23.4 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Υπουργικό στις 11:00. Το τελευταίο της σεζόν. Αυστηρότερα πρόστιμα για εμπρησμό. Επιλέγεται η ηγεσία του Αρείου Πάγου

Ο πόλεμος με τις πυρκαγιές” θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στις 11:00 υπό τον πρωθυπουργό.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν βαρύτερα πρόστιμα για εμπρησμό από αμέλεια ή πρόθεση.

Ήδη ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας που θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο για τα όσα έγιναν αυτές τις μέρες, αλλά και για τα όσα σχεδιάζονται το επόμενο διάστημα έχει την περαιτέρω αυστηροποίηση των προστίμων

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων χωρίς περιορισμούς, έδωσε και το στίγμα και της σημερινής του εισήγησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συνεδρίαση της σεζόν – λόγω του ότι η Βουλή κλείνει για ολιγοήμερες διακοπές -αναμένεται να τονίσει

  1. Ο πόλεμος είναι αποκλειστικά στο μέτωπο της φωτιάς.
  2. Θα ξαναφτιαχθούν αυτά που χάθηκαν
  3. Θα αποζημιωθούν αυτοί που χτυπήθηκαν
  4. Θα βελτιωθεί ο συντονισμός του κρατικού μηχανισμού για να υλοποιούνται δύσκολα σχέδια όπως η εκκένωση νησιωτικών περιοχών
  5. Θα αγοραστούν περισσότερα εναέρια μέσα που επιτρέπουν την παρέμβαση του κράτους σε περισσότερα του ενός σημεία.

“Τα δύσκολα μόλις έχουν ξεκινήσει όσον αφορά την αντιπυρική περίοδο” αναμένεται να πει ο κ. Μητσοτάκης  και ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη επένδυση στην πολιτική προστασία της χώρας που προσλαμβάνει νέα χαρακτηριστικά, με δεδομένη την αμεσότητα της κλιματικής κρίσης.

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι και η παράμετρος της κρατικής αρωγής με την οποία είναι επιφορτισμένος ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, κάτι που φάνηκε ανάγλυφα και στην περίπτωση της πυρκαγιάς της Ρόδου, πέρα από τα κλασικά ζητούμενα της καταγραφής ζημιών και των όσο πιο άμεσων αποζημιώσεων. Στην ατζέντα, μάλιστα, περιλαμβάνεται και η τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

 

Τα φαβορί για τον Άρειο Πάγο

Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί και η πλήρωση των κενών που έχουν προκύψει στις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά τη συνταξιοδότηση της Μαρίας Γεωργίου και του Ισιδώρου Ντογιάκου.

Μετά τη διαδικασία που έλαβε χώρα πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, δύο είναι τα φαβορί που προκύπτουν για τις δύο καίριες θέσεις στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Για τη θέση της προέδρου, ακούγεται δυνατά το όνομα της μαχητικής δικαστικού Ιωάννας Κλάπα-Χριστοδουλέα, η οποία είχε διενεργήσει μαζί με τη Μαρία Λεπενιώτη που είναι επίσης υποψήφια για τη θέση την κύρια ανάκριση για τη Χρυσή Αυγή, ενώ ήταν πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Για τη θέση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ακλόνητο φαβορί μοιάζει η πολύπειρη εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη, η οποία πρότεινε την παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ ήταν στην έδρα και στη δίκη του Ακή Τσοχατζόπουλου.

Μένει, τέλος, να φανεί και ποια μηνύματα θα επιλέξει να στείλει ο κ. Μητσοτάκης όταν κλείσουν οι κάμερες, καθώς, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, θέλει να συνεχιστεί το σαφάρι ελέγχου για πρακτικές αισχροκέρδειας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, όπως αυτές που αποκάλυψαν στο σκέλος της εμπορίας ηλεκτρικών ειδών και των υπηρεσιών online delivery τις προηγούμενες μέρες τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας, επιμερίζοντας τα σχετικά πρόστιμα.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE