29.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Τι αναμένεται με τις τιμές των ακινήτων την νέα χρονιά.

Ενα ράλι τιμών καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο στην αγορά ακινήτου, με τις αξίες να έχουν επιστρέψει πλέον στα επίπεδα του 2013. Το φαινόμενο δεν καταγράφεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως κι αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022.

Η παγκόσμια έκρηξη τιμών των κατοικιών εντείνει τους κινδύνους δημιουργίας φούσκας, προειδοποίησαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και σε ετήσια έκθεσή της η UBS Global Real Estate Bubble Index 2021 που πραγματοποιεί η Διεύθυνση Επενδύσεων (Chief Investment Office) της UBS Global Wealth Management./ Όπως επισήμαναν ο κίνδυνος φούσκας αυξήθηκε κατά μέσο όρο, όπως αυξήθηκε και ο ενδεχόμενος βαθμός σοβαρότητας τυχόν διόρθωσης των τιμών σε πολλές από τις πόλεις που παρακολουθεί ο δείκτης.

 

Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο περιθώριο

Στην Ελλάδα ωστόσο η εικόνα δεν είναι η ίδια. Από τα τέλη του 2017 άρχισε να διαγράφεται μικρή και σταθερή ανάκαμψη, που ακόμα δεν την έχει οδηγήσει στα υψηλά επίπεδα τιμών, που καταγράφονταν το 2007.

Σωρευτικά την τριετία 2019-2021 υπήρξε μια δυναμική άνοδος των τιμών και πλέον αρχίζουν και διαγράφονται οι προϋποθέσεις για την κάλυψη του εδάφους που έχασε η αγορά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Για το θέμα μίλησαν οι: Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του κτηµατοµεσιτικού δικτύου E-Real Estates, Γιάννης Ξυλάς, πρόεδρος της Geoaxis και Δημήτρης Μελαχροινός CEO του Spitogatos.

Και οι τρείς συμφωνούν ότι  οι τιμές θα σταθεροποιηθούν ή θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία στην Ελλάδα και εξηγούν τους λόγους.

«Την ελληνική κτηματαγορά δεν την διέπουν τη δεδομένη χρονική στιγμή τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να ισχυροποιήσουν ένα σενάριο φούσκας. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι σήμερα, ακόμη και μετά τις αυξήσεις που καταγράφονται στις τιμές πώλησης, σε πολλές περιπτώσεις οι αξίες υπολείπονται ακόμη και 20%-25% σε σχέση με το 2007. Παράλληλα, τα τραπεζικά κριτήρια χορήγησης στεγαστικών δανείων πλέον είναι αρκετά πιο αυστηρά σε σχέση με τα προ μνημονίου χρόνια.

Τα στεγαστικά δάνεια

Σήμερα, τα τραπεζικά ιδρύματα για να χορηγήσουν στεγαστικό δάνειο εκτός από τα οικονομικά κριτήρια που θέτουν στον αιτούντα, απαιτούν και την ιδία συμμετοχή στην αγορά του ακινήτου σε ύψος 30%-40% της αξία του ακινήτου, όταν στο παρελθόν η χορήγηση στεγαστικού δανείου δινόταν ακόμη και στο 110% της αξίας του ακινήτου χωρίς καμία ιδία συμμετοχή του δανειολήπτη.

Υπό ευρεία έννοια θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι τα τραπεζικά ιδρύματα λόγω των ελαστικότερων προδιαγραφών χορήγησης στεγαστικών δανείων στο παρελθόν με εκδόσεις νέων στεγαστικών δανείων ύψους 15,4 δισ. ευρώ εντός ενός έτους (2006) , συντέλεσαν στην αύξηση των τιμών πώλησης κατοικιών.

Τα δεδομένα είναι διαφορετικά σήμερα , οι εκδόσεις νέων στεγαστικών δανείων το 2020 άγγιξαν τα 687 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμανθούν στα 900 εκατ. ευρώ, ύψος στεγαστικών δανείων που δεν μπορεί να επηρεάσει την κτηματαγορά και παράλληλα να θεωρήσουμε ότι οι στρόφιγγες έχουν ”ανοίξει” και η χορήγηση στεγαστικού δανείου είναι εύκολη υπόθεση όπως στο παρελθόν.

Παράλληλα, είναι εντελώς λογικό να καταγράφονται αυξητικές τάσεις στις ζητούμενες τιμές πώλησης διότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, πριν το 2018, κατέγραφαν συνεχόμενες μειώσεις. Κατανοούμε όλοι μας, ότι μετά από μια βαθιά οικονομική κρίση, κάθε χρόνος που μας απομακρύνει από τα μνημονιακά χρόνια, καταγράφεται θετικό πρόσημο σε σχέση τα χρόνια της κρίσης.

Η  κτηματαγορά, τονίζουν,  θα συνεχίσει την αυξητικής της πορεία και το 2022, ενώ πιστεύουμε ότι σε μερικές περιοχές θα υπάρξει εξορθολογισμός των τιμών καταγράφοντας σταθερότητα, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν αποτελούν το επενδυτικό επίκεντρο και δεν επικεντρώνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον, περιοχές που ευνοήθηκαν λόγω της γενικότερης αύξησης που καταγράφεται και της αλλαγής σελίδας της κτηματαγοράς».

 

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE