21.5 C
Athens
Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Τουρκία: Σχέδιο πρόωρων εκλογών έχει σε πλήρη εξέλιξη ο Ερντογάν

 

Ο Ερντογάν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχουν επανειλημμένα απορρίψει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Ωστόσο σοβαροί αναλυτές στη γειτονική χώρα θεωρούν οτι ο Τούρκος πρόεδρος εχει θέση σε πλήρη εφαρμογή σχέδιο πρόωρων εκλογών.

Η εξαγγελία για τον κατώτατο μισθό και η ανάκαμψη της λίρας στο επίπεδο των 12 λιρών/ δολ. από το χαμηλό των 18,4/δολ. με την απόφαση στήριξης του επιτοκίου, δείχνουν ότι ο Ερντογάν ενδεχομένως να θελήσει να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία σύντομα, καθώς συνεχίζει να βυθίζεται στις δημοσκοπήσεις. 

ΟΙ τελευταίες ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου μοιάζουν, τονίζουν αναλυτές, με παλαιότερες προεκλογικές του κινήσεις για να αποδείξει τις ηγετικές του ικανότητες. Παράλληλα, οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να αιφνιδιάσουν τον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό που δεν έχει ακόμα συμφωνήσει σε έναν κοινό υποψήφιο.

“Οι αποφάσεις έχουν… δώσει την εντύπωση ότι το AKP και ο Ερντογάν είναι εξαιρετικοί διαχειριστές της οικονομίας”, αναφέρει στο Reuters ο Mehmet Ali Kulat, πρόεδρος της MAK Consulting.

“Για τον Ερντογάν, μια ιστορία επιτυχίας της τελευταίας στιγμής αναδύεται κάθε φορά πριν τις εκλογές”, αναφέρει. “Μπορούμε να δούμε τα τελευταία γεγονότα να παρουσιάζονται ως ένας πολιτικός ηγέτης που νίκησε το δολάριο και διέκοψε το παιχνίδι ξένων δυνάμεων”. 

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του μηνύματος θα εξαρτηθεί από την πορεία της λίρας και του πληθωρισμού και τον αντίκτυπο που θα έχουν στους Τούρκους πολίτες που έχουν δει την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται δραματικά.  

Για να ενισχύσει τη λίρα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ένα σχέδιο όπου το κράτος προστατεύει τις καταθέσεις σε λίρα από ζημιές λόγω υποτίμησης του εγχώριου νομίσματος έναντι σκληρών νομισμάτων. Οι αναλυτές προειδοποιούν ωστόσο ότι το τελευταίο κυβερνητικό σχέδιο θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω άνοδο των τιμών και να αυξήσει ακόμα περισσότερο το χρέος της χώρας τους επόμενους μήνες. 

Ο Omer Taspinar, καθηγητής στο National Defense University και συνεργάτης του Brookings σημειώνει ότι ο Ερντογάν “ήδη επιδιώκει να αποκομίσει εκλογικά οφέλη” αυξάνοντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. 

“Για να σταματήσει την αιμορραγία, πρακτικά συνέδεσε την αξία των τραπεζικών λογαριασμών σε εγχώριο νόμισμα με το δολάριο”, αναφέρει. “Αυτό έχει στόχο να δημιουργήσει μια θετική ορμή πριν προκηρύξει πρόωρες εκλογές”. 

Ο διψήφιος πληθωρισμός και η υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος έχουν πλήξει τα εισοδήματα των Τούρκων, οδηγώντας τα ποσοστά δυσαρέσκειας για τον Ερντογάν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015, σύμφωνα με έρευνα της MetroPoll αυτό τον μήνα. 

Άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν χάνει τις εκλογές απέναντι στους πιθανούς αντιπάλους του. 

Ο πρόεδρος της Metropoll, Ozer Sencar, εκτιμά ότι η δημοσιονομική στήριξη θα μπορούσε να βοηθήσει το AKP να κερδίσει αναποφάσιστους ψηφοφόρους. 

“Η ιδέα ότι ο Ερντογάν, ‘ο αρχηγός’, μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα ενδεχομένως να διαδοθεί ακόμα περισσότερο”, αναφέρει. “Θεωρώ ότι οι εκλογές πλησιάζουν.

Σε τρεις μήνες θα δούμε ότι η αξία των χρημάτων που ο κόσμος θα πάρει δεν θα έχει πάλι κανένα νόημα. Αν ο Ερντογάν περιμένει ένα χρόνο για τις εκλογές, μπορεί να χάσει”.

Αξιωματούχος του AKP δήλωσε πάντως ότι “οι εκλογές δεν είναι στην ατζέντα μας. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2023”. Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί στο κόμμα και στη χώρα την τελευταία εβδομάδα. “Θα υπάρξουν και νέα μέτρα για να ανακουφίσουν και άλλα τμήματα της κοινωνίας”, ανέφερε.  

Ένα άλλο στέλεχος του AKP εκτίμησε εξάλλου ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη από τα τελευταία μέτρα θα ενισχύσουν περαιτέρω την ψυχολογία. “Η ατμόσφαιρα πανικού στη χώρα διαλύθηκε. Τώρα θα συνεχίσουμε με ηρεμία να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις”, ανέφερε. 

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE