23.4 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

 Αυτο είναι το τρομερό Leopart 2 που αναμένεται να φέρει τη νίκη στην Ουκρανία

Το βασικό πλεονέκτημα των Leopard 2, που τα κάνει να θεωρούνται από πολλούς συμμάχους ως η πλέον κατάλληλη επιλογή για την Ουκρανία, είναι ότι υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες ώστε να μπορεί να αποσταλεί ικανός αριθμός στο Κίεβο.
Το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι στρατιωτικοί του Κιέβου για τα Leopard 2 ήταν και είναι κατανοητό, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt». Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αναπτύχθηκαν περίπου 60 με 70 διαφορετικά μοντέλα αρμάτων μάχης σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεταξύ αυτών υπήρξαν και περίεργες προτάσεις, για παράδειγμα, ένα αμερικανικό τανκ που θα έπρεπε ακόμη και να τροφοδοτείται από πυρηνικό αντιδραστήρα.Ένα από τα άρματα μάχης που εντάχθηκαν στους καταλόγους των χερσαίων δυνάμεων σε πολλούς στρατούς, είναι το Leopard 2. Θεωρείται από ορισμένους ως το καλύτερο άρμα μάχης των τελευταίων δεκαετιών και το κορυφαίο που υπάρχει μέχρι σήμερα.
                      Δείτε το βίντεο με το  Leopard 2

                             

Τα Leopard 2 χρησιμοποιούνται από 18 στρατεύματα παγκοσμίως. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 1977 και ήταν το πρώτο όχημα που φέρει τον αριθμό 10001. Τώρα βρίσκεται στο Μουσείο «Tank Munster». Από τότε που εντάχθηκε στη φαρέτρα της Bundeswehr, το «Leo» έχει υποστεί αυξήσεις στην πολεμική του αξία. Βασικά, αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη γενιά οχημάτων, οι παραλλαγές των οποίων έχουν διαφορετικές ιδιότητες ανάλογα με την έκδοση.

Το σχήμα του άλλαξε επίσης με τα χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι το μυτερό μέτωπο στον πύργο. Τα πρώτα μοντέλα είχαν έναν γωνιακό πύργο, ο οποίος αντικαταστάθηκε μόνο από το πεπλατυσμένο, χαρακτηριστικό σχήμα της έκδοσης 2A5 στη δεκαετία του 1980, με το οποίο ακόμη και οι μη επαγγελματίες μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν το «Leo». Τα Leopard 2 A6 αντιπροσωπεύουν την πιο ώριμη τεχνολογικά εκδοχή του Leopard 2.

Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Leopard 2 Α6

Το βάρος του είναι 62,3 τόνοι, έχει συνολικό μήκος με την κάννη 9,97 μέτρα (μήκος 7,7 μέτρα) πλάτος 3,74 μέτρα, συνολικό ύψος 3 μέτρα, ενώ το πλήρωμά του είναι τετραμελές. Το άρμα μάχης έχει συνολική ιπποδύναμη 1.500 ίππων και κιβώτιο ταχυτήτων Renk HSWL 354, που του επιτρέπει να κινείται με ταχύτητα 68-72 χλμ./.ώρα επί του οδοστρώματος και 55 χλμ./ώρα εκτός οδοστρώματος, ενώ η αυτονομία του φτάνει τα 500-550 χλμ.

Η σχέση ιπποδύναμης με το βάρος του άρματος είναι 24 ίπποι ανά τόνο, γεγονός που του δίνει μεγάλη ευκινησία στο πεδίο της μάχης. Ο οπλισμός του Leopard 2 Α6 αποτελείται από το βασικό πυροβόλο των 120 χλστ./L55λείας κάννης της εταιρείας Rheimetall AG. Το άρμα διαθέτει επίσης αυτόματο σύστημα τροφοδοσίας του πυροβόλου και η διαδικασία εκτελείται από τον γεμιστή.

Έχει συνολικά 42 βλήματα για το κύριο πυροβόλο, εκ των οποίων τα 15 είναι έτοιμα για χρήση και τα υπόλοιπα αποθηκευμένα σε προστατευόμενο από εκρήξεις χώρο, που βρίσκεται στο εμπρόσθιο μέρος του σασί αριστερά από τη θέση του οδηγού. Το πολυβόλο MG-3 του άρματος έχει διαμέτρημα 7,62 χιλιοστών όπως και το πολυβόλο, το οποίο το χειρίζεται ο αρχηγός του πληρώματος στην οροφή.

Εκατέρωθεν του πύργου είναι τοποθετημένοι 16 συνολικά εκτοξευτές καπνογόνων.  Το Σύστημα Ελέγχου Πυρός του Leopard 2A6 αποτελείται από το βασικό σκοπευτικό του πυροβολητή με σταθεροποιημένο καθρέπτη στους δύο άξονες, το τηλέμετρο Laser, τη θερμική κάμερα Ophelios, τη μονάδα ελέγχου του πυροβολητή και του αρχηγού, την οθόνη του αρχηγού, τον υπολογιστή, τα χειριστήρια του αρχηγού, τον βαλλιστικό υπολογιστή, τον αισθητήρα ανύψωσης του πυροβόλου και τον αισθητήρα ανέμου.

Η ύπαρξη του αυτόνομου περισκόπιου του αρχηγού με την ενσωματωμένη θερμική κάμερα, δίνει τη δυνατότητα στο πλήρωμα να μπορεί να αντιμετωπίζει πολλαπλούς στόχους. Επιπρόσθετα, έχει τοποθετηθεί σύστημα GPS, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης Iniochos.

Η θωράκιση του άρματος είναι αυτή που διακρίνει τα Leopard 2 Α6 από τις υπόλοιπες εκδόσεις, τουλάχιστον εξωτερικά καθώς έχει αυξηθεί με την προσθήκη πλακών συνθετικής θωράκισης τρίτης γενιάς που σχηματίζουν τοξοειδή διαμόρφωση στο εμπρόσθιο μέρος του άρματος. Τα τμήματα αυτά της θωράκισης μπορούν να αφαιρεθούν σε περίπτωση που το άρμα χτυπηθεί. Επιπλέον, διαθέτει πλήρη θωράκιση οροφής.

Το άρμα προστατεύεται από πλήγματα υποπυρομαχικών, βομβιδίων, και πυραύλων εδάφους-εδάφους. Το σοβιετικό T-62 ήταν το πρώτο κύριο άρμα μάχης που εξοπλίστηκε με τέτοιο πυροβόλο. Όμως οι Γερμανοί ακολούθησαν το παράδειγμά τους. Το πρώτο δυτικό τανκ που οπλίστηκε με ένα τυπικό πυροβόλο όπλο 120 mm ονομάστηκε Leopard 2.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE