Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Γαλλία που απειλείται με κατάρρευση της κυβέρνησης, ακυβερνησία και αδυναμία εφαρμογής προϋπολογισμού απολύτως απαραίτητου για να σταθεροποιήσει τα ελλείμματα της χώρας. Ήδη τα νέα έχουν επίπτωση στο ευρώ το οποίο σημειώνει ημερήσια πτώση 1% η οποία θεωρείται πολύ μεγάλη στις αγορές συναλλάγματος. Η αντιπολίτευση των δύο άκρων, απειλεί να ρίξει με πρόταση μομφής την κυβέρνηση Μπαρνιέ.
Την ίδια στιγμή, το ευρώ υποχωρεί τώρα στα 1,047 δολάρια από 1,058 δολάρια την Παρασκευή όταν είχε ανακάμψει. Το ευρώ πλησίασε ξανά τα χαμηλά δύο ετών που είχε σημειώσει στις 22 Νοεμβρίου.
Ταυτόχρονα η πίεση που ασκείται στη δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και παρά την ουδέτερη αξιολόγηση της S&P Ratings το βράδυ της Παρασκευής, έχει ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις του γαλλικού δεκαετούς ομολόγου να ανεβαίνουν ξανά. Η απόδοση του ομολόγου έφθασε το 2,917% και ξεπέρασε ξανά την απόδοση του ελληνικού ομολόγου που κινείται αντίστοιχα στο 2,907%. Το spread έναντι του γερμανικού δεκαετούς αυξήθηκε στις 87 μονάδες.
Γιατί κινδυνεύει η κυβέρνηση Μπαρνιέ
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ χρησιμοποίησε το άρθρο 49.3 για να περάσει τον προϋπολογισμό χωρίς ψηφοφορία όπως είχε ανακοινώσει από νωρίς τη Δευτέρα. Είμαστε αντιμέτωπoι με την ώρα της αλήθειας, προειδοποίησε ο Μπαρνιέ, που τόνισε ότι όλοι πλέον καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση Μπαρνιέ για παράκαμψη της Βουλής, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αριστεράς Ματίλντ Πανό, δήλωσε ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Αλλά στο μεταξύ ήδη σε ανάρτησή του στο X, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, ανακοίνωνε ότι θα ψηφίσει κατά του Μπαρνιέ σε πρόταση δυσπιστίας.
Η πίεση έρχεται λοιπόν και από τα δύο άκρα της αντιπολίτευσης που συνθλίβουν την κυβέρνηση.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν 24 ώρες για να υποβάλλουν πρόταση δυσπιστίας. Μετά την υποβολή πρότασης δυσπιστίας, πρέπει να περάσουν 48 ώρες προτού η Βουλή ξεκινήσει να συζητά την πρόταση. Η ψηφοφορία επί της πρότασης πρέπει να διεξαχθεί εντός τριών ημερών.
Αυτά συμβαίνουν αφού νωρίτερα τη Δευτέρα το πρωί, ο Γάλλος πρωθυπουργός, έκανε και άλλη σημαντική υποχώρηση στις απαιτήσεις Λεπέν ακυρώνοντας τις διατάξεις για περικοπές δαπανών από επιστροφές σε φάρμακα, επιχειρώντας να περάσει τον προϋπολογισμό του για το 2025. Είχε προηγηθεί η γνωστή, ακύρωση του φόρου στην ηλεκτροδότηση ύψους 3 δισ. ευρώ, ενώ το σχέδιο προέβλεπε λιτότητα με μέτρα 60 δισ. ευρώ, σε περικοπές και αυξήσεις φόρων.
Από τη σύστασή της τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ βασίστηκε στην υποστήριξη του κόμματος της Λεπέν. Αλλά τώρα την χάνει ενώ έχει ήδη απέναντι την αριστερά.