Έπεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπαρνιέ και σε πολιτική δίνη περιπίπτει τώρα η Γαλλία, καθώς ξεκινάει η πολιτική της περιπέτεια με πιθανές συνέπειες στην οικονομία της χώρας αλλά ενδεχομένως και στην οικονομία της Ευρώπης.
Η πτώση του Γάλλου πρωθυπουργού είναι γεγονός όπως είχε διαφανεί από την αρχή, καθώς ακροδεξιά και αριστερά είχαν πλειοψηφία. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αναζητά άμεσα νέο πρωθυπουργό και κυβέρνηση, καθώς επιστρέφει από τα Εμιράτα και η Μαρίν Λεπέν, ανάγεται σε ρυθμιστή υπαγορεύοντας από τώρα τη λύση στην επόμενη κυβέρνηση.
Στην Εθνοσυνέλευση έχουν ήδη μιλήσει ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ και η Μαρίν Λεπέν και η ψηφοφορία αναμενόταν. Η τελευταία δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής. Δεδομένου ότι η αριστερά του Μελανσόν έχει κινήσει πρώτη τις εξελίξεις για την πρόταση μομφής και στοχεύει στην πτώση όχι απλά του Μπαρνιέ, αλλά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, τα δύο άκρα έχουν την πλειοψηφία για να ρίξουν την κυβέρνηση και να υποχρεώσουν σε ακύρωση του προϋπολογισμού.
Για την ώρα οι αποδόσεις στα γαλλικά ομόλογα υποχωρούν στα 2,895% και είναι σε πτώση εδώ κι ένα μήνα. Όμως έστω οριακά η απόδοση είναι μεγαλύτερη από του ελληνικού ομολόγου. Το ευρώ αντέδρασε ανοδικά μετά τις 22 Νοεμβρίου και παραμένει στα 1,052 δολάρια. Ακόμα η εικόνα είναι απλώς ανησυχητική, αλλά η ελληνική κρίση έδειξε πως μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα.
Είναι η πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 που κυβέρνηση πέφτει με αυτό τον τρόπο. Το «θύμα» τότε ήταν ο Ζορζ Πομπιντού, που ο Ντε Γκωλ επανάφερε μετά.. Τα βασικά στοιχεία του δράματος σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters και του Politico, έχουν ως εξής.
Λεπέν: Προσωρινή λύση τώρα, φόροι και λιτότητα από του χρόνου
«Η χειρότερη πολιτική στάση θα ήταν να μην καταψηφίσουμε έναν τέτοιο προϋπολογισμό, μια τέτοια κυβέρνηση, μια τέτοια κατάρρευση», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία «θα έχει προϋπολογισμό» υπό νέα κυβέρνηση.
Η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης δήλωσε ότι το κόμμα της θα υποστηρίξει έκτακτο νόμο που θα μεταφέρει τις διατάξεις του προϋπολογισμού του 2024 για φόρους και δαπάνες στο επόμενο έτος, διασφαλίζοντας μια προσωρινή χρηματοδοτική λύση για το κράτος.
Το Σύνταγμα επιτρέπει την ψήφιση ειδικού νόμου στο κοινοβούλιο που μεταφέρει τις διατάξεις από τον τρέχοντα προϋπολογισμό, ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο της κυβέρνησης (shut down) τύπου ΗΠΑ.
Η Λεπέν είπε ότι το κόμμα της «προφανώς θα υπερψηφίσει» τον ειδικό νόμο εάν η επόμενη κυβέρνηση επιλέξει να αξιοποιήσει το εν λόγω μέτρο.
Τι σχεδιάζει ο πρόεδρος Μακρόν
O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύει να ορίσει γρήγορα νέο πρωθυπουργό αν η κυβέρνησή του καταρρεύσει σήμερα στην ψηφοφορία πρότασης μομφής, σύμφωνα με το Reuters.
Μια από τις πηγές του πρακτορείου, είπε ότι ο Μακρόν ελπίζει να έχει κάποιον στο πρωθυπουργικό πόστο έως το Σάββατο, όταν πάνω από πενήντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προσκεκλημένοι, συμπεριλαμβανομένου του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θα βρεθούν στο Παρίσι στην τελετή εγκαινίων του επισκευασμένου καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.
«Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί», είπε το Ελιζέ απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο. Ο Μακρόν δεν έχει καταλήξει ακόμη στο όνομα πρωθυπουργού, ανέφεραν οι πηγές, αλλά στη λίστα φαίνεται να είναι ο Μπερνάρ Καζνέβ, ο Ξαβιέ Μπερτράν και ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί.
Ο πρόεδρος εργάζεται για να καταλήξει σε όνομα επιστρέφοντας στο Παρίσι από το ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία. Οι προτάσεις μομφής κατατέθηκαν αφού ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ αποφάσισε να καταφύγει στο άρθρο 49,3 του Συντάγματος, που προβλέπει την έγκριση νομοσχεδίων χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, προκειμένου να εγκριθούν οι δαπάνες για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025.
Ποιος είναι ο στόχος της Λεπέν
Η Μαρίν Λεπέν φαίνεται να στοιχηματίζει το μέλλον της στην εκδίωξη του Μακρόν πριν τη λήξη της θητείας του το 2027, λένε νομοθέτες και αναλυτές. Για να το κάνει αυτό, πυροδότησε τη δεύτερη πολιτική κρίση στη Γαλλία μέσα σε έξι μήνες. Η εκτίμηση αυτή διατυπώνεται στα ρεπορτάζ του Reuters και του Politico
Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση να προκαλέσει πολιτική κρίση, «είναι μια απόφαση που μπορεί να την στοιχειώσει».
Όπως αναφέρεται, «η κυβέρνηση μειοψηφίας του Πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει την πρόταση μομφής της Τετάρτης, που κατέθεσαν η ακροδεξιά και η αριστερά μαζί.
Η απόφαση του κόμματός της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) είναι ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι σε μια περίπλοκη εσωτερική και γεωπολιτική στιγμή από ένα κόμμα που επιδιώκει να παρουσιάσει την εικόνα του, ως μια σταθερή κυβέρνηση σε αναμονή.
Ακόμη κι αν το παιχνίδι της Λεπέν φέρει το RN στην εξουσία νωρίτερα από το αναμενόμενο, θα κληρονομήσει το ίδιο δημοσιονομικό χάος που ταπείνωσε τον Μπαρνιέ, με τους επενδυτές να ανησυχούν όλο και περισσότερο από το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γαλλίας 6%».