Χρηματιστήριο: Βουτιά 2,49% με χαμένες τις τράπεζες, λόγω πολιτικής αστάθειας και παγκόσμιου τραπεζικού sell-off

0
127

To περίπλοκο πολιτικό σκηνικό που δημιούργησε η σιδηροδρομική τραγωδία, σε συνδιασμό με το παγκόσμιος τραπεζικό sell-off, κόστησε σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, πάνω απο 25 μονάδες, με μεγάλες χαμένες τις τράπεζες

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,49% στις 1.056,26 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.077,19 μονάδων ( -0,56%) και 1.053,23 μονάδων (-2,77%). Ο τζίρος ανήλθε στα 114,08 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 50,49 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,02 εκατ. τεμάχια.

Βουτιά 2,5% έφερε στο Χρηματιστήριο Αθηνών το διεθνές sell off

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,85% στις 2.564,24 μονάδες, ενώ στο -1,39% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.548,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,61% στις 793,34 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας τώρα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,24%, με τον FTSE 100 να έχει πτώση 6%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 13,57%.

Δύσκολος ο Μάρτης

Το πολιτικό ρίσκο επέστρεψε στην Ελληνική Αγορά και σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο εξωτερικό οδήγησε σε σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες τον Γενικό Δείκτη, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Είναι αναμενόμενο μετά από δυόμισι μήνες συνεχούς ανόδου και εξαιρετικών βραχυπρόθεσμων κερδών σε όλο το εύρος της αγοράς να υπάρχει μια συντηρητικότερη αναδίπλωση της επενδυτικής στρατηγικής ενόψει των σημαντικών εξελίξεων που αναμένονται στο κοντινό μέλλον και που σε κάθε περίπτωση κάθε άλλο παρά αδιάφορες μπορούν να θεωρηθούν.

Έτσι, νέα όπως το ΑΕΠ του 2022, η εξαγορά της Enel Romania και τα εξαιρετικά αποτελέσματα των Jumbo, Eurobank, Cenergy και Elvalhalcor είχαν μόνο επιλεκτικό ενδιαφέρον με σύντομη διάρκεια. Η Αγορά έχει μπει στη λογική της εξέτασης ποιοτικών και ποσοτικών πολιτικό-οικονομικών συνθηκών “μέρα με την ημέρα”, το πλεονέκτημα θετικής διαφοροποίησης με τις ξένες αγορές έχει χαθεί και η αύξηση της συσχέτισης με τη διεθνή τάση δείχνει να επιστρέφει.

Για τους εμπλεκόμενους η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου υπενθύμισε ότι οι Αγορές έχουν και “κάτω”, η αίσθηση της μεγάλης βεβαιότητας των δύο πρώτων μηνών έχει κλονισθεί και ο Μάρτιος δείχνει από νωρίς ότι θα είναι ένας μήνας που θα δικαιώσει τον χαρακτηρισμό που του αποδίδει η λαϊκή σοφία.

Η Τεχνική εικόνα

H πίστα για τους αγοραστές αποκτά έναν έξτρα βαθμό δυσκολίας καθώς προσεγγίζονται ευαίσθητες περιοχές βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Οι 1.030 μονάδες αποτελούν το πέρας της διόρθωσης που μπορεί να επεκταθεί η πτώση χωρίς να χαλάσει η πλαγιοανοδική κίνηση της αγοράς από τον Οκτώβριο του 2022. Σε ενδεχόμενη διάσπαση αυτής της ζώνης η διατήρηση του Γενικού Δείκτη σε τετραψήφια επίπεδα θα έμπαινε σε δοκιμασία με αμέσως επόμενο επίπεδο στήριξης τις 980 – 966 μονάδες.

Προς το παρόν ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών έχει δώσει σήμα πώλησης για πρώτη φορά μετά τις 13 Οκτωβρίου 2022 επιβεβαιώνοντας τον MACD ο οποίος αρκετά έγκαιρα (2/3) είχε “ειδοποιήσει” για τη βραχυπρόθεσμη αλλαγή στην κατεύθυνση της τάσης. Από πλευράς δομής της διορθωτικής κίνησης η διατήρηση της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ δείχνει ότι δεν έχει περιοριστεί η δυναμική της πτώσης, εντύπωση η οποία ενισχύεται και από το καθοδικό χάσμα της Παρασκευής από το οποίο ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με απώλειες 0,56% στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

Η υποχώρηση των ταλαντωτών σε υποτιμημένες ζώνες την ερχόμενη εβδομάδα ενδεχομένως να ενεργοποιούσε κάποια αντανακλαστικά αγορών ωστόσο η αντίδραση θα κριθεί για τη βιωσιμότητά της από την ένταση και το… πάθος που θα επιδείξουν οι αγοραστές. Το σενάριο αυτό έχει σαν προβολή τη ζώνη των 1.040 μονάδων στην οποία συγκλίνει και ο κινητός μέσος των 50 ημερών, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έχασε 6,18%, με τις Εθνική και Eurobank να ακολουθούν με -5,94% και -5,32% αντίστοιχα. Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Πειραιώς και Σαράντη, η Motor Oil έκλεισε στο -3,50%, ενώ άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε ΕΛΧΑ, Jumbo, Λάμδα, Μυτιληναίος, Autohellas, Βιοχάλκο και Coca Cola.

Η πτώση σε Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Quest ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια. Η Aegean κέρδισε 0,28% και ο ΟΠΑΠ έκλεισε με κέρδη 1,52%.