21.5 C
Athens
Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

ΒΡΕΤΑΝΟΙ & ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΟΠΛΑ  ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ…

 

Δυτικές πηγές, που όπως έγραψε η Corriere della Sera κράτησαν την ανωνυμία τους, ήταν κατηγορηματικές: σε ό,τι αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και την υποτιθέμενη πρόοδο που συνετελέσθη στην Κωνσταντινούπολη, «είμαστε πολύ προσεκτικοί, επειδή τίποτε απ’ όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν μας έχει δείξει ότι ο Πούτιν και ο περίγυρός του είναι σοβαροί».

Οι ίδιες δυτικές πηγές πιστεύουν ότι ο άρχων του Κρεμλίνου απλώς ελίσσεται, με σκοπό να κερδίσει χρόνο. Πρόκειται για σκεπτικισμό που απηχεί την εκπεφρασμένη γνώμη του βρετανού υπουργού Αμυνας Μπεν Γουάλας, παρατήρησε το ιταλικό Μέσο. Διότι ο Γουάλας είχε πει: «Ε, δεν γεννηθήκαμε και χθες…

Η Ρωσία πρέπει να κρίνεται από τα έργα της και όχι από τα λόγια της, καθ’ ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ τους». Κάτι ανάλογο είχε πει και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, στην ουσία αμφισβητώντας τόσο την καλή διάθεση για πρόοδο στις συνομιλίες όσο και το αποτέλεσμά τους. Εν ολίγοις, «υπάρχει ένας αγγλοαμερικανικός άξονας που φαίνεται ότι σχεδόν αντιμάχεται τη διαπραγμάτευση», δηλαδή τη διπλωματία.

Πράγματι, έγραψαν οι Ιταλοί, ο στρατηγικός στόχος της Βρετανίας και των ΗΠΑ δεν είναι τόσο ο τερματισμός του πολέμου όσο η ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο. Η τελευταία δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον επιβεβαιώνει αυτή την εκτίμηση. Ο Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα «ακόμη πιο θανατηφόρα», ενώ ο αρχηγός του βρετανικού επιτελείου, ο ναύαρχος σερ Τόνι Ραντάκιν συμπλήρωσε τον πρωθυπουργό του λέγοντας ότι η Βρετανία προχωρά σε «μία νέα φάση» όσον αφορά τη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει στην Ουκρανία. Λονδρέζικοι Times: «Να δώσουμε στο Κίεβο τα εργαλεία για να τελειώσει  τη δουλειά»

Η (αισιοδοξότατη) άποψη της κυβέρνησης του Λονδίνου είναι ότι, καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου κατάφεραν να αντεπιτεθούν και να αναγκάσουν τους Ρώσους σε υποχώρηση, πρέπει να μεταβληθεί και η φύση της βρετανικής βοήθειας, δηλαδή τα προσφερόμενα στο Κίεβο πολεμικά μέσα:  πλέον θα τους στείλουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και βαρύ πυροβολικό ώστε να απωθήσουν οι Ουκρανοί τους Ρώσους ακόμη και από το Ντονμπάς. Μάλιστα η Ντάουνινγκ Στριτ ζητάει και από τους Αμερικανούς να πράξουν αναλόγως, δηλαδή να στείλουν προηγμένους πυραύλους στους Ουκρανούς ώστε να πλήξουν ρωσικά πλοία και συστήματα αεράμυνας: «Εξετάζουμε όλες τις πιθανές επιλογές» είπε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Από πλευράς τους οι λονδρέζικοι Times ανέπτυξαν το θέμα σε κύριο άρθρο το οποίο έδωσε το «φιλοσοφικό στίγμα» κατά κάποιον τρόπο και τη θεωρητική κάλυψη: «Τον πιο σίγουρο τρόπο επίτευξης αποδεκτής λύσης δίνει η στρατιωτική επικράτηση της Ουκρανίας. Η Δύση δεν πρέπει να παρασυρθεί από τις ανακοινώσεις της Μόσχας για ειρηνευτικές συμφωνίες, αντιθέτως πρέπει να παράσχει στο Κίεβο τα εργαλεία για να τελειώσει τη δουλειά»

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE