Νέα σελίδα ανοίγει για δέκα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε την αναγνώριση της ελληνικής τους ιθαγένειας. Η ιστορική απόφαση, που υπέγραψε ο υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, επιτρέπει στα πέντε παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου – Παύλο, Νικόλαο, Φίλιππο, Θεοδώρα και Αλεξία – καθώς και στα τέκνα του Παύλου και της Αλεξίας, να αποκτήσουν επισήμως το επίθετο “Ντε Γκρες”.
Η απόφαση έρχεται να αντικαταστήσει τα δανέζικα διαβατήρια που κατείχαν μέχρι σήμερα με ελληνικά, ακολουθώντας το προηγούμενο του θείου Μιχαήλ, ο οποίος ήταν το μοναδικό μέλος της οικογένειας με ελληνική ιθαγένεια.
Από τα δικαιώματα στις υποχρεώσεις
Η διαδικασία αναγνώρισης της ιθαγένειας υπόκειται σε τρεις βασικές προϋποθέσεις. Πρωτίστως, τα μέλη οφείλουν να αναγνωρίσουν επισήμως το πολίτευμα που προέκυψε από το δημοψήφισμα του 1974. Επίσης απαιτείται η ρητή παραίτησή τους από κάθε διεκδίκηση σχετική με το προηγούμενο καθεστώς και τους τίτλους ευγενείας.
Τέλος, προβλέπεται η εγγραφή τους στο μητρώο πολιτών, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ.
Τα νέα προνόμια ως Έλληνες πολίτες
Με την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας αποκτούν ένα ευρύ φάσμα δικαιωμάτων. Εκτός από την έκδοση ελληνικών εγγράφων ταυτοποίησης, θα μπορούν να ασκούν πλήρη πολιτικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η νέα τους ιδιότητα τους επιτρέπει ακόμη και την ίδρυση πολιτικού κόμματος, εφόσον το επιθυμούν.
Σημειώνεται ότι η επιλογή του επιθέτου “Ντε Γκρες” θεωρείται νομικά κατοχυρωμένη, καθώς υπάρχει το προηγούμενο του πρώην πρίγκιπα Μιχαήλ. Σύμφωνα με νομικές πηγές, ο νόμος Βενιζέλου δεν θέτει κανέναν περιορισμό στην επιλογή επωνύμου – θα μπορούσαν θεωρητικά να επιλέξουν ακόμη και το επίθετο “βασιλιάς“.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η τέως βασιλική οικογένεια, σε αντίθεση με άλλους βασιλικούς οίκους όπως της Μεγάλης Βρετανίας, δεν είχε ποτέ επίσημο επίθετο, ενώ έχει απορρίψει το “Γλίξμπουργκ” ως απλό τοπωνύμιο.
Η στάση της κυβέρνησης
Απέναντι στις επικρίσεις περί ειδικής μεταχείρισης, το Μέγαρο Μαξίμου, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, υπογραμμίζει πως πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου 2215/1994 (επί Ευάγγελου Βενιζέλου και πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου). Ο συγκεκριμένος νόμος αφορούσε την απαλλοτρίωση της «βασιλικής περιουσίας» και τη ρύθμιση των θεμάτων ιθαγένειας των μελών της πρώην βασιλικής οικογένειας, με την αφαίρεση του ελληνικού διαβατηρίου και της ιθαγένειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και των μελών της οικογένειάς του.
Οι νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Νάσου Μπαλέρμπα, επιβεβαιώνουν τη νομιμότητα της επιλογής του επιθέτου “Ντε Γκρες”, επισημαίνοντας το νομικό προηγούμενο του πρώην πρίγκιπα Μιχαήλ.