Αντιμέτωπη με νέα κρίση βρίσκεται η Συρία, καθώς η ένοπλη αντίσταση των Αλαουιτών, της θρησκευτικής κοινότητας που κυριαρχούσε επί καθεστώτος Άσαντ, εντείνεται. Οι τελευταίες εξελίξεις αφορούν 14 στρατιώτες του νέου καθεστώτος που έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρα κοντά στην Ταρτούς.
Η κατάσταση περιπλέκεται καθώς οι Αλαουίτες, που επί δεκαετίες αποτελούσαν την πολιτική και στρατιωτική ελίτ της χώρας, βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με πιθανά αντίποινα για τα εγκλήματα πολέμου του καθεστώτος. Η Hayat Tahrir al-Sham (HTS), παρότι χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση διεθνώς, ηγείται τώρα της χώρας και καλείται να εξισορροπήσει στις δυσκολίες της μετάβασης, μεταξύ απόδοσης δικαιοσύνης και αποφυγής νέου κύκλου βίας.
Αιματηρή σύγκρουση στο προπύργιο των Αλαουιτών
Η επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων για τη σύλληψη πρώην αξιωματικού στην περιοχή της Ταρτούς, προπύργιο των Αλαουιτών, μετατράπηκε σε αιματηρή ενέδρα. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε το θάνατο 14 στρατιωτών και τον τραυματισμό 10 ακόμη, καθώς και τρεις νεκρούς μεταξύ των αντιστασιακών.
Η σύλληψη αφορούσε τη διερεύνηση εγκλημάτων στη φυλακή Σαντνάγια, ένα από τα σύμβολα της καταπίεσης του προηγούμενου καθεστώτος.
Θρησκευτικές εντάσεις και διακοινοτική βία
Οι Αλαουίτες, παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ, απέκτησαν την πολιτική κυριαρχία στη Συρία όταν ο Χαφέζ αλ-Άσαντ κατέλαβε την εξουσία το 1970, παρά τις έντονες αντιδράσεις της πλειοψηφίας. Έκτοτε, κυριάρχησαν στην πολιτική και στρατιωτική ιεραρχία της χώρας για περισσότερα από 50 χρόνια. Σήμερα, μετά την πτώση του καθεστώτος, βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Οι θρησκευτικοί τους ηγέτες ζητούν γενική αμνηστία, αλλά το αίτημα προσκρούει στις χιλιάδες καταγγελίες για βασανιστήρια και δολοφονίες στις συριακές φυλακές.
Νέα περιστατικά βίας, όπως η επίθεση σε αλαουιτικό ιερό και ο εμπρησμός χριστουγεννιάτικου δέντρου, εντείνουν τις ανησυχίες για την προστασία των μειονοτήτων, παρά τις διαβεβαιώσεις της HTS.
Κοινωνικές αναταραχές και διεθνείς ανησυχίες
Η κοινωνική αναταραχή κλιμακώνεται με πολλαπλές εστίες έντασης. Στη Χομς επιβλήθηκε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από βίαια επεισόδια με απολογισμό έναν νεκρό και πέντε τραυματίες διαδηλωτές. Παράλληλες διαμαρτυρίες ξέσπασαν στην Ταρτούς, τη Λατάκια και την Καρντάχα – γενέτειρα του Άσαντ.
Ο πρώην πρόεδρος Άσαντ και η οικογένειά του έχουν καταφύγει στη Ρωσία, ενώ η διεθνής κοινότητα – συμπεριλαμβανομένων του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου – παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, διατηρώντας το χαρακτηρισμό της HTS ως τρομοκρατικής οργάνωσης.