Η Ταϊβάν αναφέρει σημαντική αύξηση της κινεζικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της χώρας να χαρακτηρίζει την κλίμακα της τρέχουσας ναυτικής ανάπτυξης ως τη μεγαλύτερη από το 1996. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, εντοπίστηκαν συνολικά 47 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη και 21 πλοία στην περιοχή.
Αξιωματούχοι της Ταϊβάν εκτιμούν ότι η κινητοποίηση αυτή αποτελεί προσπάθεια της Κίνας να θέσει “κόκκινη γραμμή” στην επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ στην Ασία, ενώ έρχεται ως αντίδραση στην πρόσφατη περιοδεία του Προέδρου της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ Τε στη Χαβάη και το Γκουάμ.
Καταγεγραμμένη στρατιωτική δραστηριότητα
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, από τα 47 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη που εντοπίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, τα 26 πέταξαν στα βόρεια της Ταϊβάν κοντά στις ακτές της επαρχίας Ζεζιάνγκ, έξι στο στενό της Ταϊβάν και 15 στα νοτιοδυτικά του νησιού. Παράλληλα, καταγράφηκε η παρουσία 12 πολεμικών πλοίων και εννέα πλοίων παρακολούθησης στην περιοχή.
Στρατηγικοί στόχοι και αντιδράσεις
Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματικό πληροφοριών Χσιέχ Τζιχ-Σένγκ, η Κίνα επιχειρεί να δημιουργήσει δύο “τείχη” στον Ειρηνικό: ένα στο ανατολικό άκρο της Ζώνης Ταυτοποίησης Αεράμυνας της Ταϊβάν και ένα πιο μακριά στον ωκεανό. Πηγές ασφαλείας της Ταϊβάν αναφέρουν ότι τα κινεζικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν προσομοιώσεις επιθέσεων TASMO κατά πολεμικών πλοίων και ασκήσεις αποκλεισμού.
Η ηγεσία της Ταϊβάν απορρίπτει τους ισχυρισμούς κυριαρχίας του Πεκίνου, υποστηρίζοντας ότι μόνο ο λαός της χώρας μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.
Πολιτικές προεκτάσεις
Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ταϊβάν, η κλιμάκωση της στρατιωτικής παρουσίας από την πλευρά της Κίνας αποτελεί σαφή προσπάθεια χάραξης “κόκκινης γραμμής” για την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ στην Ασία. Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το ζήτημα της Ταϊβάν αποτελεί τον “πυρήνα των βασικών συμφερόντων του” και μια κόκκινη γραμμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να περάσουν.