παγκόσμια οικονομία ενισχύθηκε από την ανθεκτική αμερικανική αγορά, με την Ισπανία να ξεχωρίζει με ανάπτυξη άνω του 3%.

Στις χρηματιστηριακές αποδόσεις, οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν εντυπωσιακές αποδόσεις 24%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei 225 έφτασε σε ιστορικά υψηλά. Οι αγορές εργασίας παραμένουν εύρωστες διεθνώς, με τα ποσοστά ανεργίας να βρίσκονται κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

Η αναγέννηση του ευρωπαϊκού Νότου

Η άνοδος των μεσογειακών οικονομιών συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με την Ισπανία να ηγείται της κούρσας. Η ελληνική οικονομία, μαζί με την ιταλική και την ισπανική, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση της ανεργίας, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Ιδιαίτερα η Ιταλία πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση, με πτώση 1,4 ποσοστιαίων μονάδων από την αρχή του έτους.

Προκλήσεις και προοπτικές

Ενώ η εικόνα είναι θετική για τις μεσογειακές οικονομίες, άλλες χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Η Γερμανία και η Ιταλία επηρεάστηκαν αρνητικά από τις υψηλές τιμές ενέργειας και την υποτονική μεταποίηση. Στον τομέα των δημοσιονομικών, η Δανία και η Πορτογαλία ξεχωρίζουν με την επίτευξη πλεονασμάτων, ενώ χώρες όπως η Πολωνία εμφανίζουν αυξημένα ελλείμματα λόγω αυξημένων αμυντικών δαπανών.

Η Ιαπωνία και η Βρετανία αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη διαχείριση του δημόσιου χρέους τους, ενώ η Γαλλία δυσκολεύεται να συγκρατήσει τις δημόσιες δαπάνες εν μέσω πολιτικής αστάθειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Ουκρανία – Αποστέλλονται 40.000 Ευρωπαίοι στρατιώτες σε ειδικούς ρόλους! Το σχέδιο υποστήριξης Μακρόν-Τουσκ, υπό τη σκιά Τραμπ  

Η επικείμενη συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Πολωνό Πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ...

Κολοσσιαία επένδυση 4,1 δισ.: Μέγα εργοστάσιο μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων δημιουργεί η Stellantis και CATL

Μια νέα εποχή στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία ξεκινά με την ανακοίνωση της μεγαλύτερης επένδυσης στον...

ΕΚΤ: Μεγάλη ανησυχία από την πολιτική αστάθεια λόγω Γαλλίας και Γερμανίας – Οι επόμενες αποφάσεις για τη μείωση των επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σημαντική πρόκληση στην καρδιά της Ευρωζώνης,...