Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε ανοιχτά ότι η χώρα του δεν διαθέτει επί του παρόντος την απαραίτητη στρατιωτική ισχύ για να ανακτήσει τα εδάφη που ελέγχει η Ρωσία. Σε μια ειλικρινή και ρεαλιστική τοποθέτηση στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, ο Ουκρανός ηγέτης αναγνώρισε τους περιορισμούς των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, επιμένοντας ωστόσο ότι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν είναι διαπραγματεύσιμη.
Παρά την προσωρινή αδυναμία για στρατιωτική επανάκτηση των κατεχόμενων περιοχών, ο Ζελένσκι τόνισε ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά οποιαδήποτε παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία. Η Ουκρανία στρέφεται τώρα στη διεθνή κοινότητα, ζητώντας αυξημένη υποστήριξηαυξημένη υποστήριξη και διπλωματική πίεση προς τη Μόσχα.
Η στρατιωτική κατάσταση και η συνταγματική επιταγή
Η ρωσική κατοχή καλύπτει σήμερα το 18% της ουκρανικής επικράτειας, συνολικής έκτασης 111.677 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στα κατεχόμενα εδάφη περιλαμβάνονται η Κριμαία και τμήματα του Ντονμπάς από το 2014, ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του 2023 δεν απέφεραν σημαντικά εδαφικά κέρδη για την Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι επέμεινε στη συνταγματική απαγόρευση εδαφικών παραχωρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι η τρέχουσα στρατιωτική κατάσταση δεν αλλάζει τη νομική θέση της χώρας του.
Αναφερόμενος στις τρέχουσες συνθήκες του πολέμου και τις πιθανότητες ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ο Ουκρανός πρόεδρος έδωσε μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης στο πεδίο των μαχών. «Νομικά, δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε τα εδάφη μας. Αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Αλλά ας μην λέμε μεγάλα λόγια. Η Ρωσία ελέγχει πραγματικά μέρος της επικράτειάς μας σήμερα», τόνισε ο Ζελένσκι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο είναι έτοιμο το Κίεβο να συμβιβαστεί για να τερματίσει τον πόλεμο μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022.
Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η διεθνής κοινότητα αναζητά τρόπους για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή. Ωστόσο, η στάση του Ουκρανού προέδρου καταδεικνύει τη σταθερή προσήλωση της χώρας του στην υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας, παρά τις τρέχουσες στρατιωτικές προκλήσεις.
Διπλωματικές προοπτικές και δυτική υποστήριξη
Στρεφόμενος στη διπλωματική λύση, ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τη Δύση να εντείνει τις προσπάθειές της για να φέρει τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Απέρριψε τα παράνομα δημοψηφίσματα του 2022 στις περιοχές Ζαπορίζια, Ντόνετσκ, Λουχάνσκ και Χερσώνα, διαμηνύοντας ότι η Ουκρανία δεν θα νομιμοποιήσει ποτέ την κατοχή των εδαφών της.
“Αυτό θα σήμαινε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να ξεφύγει από τις ευθύνες του για όσα έχει διαπράξει, κάτι που είναι αδιανόητο”, τόνισε χαρακτηριστικά. CopyRetry