17.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Τουρκία: Εντυπωσιακή αυξηση +17% αφίξεων τουριστών το 6μηνο. Ξεπέρασαν τα 22 εκατ. Προβληματική η χρονιά στην Ελλάδα. Τι φταίει

Εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 17% καταγράφουν οι αφίξεις τουριστών στην Τουρκία το 6μηνο και ο αριθμός τους έσπασε “το φράγμα” των 22 εκατομμυρίων.

Για το σύνολο του χρόνου προβλέπεται ότι οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 60 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμός ρεκόρ που καταγράφει με ένα μεγάλο αποτέλεσμα την επιτυχία της  ακολουθούμενης τουριστική πολιτική της γειτονικής χώρας, η οποία  απέχει των φυσικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας.

Τη ίδια ώρα σημαντικοί επιχειρηματίες του τουρισμού στην Ελλάδα εκτιμούν στον ΕΠΕΝΔΥΤΗ  ότι ο αριθμός των τουριστών που θα έρθουν φέτος στην Ελλάδα, δεν θα φτάσει ούτε το μισό,  σε σχέση με τα 60 εκατομμύρια της Τουρκία

Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει την αποτυχία της χώρας και την προβληματικότητα της χρονιά, στην προσέλκυση τουριστών και αύξησης του τουριστικού ρεύματος

Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι ο Ιούνιος και ο Ιούλιος στην Ελλάδα ήταν δύο πολύ μέτριοι μήνες και σε πολλές περιοχές σημειώθηκε σοβαρή μείωση αφίξεων έως και 50% σε σχέση με πέρυσι.

Τρείς είναι οι βασικές αιτίες των προβλημάτων του ελληνικού τουρισμού:

  1. Η έλλειψη σοβαρής οργάνωσης του υπουργείου Τουρισμού και των υπηρεσιών του ΕΟΤ. Οι ηγεσίες του υπουργείου κάνουν πολλές δημόσιες σχέσεις και λίγη ουσιαστική δουλειά, λένε  στελέχη της αγοράς.  Στο εξωτερικό, όπως σημειώνουν, η παρουσία της χώρας είναι περιορισμένη και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά.
  2. Η έλλειψη τεχνοκρατών με διεθνή ακτινοβολία στο υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Το αποτέλεσμα είναι,  λένε οι ίδιοι  παράγοντες, να έχει υποβαθμιστεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν τελευταία χρόνια, παρά τις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις.
  3. Η μεγάλη αύξηση τιμών στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό ευνοεί χώρες όπως η Τουρκία με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ πιο ελκυστικός προορισμός στα τουριστικά “πακέτα”

Τι είπε ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Mehmet Nuri Ersoy, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, καθώς τα έσοδα από τον τουρισμό γνώρισαν επίσης σημαντική ώθηση, καθώς αυξήθηκαν κατά 27%, κατά την ίδια περίοδο, ανερχόμενα στα 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αφίξεις μόνο τον Ιούνιο σημείωσαν “άλμα” 11,35% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τα 5,58 εκατομμύρια.

Η φετινή δυναμική οφείλεται στην εισροή παραθεριστών από την Ευρώπη, ιδίως από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από τις αφίξεις από τη Ρωσία, οι οποίες έφτασαν τα 2,61 εκατομμύρια την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, έναντι σχεδόν 1,46 εκατομμύρια την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Ακολούθησαν 2,27 εκατ. τουρίστες από τη Γερμανία και 1,49 εκατ. από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, περίπου 1,3 εκατ. Βούλγαροι και πάνω από 1 εκατ. Ιρανοί επισκέφθηκαν την Τουρκία το πρώτο εξάμηνο.

Η πορεία των τουριστικών εσόδων στην Τουρκία

Τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 27% σε ετήσια βάση, σε 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση άνω του 11% σε σχεδόν 100 δολάρια ανά κεφαλήν εισόδημα από διανυκτέρευση.

Τα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ακολούθησαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TÜİK), τα οποία αποκάλυψαν ότι τα έσοδα από τον τουρισμό το δεύτερο τρίμηνο, που κάλυπταν τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο, αυξήθηκαν κατά 23,1%, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, φτάνοντας τα 12,9 δολάρια δισεκατομμύριο. Συγκεκριμένα, το 14,5% αυτών των εσόδων προήλθε από πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό και επισκέφθηκαν την Τουρκία.

Συνεχόμενες διανυκτερεύσεις σε 89,2 δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2022, διαμορφώθηκαν σε 99,9 δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2023. Με άλλα λόγια, υπάρχει αύξηση 11,9%”, σημείωσε ο Τούρκος υπουργός. Και πρόσθεσε: “Τα έσοδα ανά άτομο, ανά διανυκτέρευση, είχε μειωθεί στα 62 δολάρια στο παρελθόν, ενώ αυτή τη στιγμή, διαμορφώνεται στα 100 δολάρια”.

Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία

Εν τω μεταξύ, τα ποσοστά πληρότητας σε ξενοδοχεία που εξυπηρετούν ομάδες υψηλού εισοδήματος ήταν κάτω από τις προσδοκίες, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων των καταστροφικών σεισμών, που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία, στις αρχές Φεβρουαρίου και των αρνητικών επιπτώσεων της εκλογικής διαδικασίας, η οποία συνέπεσε με την πρώιμη περίοδο κρατήσεων, σύμφωνα με τον κ. Ersoy. Επιπλέον, ο παρατεταμένος δροσερός καιρός μέχρι τα μέσα Ιουλίου οδήγησε σε μείωση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής.

“Τον τομέα επηρέασαν περαιτέρω οι σημαντικές αγορές κατοικιών που έκαναν ρωσόφωνοι πολίτες, οι οποίοι προτιμούσαν να μένουν σε κατοικίες και να τις νοικιάζουν σε τουρίστες κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων, αντί να επιλέγουν παραδοσιακά ξενοδοχεία”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Η παγκόσμια ύφεση σύμφωνα με τον ίδιο, έπαιξε επίσης ρόλο στη μείωση της μέσης διάρκειας διαμονής για τους επισκέπτες των ξενοδοχείων, η οποία περιορίστηκε από 10,5 διανυκτερεύσεις σε 9,9 διανυκτερεύσεις κατά μέσο όρο (-5,7%)..

Η τουρκική κυβέρνηση προβλέπει ότι οι αφίξεις αλλοδαπών θα φθάσουν τα 60 εκατομμύρια φέτος, οι οποίες εκτιμά ότι θα ανέλθουν στα 90 εκατομμύρια το 2028. Όσον αφορά τα έσοδα, εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν στα 56 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε πέντε χρόνια από τώρα.

Τα στοιχεία του 2022

Οι ξένοι επισκέπτες στην Τουρκία “εκτινάχθηκαν” κατά 80,33% σε 44,6 εκατομμύρια το 2022, ελαφρώς χαμηλότερα από το ανώτατο επίπεδο των 45,1 εκατομμυρίων το 2019. Ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με τα 24,71 εκατομμύρια αφίξεις το 2021 και τα 12,73 εκατομμύρια το 2020.

Τα έσοδα το 2022 “σκαρφάλωσαν” κατά 53,4% σε ένα υψηλό ρεκόρ σχεδόν 46,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού εξαλείφθηκαν και οι ρωσικές αφίξεις εκτοξεύτηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Τα περυσινά έσοδα ξεπέρασαν το προηγούμενο υψηλό των 38,4 δισ. δολαρίων το 2019, πριν από το χτύπημα της πανδημίας. Το ποσό ανήλθε στα 30,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, αφού η επιδημία το μείωσε περισσότερο από το μισό σε μόλις 14,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE