Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες σπρώχνουν τον δείκτη σε αρνητικό έδαφος

0
257

Σημαντική υποχώρηση -1,18% παρουσιάζει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έπειτα από τη διήμερη ανοδική αντίδραση στο sell-off της Δευτέρας. Ο τραπεζικός δείκτης αν και ηγήθηκε της χθεσινής ανόδου, σήμερα δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις με -1,85% στις 1.193 μονάδες, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκεται στις 3.348 μονάδες με -1,35%, όπως και ο FTSEM της μεσαίας στις 2.190 μονάδες με -0,2%.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί την γενικότερη ευρωπαϊκή τάση που επικρατεί με τους πωλητές να επανέρχονται στο προσκήνιο. Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.377,86 μονάδες με -1,18% και τον τζίρο στα 8,8 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 1,7 εκατ. τεμάχια.

Μετά από δύο ανοδικές συνεδριάσεις (σωρευτική άνοδος 3,96% ο ΓΔ) η αγορά κάλυψε μεγάλο μέρος από το χαμένο έδαφος της Δευτέρας (-6,27%) και έφτασε στις 1.400 μονάδες σχεδόν (κλείσιμο χτες στις 1394 μον.), πετυχαίνοντας τον πρώτο στόχο για την ολοκληρωτική της ανάκαμψη από το sell-off της Δευτέρας.

Ωστόσο, σήμερα οι πωλητές διεθνώς έχουν πάρει εκ νέου προβάδισμα ειδικά αφότου χτες η Wall Street έχασε τα ισχυρά κέρδη που σημείωνε ενδοσυνεδριακά (S&P 500 +1,6%, Nasdaq +2%) κλείνοντας τελικά στο «κόκκινο», με τον Nikkei να κινείται επίσης πτωτικά σήμερα το πρωί και τους ευρωπαϊκούς δείκτες να έχουν επανέλθει σε αρνητικό έδαφος μετά από ένα «διάλειμμα» μίας ημέρας.

Το παγκόσμιο sell-off έχει αποδοθεί, τουλάχιστον στις διαστάσεις που πήρε, στο μαζικό κλείσιμο του carry trade στο γιεν, το οποίο συνεχίζεται χωρίς να ξέρει κανείς ποιες θα είναι συνολικά οι επιπτώσεις του. Μία ερμηνεία για τις πτωτικές τάσεις διεθνώς σήμερα θα μπορούσε να είναι η κατοχύρωση μέρους των σημαντικών κερδών από επενδυτές που τοποθετήθηκαν στα χαμηλά της Δευτέρας.

Από την άλλη, χρειάζεται προσοχή για το ενδεχόμενο η ανοδική αντίδραση που ακολούθησε το διεθνές ξεπούλημα να ήταν bull trap και η πτώση να έχει συνέχεια δεδομένου των υπόλοιπων παραγόντων που τροφοδότησαν το sell -off, όπως οι ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τα μέτρια αποτελέσματα τριμήνου των τεχνολογικών μεγαθηρίων της Wall Street.

Η σημερινή εικόνα στο ταμπλό

Η Jumbo με -3,35% ασκεί τις μεγαλύτερες πιέσεις στην αγορά, αφού υποβάθμισε χτες το στόχο των πωλήσεων της στο έτος από +8% στο +4%. Οι τράπεζες, επίσης, υποχωρούν με απώλειες που ξεπερνούν και το 2%. Η Εθνική στο -1,9%, η Πειραιώς στο -1,6%, η Eurobank στο -2,4% και η Alpha στο -2,2%.

Μία ανοδική ώθηση επιχειρούν να δώσουν ο ΟΠΑΠ με +0,9% και η Metlen με +0,4%, αλλά είναι οι μοναδικοί δύο θετικοί τίτλοι στον FTSE. Αντίθετα, η ΔΕΗ υποχωρεί κατά -1,9%, η Aegean βρίσκεται στο -2,7% μετά το χθεσινό +5,3% και η Motor Oil στο – 2,1%.

Καλύτερη είναι η εικόνα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση όπου η ΑΒΑΞ κινείται στο -2,55% και η Intrakat στο -1,6%, αλλά η Κρι Κρι ενισχύεται κατά 0,9%, η Trade Estates κατά 0,75% και η Ideal κατά 1,2% μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε πριν το άνοιγμα.

Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες ημέρες, οι πωλητές έχουν τον έλεγχο του ταμπλό σήμερα, με 59 μετοχές να κινούνται πτωτικά έναντι 28 ανοδικών.

Η εικόνα στα ταμπλό διεθνώς

Η Wall Street χτες από κέρδη έως και 2% γύρισε αρνητική στο κλείσιμο (Dow -0,6%, S&P 500 -0,77%, Nasdaq -1,05%) με την προθεσμιακή αγορά σήμερα να συνεχίζει με αρνητική κλίση. Τα futures του Dow Jones στο -0,3%, του S&P 500 -0,36% και του Nasdaq στο -0,2%.

Στην Ευρώπη μετά την ανοδική αντίδραση χτες κέρδη άνω του 1%, οι δείκτες δίνουν πίσω το μεγαλύτερο μέρος τους. Ο γερμανικός DAX στο -0,8%, ο γαλλικός CAC 40 στο -1%, ο βρετανικός FTSE 100 στο -1,1% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο -1,1%.

Νωρίτερα σήμερα, στην Ασία ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε στο -0,8% και ο Kospi στην Ν. Κορέα στο -0,4%, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ βρέθηκε πέριξ του αμετάβλητου και ο Taiwan Weighted την Ταϊβάν συνέχισε να ανακάμπτει με +3,9%.

Στην αγορά ομολόγων, επίσης, οι αποδόσεις έχουν πάρει πτωτική κατεύθυνση εκ νέου, στις ΗΠΑ του 10ετούς στο 3,89% και του 2ετούς στο 3,93%, ενώ στην Ευρώπη ο γαλλικός 10ετής τίτλος κινείται το 2,98% και ο γερμανικός στο 2,22%, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς στο 3,32%.

Τέλος, το πετρέλαιο παραμένει χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές παρά τη συνεχιζόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, με το Brent στα 77,8 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 74,8 δολ.