21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Attica Bank: Νέα δεδομένα. Περνά στα χέρια Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου μετά την αύξηση κεφαλαίου

Στον έλεγχο της Attica Bank μέσω της ετιαρείας Thrivest προχωρά η τριάνδρία Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, στα χέρια των οποίων βρίσκεται ηδη η Παγκρήτια Τράπεζα, και είναι γνωστή η επιθυμία τους να προχωρήσουν σε συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Χθές έγινε ένα βήμα πιο κοντά στην εξυγίανση της Attica Bank με το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν, Τρίτη, η Thrivest και οι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας, διασφαλίζοντας την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους έως 490 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους επενδυτές, η Thrivest θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ «με σημαντικό ποσό». Μολονότι δεν προσδιορίζεται το ύψος του, οι πληροφορίες θέλουν την τριανδρία της Παγκρήτιας Τράπεζας να συμμετέχει έναντι 60 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν οτι η Thrivest -συμφερόντων των Δ. Μπάκου. Ι. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου-,  έχει την ισχυρή πεποίθηση ότι  η διαδικασία που καταρχήν συμφωνήθηκε, δημιουργεί θετικές προοπτικές , τόσο για την Τράπεζα Αττικής,  όσο και για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα στο μέλλον.

Όπως όλα δείχνουν, η MPAK θα λάβει τις μετοχές, οι οποίες μεταβιβάστηκαν στο Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) από την Ellington (8,08%), αλλά και τυχόν αδιάθετες από τους μετόχους μειοψηφίας, οι οποίοι κατέχουν το 1,99% της Attica Bank. Επανερχόμενο στο προηγούμενο ποσοστό του, το ΤΜΕΔΕ καλείται να εισφέρει περί τα 35 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά στο ΤΧΣ, αυτό θα συμμετάσχει έναντι 329 εκατ. ευρώ (ποσοστό 69,51%). Τέλος, ο e-EΦΚΑ θα συνδράμει στην ΑΜΚ με ένα ποσό πέριξ των 40 εκατ. ευρώ (ποσοστό 8,40%).

Σε κάθε περίπτωση, η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης θα διαρκέσει από τα τέλη του τρέχοντος μήνα έως και τις 24 Απριλίου, με τις νέες μετοχές να εισάγονται προς διαπραγμάτευση στις 28 Απριλίου. Υπενθυμίζεται πως προβλέπεται η έκδοση έως 35.062.731 νέων, κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,05 ευρώ/εκάστης, με καταβολή μετρητών και η διάθεση αυτών, με τιμή 13,50 ευρώ.

Συνάντηση στην Τράπεζα Ελλάδος

Η καθοριστική συνάντηση, χθές,  πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), παρουσία του διοικητή, κ. Γιάννη Στουρνάρα, και οι εκπρόσωποι των Thrivest, Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και ΤΜΕΔΕ συμφώνησαν σε ένα κοινό πλάνο δράσης που θα περιλαμβάνει αφενός, την κάλυψη της επικείμενης ΑΜΚ και αφετέρου, τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα (σ.σ. η οποία βρίσκεται σε διαδικασία απορρόφησης, τόσο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και του ελληνικού «βραχίονα» της HSBC), γεγονός που θα επιτρέψει στη νέα τράπεζα να διεκδικήσει τη θέση της ως ο πέμπτος πόλος του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού εστίασε στο deal με την Thrivest, έδωσε το περίγραμμα που θα οδηγήσει σε μία «καθαρή» Attica Bank,  απαλλαγμένης από τα προβληματικά δάνεια. Και φυσικά αναφέρθηκε στη διαδικασία πώλησης των χαρτοφυλακίων Astir 1, Metexelixis, Omega, που περιλαμβάνουν προβληματικά δάνεια  συνολικής αξίας πάνω από 2,3 δις ευρώ, με την τράπεζα να περιμένει δεσμευτικές προσφορές τις επόμενες μέρες.

Attica Bank: Προχωρημένες οι συζητήσεις με Thrivest 

Η τράπεζα βρίσκεται σε συνεχείς και προχωρημένες συνομιλίες μεταξύ των βασικών μετόχων της και της εταιρείας Thrivest Holdings, αναφέρει η Attica Bank σε ενημέρωση του επενδυτικού κοινού μετά και από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η ανακοίνωση της Attica Bank 

«Η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία (εφεξής η «Τράπεζα»), σε συνέχεια των από 18-01-2023, 26-01-2023 και 03-02-2023 ανακοινώσεων της καθώς και των εταιρικών ανακοινώσεων της που αφορούν την εγκριθείσα και υπό υλοποίηση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της και το εγκεκριμένο Ενημερωτικό Δελτίο που διέπει την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων κοινών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γνωστοποιεί προς το επενδυτικό κοινό, κατόπιν και σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι βρίσκεται σε συνεχείς και προχωρημένες συνομιλίες μεταξύ των βασικών μετόχων της και της εταιρείας Thrivest Holding Ltd. Η Τράπεζα θα ενημερώνει άμεσα το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη».

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE