27.5 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Απόφαση διάσωσης Ερντογάν: Αύξηση κατώτατου μισθού 50%, η μεγαλύτερη των τελευταίων 50 χρόνων.

 

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 50% και αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία 50 χρόνια», είπε ο Ερντογάν
Οκατώτατος μισθός της Τουρκίας θα αυξηθεί κατά 50% το επόμενο έτος για να συμβάλει στην αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους διαβίωσης, δήλωσε πριν από λίγο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο μηνιαίος καθαρός ελάχιστος μισθός θα είναι 4.250 λίρες (275 δολάρια), δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου. Το 2021, διαμορφώθηκε στις 2.826 λίρες, αριθμός που μετατράπηκε σε 380 δολάρια στην αρχή του έτους, αλλά έχει πέσει στα 186 δολάρια με την υποτίμηση της λίρας κατά 51%.
Πάνω από το 40% όλων των εργαζομένων στην Τουρκία κερδίζουν τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας, που σημαίνει ότι η αύξηση θα οριοθετήσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία σε μια εποχή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα του Ερντογάν πέφτει.
«Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 50% και αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία 50 χρόνια», είπε ο Ερντογάν. «Πιστεύω ότι αυτό δείχνει την αποφασιστικότητά μας να μην συντρίψουμε τους εργαζομένους μας λόγω των αυξήσεων των τιμών

«Από τον επόμενο χρόνο θα καταργήσουμε τόσο το φόρο εισοδήματος όσο και το φόρο χαρτοσήμου στον κατώτατο μισθό», πρόσθεσε.
Επίσης ανέφερε:
Αυτός ο αριθμός θα ποικίλλει ανάλογα με το αν ο εργαζόμενος είναι παντρεμένος και τον αριθμό των παιδιών. Η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν 50% . Εύχομαι ο νέος κατώτατος μισθός να είναι επωφελής για τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και τη χώρα μας.
Καθώς η Τουρκία δυναμώνει, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, και οι ευκαιρίες της αυξάνονται, οι εργαζόμενοί μας θα λάβουν το μερίδιο που τους αξίζει. Εδώ θα ήθελα να εκφράσω συγκεκριμένα ένα πράγμα. Κανείς δεν πρέπει να κάνει εικασίες ούτε για τον εργοδότη ούτε για τον εργαζόμενο. Ούτε πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Με άλλα λόγια, στο παρελθόν, οι προσεγγίσεις όπως η ανάγκη καθορισμού του κατώτατου μισθού με υπολογισμό σε δολάρια από την περίοδο που το δολάριο ήταν αυτό, δεν είναι παρά η εκμετάλλευση του εργοδότη αυτής της χώρας σε αυτό το σημείο. Πρέπει να τους ρωτήσουμε, στο παρελθόν σας, απασχολούσατε αυτούς τους ανθρώπους με δολάρια σε αυτή τη χώρα όπου υπάρχει η τουρκική λίρα; Το νόμισμά μας είναι σίγουρο, και αυτό είναι η τουρκική λίρα. Λέμε ξανά ότι προτεραιότητά μας στο νέο μας πρόγραμμα οικονομίας είναι η προστασία και η ανάπτυξη της απασχόλησης.
Οι αυξανόμενες τιμές πάντως αψηφούν τα δεδομένα και πυροδοτούν την οργή στην Τουρκία
Αν και η αύξηση θα μπορούσε να μετριάσει τη δυσαρέσκεια που έχει ριζώσει στις ταλαιπωρημένες οικογένειες της εργατικής τάξης, θα μπορούσε επίσης να τροφοδοτήσει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 21,3% τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένης μιας μέσης αύξησης 27,1% στο κόστος των τροφίμων. Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, οδηγώντας σε απότομες αυξήσεις των τιμών σε γενικές γραμμές.
«Ο πληθωρισμός που αισθάνονται οι άνθρωποι είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι υποδηλώνουν τα επίσημα στοιχεία, επομένως οι μισθωτοί έχουν φτωχύνει», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γιαλτσίν Καρατέπε, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. «Θέλουν να αποζημιωθούν για την απώλεια αγοραστικής δύναμης».

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας και τα επιτόκια, οι αγορές
Στο μεταξύ η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνει τον κύκλο μειώσεων των επιτοκίων μετά την τελευταία μείωση 100 μονάδων βάσης την Πέμπτη για να υποστηρίξει την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής μείωσε το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας στο 14%, η τέταρτη συνεχόμενη μείωση και σύμφωνα με τη διάμεση εκτίμηση σε δημοσκόπηση του Bloomberg σε 22 οικονομολόγους.
Όλοι εκτός από έναν οι αναλυτές εκτίμησαν πως ο διοικητής Sahap Kavcioglu θα μειώσει τα επιτόκια, με τον διαφωνούντα να αναμένει από την κεντρική τράπεζα να τα διατηρήσει.
Ο Piotr Matys, αναλυτής της InTouch Capital Markets Ltd., με έδρα το Λονδίνο, είπε ότι η κεντρική τράπεζα δεν «έχει επαρκή αξιοπιστία» ώστε οι επενδυτές να εμπιστεύονται ότι ο κύκλος χαλάρωσης θα σταματήσει τώρα.
Στη δήλωσή της, η τουρκκή νομισματική αρχή δεσμεύτηκε να παρακολουθήσει τον σωρευτικό αντίκτυπο των πρόσφατων αποφάσεων πολιτικής το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η λίρα υποτιμήθηκε έως και 5,7% σε νέο ιστορικό χαμηλό των 15,6583 ανά δολάριο μετά την απόφαση και διαπραγματευόταν 3,8% χαμηλότερα στις 2:33 μ.μ στην Κωνσταντινούπολη.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE