Συνεχίζεται η έντονη πίεση που ασκείται στις εξαγωγές με το ελαιόλαδο να είναι αυτό που τις πλήττει περισσότερο. Αν και συνολικά οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,1% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, η εξέλιξη αυτή αποδίδεται αποκλειστικά στα πετρελαιοειδή. Χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία οι εξαγωγές δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα κατά 8,1% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η νέα σημαντική πτώση του Ιούνιου οφείλεται στις οικονομίες των χωρών της ΕΕ, που αποτελούν και τους βασικούς μας εμπορικούς εταίρους οι οποίες εμφανίζουν στασιμότητα ή στην καλύτερη περίπτωση αναιμική ανάπτυξη.
Τα προϊόντα που πλήττουν τις εξαγωγές
Βιοµηχανικά προϊόντα, χηµικά, µηχανήµατα και οχήµατα, καθώς και πρώτες ύλες είναι οι κλάδοι στους οποίους καταγράφεται σηµαντική µείωση της αξίας των εξαγωγών. Το μεγαλύτερο πλήγμα παρατηρείται στις εξαγωγές ελαιόλαδου τόσο λόγω µείωσης των τιµών σε σχέση µε πέρυσι όσο και λόγω µείωσης των εξαγόµενων ποσοτήτων.
Σύµφωνα µε στοιχεία του Σύνδεσµου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), η εικόνα στους βασικούς κλάδους είναι η ακόλουθη: αύξηση 7,7% παρουσίασε ο κλάδος των τροφίµων φτάνοντας τα 4,15 δισ. ευρώ, ενώ ο κλάδος των ποτών – καπνών άγγιξε τα 689,7 εκατ. ευρώ µε αύξηση 4,9%. Αυτός των µη ταξινοµηµένων προϊόντων παρουσίασε αύξηση 287,5% αγγίζοντας τα 271,6 εκατ. ευρώ, ενώ τη µικρότερη αύξηση εµφάνισε ο κλάδος των πετρελαιοειδών, κατακτώντας όµως την πρώτη θέση σε κλαδικό επίπεδο εξαγωγών για το διάστηµα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024, µε αύξηση 0,6% συγκριτικά µε την ίδια περίοδο του 2023 και αγγίζοντας τα 7,94 δισ. ευρώ.
Η εικόνα των εισαγωγών του Ιουνίου
Τον ίδιο μήνα, η αξία των ελληνικών εισαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία υποχώρησε κατά 3%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος κατά 4,7%.
Η εικόνα για το πρώτο εξάμηνο είναι πιο ανησυχητική, καθώς καταγράφεται ετήσια αύξηση των εισαγωγών, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων της τάξης του 1,5%. Από την άλλη, η συνολική αξία των εξαγωγών το ίδιο διάστημα μειώθηκε κατά 4,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία αυξήθηκε κατά 9,9% σε σχέση με πέρυσι.
Το τοπίο δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα καθώς η επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού κλίματος, κυρίως όμως στην Ευρώπη επηρεάζει τις ελληνικές εξαγωγές. Στα υψηλά επιτόκια και τις πληθωριστικές πιέσεις που διατηρούν στάσιμες τις οικονομίες της ΕΕ έχουν προστεθεί και τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή δημιουργώντας, σύμφωνα με τους εξαγωγείς, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που δεν επιτρέπει αντιστροφή της κατάστασης.