8.5 C
Athens
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025

Τουρκία: Σε τριτοκοσμικά ύψη τα επιτόκια 47.5%, παρά τη νέα μείωση. Τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Ιστορική στροφή στη νομισματική πολιτική της Τουρκίας, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προχώρησε στην πρώτη μείωση επιτοκίων έπειτα από διετία, κατεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 47,5%. Η απόφαση, αν και αναμενόμενη, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αγορών για το μέγεθος της μείωσης.

Το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί μια λεπτή ισορροπία, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στο 50%, ενώ παράλληλα η οικονομία εμφανίζει σημάδια ύφεσης.

Το νέο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής

Το οικονομικό επιτελείο υπό τον διοικητή Fatih Karahan επέλεξε μια τολμηρή κίνηση, μειώνοντας τα επιτόκια κατά 250 μονάδες βάσης. Η απόφαση σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου των διαδοχικών αυξήσεων που ξεκίνησε στα μέσα του προηγούμενου έτους.

Επίσης η τράπεζα προχώρησε σε αναδιάρθρωση του προγράμματός της, περιορίζοντας τις ετήσιες συνεδριάσεις σε οκτώ από δώδεκα. Οι χρηματαγορές αντέδρασαν με συγκρατημένη αισιοδοξία, με τη λίρα να διατηρεί σχετικά σταθερή πορεία.

Προκλήσεις και μελλοντικές προοπτικές

Στο επίκεντρο της στρατηγικής βρίσκεται ο φιλόδοξος στόχος μείωσης του πληθωρισμού στο 21% έως τα τέλη του 2025. Οι αναλυτές, με προεξέχοντα τον επικεφαλής οικονομολόγο της Turk Ekonomi Bankasi AS, διαβλέπουν περιθώρια για σταδιακή μείωση των επιτοκίων κατά το επόμενο έτος, εφόσον συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας υποδέχθηκε θετικά την εξέλιξη, με την ηγεσία των εξαγωγέων να εκφράζει την προσδοκία για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Rafale: Έφτασε και το τελευταίο στην Τανάγρα – Η μεγάλη δύναμη πυρός της Πολεμικής Αεροπορίας

Η Πολεμική Αεροπορία ολοκλήρωσε την παραλαβή των 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale για την 332...

Πληθωρισμός-Δεκέμβριος: Υποχώρησε αλλά παραμένει ψηλά στην Ελλάδα (2.9%). Αύξηση στην Ευρωζώνη

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει υψηλότερο πληθωρισμό...