29.8 C
Athens
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Wall Street Journal:  Η Ελλάδα  ο πιο σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

 

 

Ενώ οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί «σε νέο κόμβο για τη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων μέσω των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας», τονίζει στο αφιέρωμα της στη χώρα μας  η Wall Street Journal.

Η εφημερίδα στέκεται  στην τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, που υπεγράφη τον Οκτώβριο, η οποία προσέδωσε και χρονικό βάθος στη διμερή συνεργασία.

Αποτυπώνει την πολυδιάστατη αναβάθμιση των σχέσεων ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον, παρά το γεγονός, όπως σημειώνει,  ότι η Αμερική στρέφει το βλέμμα της προς την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.και τονίζει, με αφορμή και δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα ότι  «η  Ελλάδα είναι  ο πιο σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Μεγάλες αμερικανικές εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα

Στο πεδίο της οικονομίας, η «WSJ» σημειώνει πως «αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, περιλαμβανομένων των Microsoft, Pfizer, Tesla και Amazon.com, έχουν αρχίσει ή ανακοινώσει τοπικές επενδύσεις την τελευταία τριετία, μπαίνοντας σε μία αγορά που επί χρόνια παρέβλεπε ο επιχειρηματικός κόσμος των ΗΠΑ».

«Η διπλωματική βαρύτητα της Ελλάδας αυξάνεται, ενώ η πληγωμένη οικονομία της ανακάμπτει από την κρίση που προκάλεσε η Covid-19», αναφέρει χαρακτηριστικά η «WSJ», προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει σε μία συγκυρία που η Τουρκία και άλλα μέλη του NATO «ακολουθούν πολιτικές που προκαλούν τριβές στην Ευρώπη και με πολλούς Αμερικανούς».

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει ότι πριν από λίγες ημέρες το Κογκρέσο υπερψήφισε, με διακομματική στήριξη, νόμο που ενισχύει περαιτέρω τη στήριξη των ΗΠΑ για την αναβάθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μητσοτάκης: Πιο ισχυρές από ποτέ οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

«Η εταιρική σχέση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ουδέποτε υπήρξε ισχυρότερη, πιο σημαντική ή πιο επίκαιρη από ό,τι είναι σήμερα», αναφέρει σε δήλωσή του στην «WSJ» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την εφημερίδα να σχολιάζει ότι ο πρωθυπουργός υποστηρίζει την προσπάθεια των ΗΠΑ «για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας τους δεσμούς με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής».

Πέρα από το μπαράζ αμερικανικών επενδύσεων, η «WSJ» σημειώνει τη γεωστρατηγική σημασία που έχει η Ελλάδα στην ενεργειακή σκακιέρα, ένα μέτωπο όπου η Ρωσία παραδοσιακά έχει ισχυρό ρόλο.

«Μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα είναι ο πιο σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών», είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Η εφημερίδα τονίζει ότι πρότζεκτ που χαίρουν αμερικανικής υποστήριξης συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, ώστε να μειωθεί η χρήση λιγνίτη και ρωσικού αερίου.

«Παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου και αγωγός που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν -όλα έργα που ενθαρρύνθηκαν από την Ουάσιγκτον, ψαλιδίζουν την εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ την ίδια στιγμή «ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάκαμψη εισρέουν πλέον σε έργα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η Ελλάδα «ασφαλώς είναι ένα φωτεινό σημείο στις αμερικανοευρωπαϊκές σχέσεις. Υπάρχει ευθυγράμμιση συμφερόντων και μία κυβέρνηση που εστιάζει στις σχέσεις με τις ΗΠΑ», σχολίασε ο κ. Πάιατ.

 

 

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE