20.4 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Συλλογικές Συμβάσεις σε Νέα Τροχιά: Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τους μισθούς;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει έναν οδικό χάρτη για να προχωρήσει σε αλλαγές και παρεμβάσεις στον τομέα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ),εντός έξι μηνών από την υπερψήφιση της Κοινοτικής Οδηγίας για τον κατώτατο μισθό. Αυτή η πρωτοβουλία, η οποία πρέπει να μετατραπεί σε νόμο του κράτους μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, αποσκοπεί στην ενίσχυση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, δεδομένου ότι οι ΣΣΕ στη χώρα βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ανάγκη για Αναθεώρηση και Στήριξη

Στον σχετικό οδικό χάρτη αναμένεται να επανεξεταστούν τα μνημονιακά μέτρα που εμποδίζουν την υπογραφή νέων ΣΣΕ, με έμφαση στην επεκτασιμότητα αυτών σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου και στην αποτελεσματική λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Παρόλο που οι αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς επιδρούν σε περίπου 600.000 εργαζομένους, δεν συμβάλλουν όσο θα έπρεπε στη βελτίωση των μέσων, ονομαστικών και πραγματικών μισθών.

Μια πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ αποκαλύπτει ότι το πραγματικό μέσο εισόδημα στην Ελλάδα στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 ανήλθε στο 90% της αγοραστικής δύναμης σε σύγκριση με το 2019, ενώ στην Ε.Ε. των 27 κρατών-μελών το ποσοστό φτάνει το 97%. Η πτώση του ονομαστικού πραγματικού μέσου εισοδήματος, κυρίως λόγω αύξησης των καταναλωτικών αγαθών χωρίς αντίστοιχη αύξηση των αμοιβών, παρατηρείται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, παρόλο που η παραγωγικότητα της εργασίας έχει αυξηθεί.

Προβλήματα με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου

Επιπλέον, το 12,8% των εργαζομένων στην Ελλάδα εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ποσοστό που είναι 50% υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (8%). Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί ενδέχεται να αντιμετωπίζουν μειωμένες αποδοχές και ανασφάλεια στην εργασία τους. Η ενίσχυση των ΣΣΕ μπορεί να προσφέρει σταθερότητα και να περιορίσει την εξάρτηση από συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Κακές Συνθήκες Εργασίας

Σημαντική είναι επίσης η υστέρηση στις συνθήκες απασχόλησης. Σύμφωνα με στοιχεία του Eurofound, πάνω από το 34,4% των εργαζομένων στην Ελλάδα εργάστηκε περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα στην τελευταία θέση στην Ε.Ε. Σχεδόν το 30,3% δηλώνει ότι το ωράριο εργασίας τους δεν είναι συμβατό με τις οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις. Επιπλέον, το 58,2% των εργαζομένων εργάστηκε εκτός του τυπικού ωραρίου εργασίας το 2023, ποσοστό κατά 24,3 μονάδες υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν τη σημασία της στήριξης των ΣΣΕ, οι οποίες, πέρα από τους μισθούς, καθορίζουν και τις συνθήκες εργασίας και τα ωράρια των εργαζομένων στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

ΤτΕ: 4,3% αυξήσεις στους μισθούς το 2024-2025 και στόχος 1.500 Ευρώ μέσο μισθό. Τι προβλέπει το μεσοπρόθεσμο;

Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2025-2028, προβλέπεται αύξηση 4,3% στους ονομαστικούς μισθούς...

Ψηφιακή κάρτα: Άλμα υπερωριών και εισοδημάτων των εργαζομένων έφερε η εφαρμογή. Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σημαντική αύξηση των δηλώσεων υπερωριακής απασχόλησης, έδειξε το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας όπου ίσχυσε,...