Με μια δήλωση που συνδύασε πολιτικό συμβολισμό και πολιτισμική υπεροχή, ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον. Συνέκρινε τη χώρα του με την αρχαία Αθήνα απέναντι στη «σύγχρονη Ρώμη» των Ηνωμένων Πολιτειών. Απάντησε στη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ περί «ένταξης» του Καναδά ως 51ης πολιτείας των ΗΠΑ και υπερασπίστηκε την εθνική κυριαρχία και τις δημοκρατικές παραδόσεις του Καναδά, κάνοντας λόγο για μια «Χρυσή Εποχή της Αθήνας».
Η δήλωση αυτή τάραξε τα νερά με την ξεκάθαρη δημιουργία του δίπολου ‘ η Αθήνα απέναντι στη Ρώμη’. Ο Μαρκ Κάρνεϊ ”καταριέται” τον Ντόναλντ Τραμπ, με το πολιτικό βάθος του παραλληλισμού αυτού να μεταφέρει το μήνυμα της ανεξαρτησίας του Καναδά έναντι των ΗΠΑ.
Η σύγκριση δεν ήταν τυχαία, καθώς πρώτος ο πρόεδρος της Βουλής, Φράνσις Σκαρπαλέγια, παρομοίασε τις ΗΠΑ με τη Ρώμη και τον Καναδά με την Αθήνα. Ταυτόχρονα υπογράμμισε την πολιτισμική και δημοκρατική ταυτότητα της χώρας του. Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν ως θεσμική και ιδεολογική απάντηση στην επιθετική πρόταση Τραμπ και έθεσαν ένα σαφές μήνυμα: ο Καναδάς δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις, αλλά θα συνεχίσει να πορεύεται με βάση τις αξίες του.
Η δήλωση που τάραξε τα νερά
Μια ελληνοπρεπής αναφορά από το καναδικό κοινοβούλιο έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και συζητήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον Τύπο και την πολιτική σκηνή της Βόρειας Αμερικής. Με αφορμή την επιθετική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ περί «ένταξης» του Καναδά στις Ηνωμένες Πολιτείες ως 51η πολιτεία, ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ απάντησε με υψηλό συμβολισμό και αναφορές στην αρχαία Ελλάδα.
Κατά την πρώτη του ομιλία στη νέα Βουλή, ο Κάρνεϊ επέλεξε να ταυτίσει τον Καναδά με την αρχαία Αθήνα, υπερασπιζόμενος την κυριαρχία, τις αξίες και τους θεσμούς της χώρας του. «Ναι, εμείς είμαστε η Αθήνα, αυτοί είναι η Ρώμη», δήλωσε χαρακτηριστικά και επανέλαβε τον συμβολισμό που είχε χρησιμοποιηθεί λίγα λεπτά νωρίτερα από τον νέο πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Φράνσις Σκαρπαλέγια.
Ο Σκαρπαλέγια, βουλευτής των Φιλελευθέρων από το Κεμπέκ, είχε προηγουμένως παρομοιάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με τη Ρώμη, «λόγω του μεγέθους και της ισχύος τους». Υπογράμμισε ότι «εμείς είμαστε η Αθήνα – στον πολιτισμό, τις αξίες και τη Δημοκρατία» και έκλεισε την παρέμβασή του με τη δήλωση: «Έτσι πρέπει να βλέπουμε τον εαυτό μας. Έτσι πρέπει να είμαστε».
«Η Αθήνα απέναντι στη Ρώμη»
Ο Καναδός πρωθυπουργός όχι μόνο υιοθέτησε τον ιστορικό αυτό παραλληλισμό, αλλά τον ενίσχυσε, καθώς τον ενέταξε σε ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο και απάντησε ευθέως στις προτάσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος είχε εισηγηθεί την ενσωμάτωση του Καναδά στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα τη δωρεάν ένταξή του στον αντιπυραυλικό θόλο “Golden Dome”. Η απάντηση του Κάρνεϊ ήταν σαφής: «Ο Καναδάς δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ προς πώληση».
Από το βήμα της Βουλής, ο Κάρνεϊ δεν δίστασε να αποδώσει το θεσμικό οικοδόμημα του Καναδά στις αρχές της αρχαίας Αθήνας. «Αυτή η Βουλή έχει κανόνες, έχει παραδόσεις – και πάνω σ’ αυτές θεμελιώνεται η αθηναϊκή μας Δημοκρατία», σημείωσε, απευθυνόμενος στους βουλευτές και τον Πρόεδρο του Σώματος. «Θα κάνω λάθη. Δεν έχω αμφιβολία ότι θα μου τα επισημάνετε, και καλώς. Βρισκόμαστε στη Χρυσή Εποχή της Αθήνας» και έκλεισε την ομιλία του με έναν τόνο εθνικής αυτοπεποίθησης.
Το πολιτικό βάθος του παραλληλισμού
Οι δηλώσεις αυτές προσλαμβάνονται ως μια ευθεία προσπάθεια του Καναδά να υπερασπιστεί την εθνική του ταυτότητα και ανεξαρτησία απέναντι στην αυξανόμενα επιθετική ρητορική των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ. Με τη χρήση αυτού του ισχυρού συμβολισμού Αθήνας και Ρώμης – των δύο κλασικών παραδειγμάτων ισορροπίας ανάμεσα στην πολιτισμική υπεροχή και τη στρατιωτική ισχύ – η καναδική ηγεσία διαμορφώνει το αφήγημα ενός ανεξάρτητου και αξιακά θεμελιωμένου κράτους, με πυξίδα τον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.