18.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Βιομηχανία: Το πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη διάσωση από το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος

Η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους που έχει προκύψει από την τρέχουσα κρίση στον συγκεκριμένο κλάδο ωθεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει νέο πακέτο μέτρων για να ενισχύσει τη βιομηχανία.

Λόγω των τελευταίων εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας, πολλές βιομηχανίες βρίσκονται αντιμέτωπες με υπέρογκες αυξήσεις, τις οποίες αναγκαστικά θα μετακυλήσουν στα κόστη των προϊόντων τους, εφόσον το ενεργειακό κόστος δεν μειωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της μέσης τάσης καθώς και κάποιους μεμονωμένους πελάτες της υψηλής τάσης, καθώς οι μεγάλοι ενεργοβόροι βιομηχανικοί όμιλοι έχουν κλείσει συμβόλαια με τη ΔΕΗ, έχοντας εξασφαλίσει σταθερό κόστος. Σημειώνεται ότι από την πλευρά της και η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε αντιστάθμιση, προκειμένου να μην είναι εκτεθειμένη στις έντονες διακυμάνσεις της αγοράς.

Ωστόσο, για τη μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου της μεταποίησης, η κατάσταση που έχει προκύψει εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά προβληματική καθώς οι αυξήσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη. Επικεφαλής μεγάλου βιομηχανικού ομίλου, αναφέρει ότι ενώ είχε προϋπολογίσει αυξήσεις στην ενέργεια της τάξης του 250%, τελικώς οι ανατιμήσεις έχουν φτάσει στο 400%, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι θα σταματήσουν εκεί. Εάν μάλιστα η ενεργειακή κρίση επιμείνει, τότε η συγκεκριμένη βιομηχανία, είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να μετακυλήσει το αυξημένο κόστος, στις τιμές των προϊόντων της. Και δεν είναι η μόνη, καθώς φαίνεται ότι από το νέο έτος, εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών, οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις, που με τη σειρά τους θα πυροδοτήσουν νέο κύμα πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία.

Μέτρα

Το πρώτο μέτρο σε αυτήν την κατεύθυνση θα είναι η ενίσχυση της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων της Μέσης Τάσης μέσω του πλεονάσματος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για το 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δέχεται εισηγήσεις και εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο, το πλεόνασμα των ΥΚΩ που θα προκύψει το 2022, να κατευθυνθεί κατά προτεραιότητα για την ενίσχυση της βιομηχανίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ήδη από τις αρχές του νέου έτους σχεδιάζεται να υπάρξει συμψηφισμός και να προχωρήσει η μείωση στους λογαριασμούς του ρεύματος για τη μέση τάση και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση των διασυνδέσεων της Κρήτης και των Κυκλάδων, αναμένεται να έχει όφελος της τάξης των 500 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που αναμένεται να φανεί στις χρεώσεις ΥΚΩ από το 2022. Πρόκειται για το ποσό που δαπανούσε η ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση των Κυκλάδων και μέρους της ηλεκτροδότησης της Κρήτης, που πλέον καλύπτονται μέσω των διασυνδέσεων.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ, το πλεόνασμά που θα προκύψει για τις ΥΚΩ, θα κατευθυνθεί κατά προτεραιότητα σε πρώτη φάση στη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις της μέσης τάσης, ενώ αργότερα θα φτάσει και στους υπόλοιπους καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την αναστολή της καταβολής των χρεώσεων ΥΚΩ για την περίοδο μέχρι και το Μάρτιο του 2022 τόσο για τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις της μέσης τάσης όσο και για τους αγρότες.

Σε κάθε περίπτωση, το μοντέλο της μείωσης ρυθμιζόμενων χρεώσεων ή φόρων, αποτελεί μια από τις επιλογές που έχει διαθέσιμες η κυβέρνηση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας. Και αυτό διότι η απευθείας επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος ή φυσικού αερίου, δεν μπορεί να εφαρμοστεί για τη βιομηχανία καθώς κινδυνεύει να θεωρηθεί από τις αρχές ανταγωνισμού ως κρατική ενίσχυση και μέτρο που παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE