Συγκλονιστικό βίντεο, που κάνει το γύρω του διαδικτύου καταγράφει την επίθεση ουκρανικού drone σε πολυώροφο κτίριο στη ρωσική πόλη Σάρατοφ.
Η Ουκρανία πραγματοποίησε την επίθεση ως αντίποινα στους μαζικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές. Οι επιθέσεις έγιναν σε αρκετές ουκρανικές περιφέρειες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι.
Το χτύπημα στο κτίριο 40 ορόφων στη πόλη Σάραντοφ είχε ως συνέπεια να καταστραφούν δύο διαμερίσματα και να τραυματιστούν τέσσερις άνθρωποι, μια γυναίκα εκ των οποίων, να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Πρόκειται για ένα ακόμα αποφασιστικό χτύπημα των Ουκρανών μέσα στα ρωσικά εδάφη.
Οι Ρώσοι επιτέθηκαν σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε μαζική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και προβλήματα στη σιδηροδρομική μεταφορά όπλων και πυρομαχικών στη γραμμή του μετώπου.
Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι η Ρωσία εξαπέλυσε περισσότερους από 100 πυραύλους και επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον πέντε ατόμων ενώ έπληξε ενεργειακές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι εκτόξευσε πυραύλους από αέρος και θαλάσσης οι οποίοι έπληξαν υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας σε εννέα περιφέρειες της Ουκρανίας και σταθμούς συμπίεσης αερίου σε τρεις περιφέρειες.
«Σήμερα το πρωί οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν μαζική επίθεση με όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς από αέρος και θαλάσσης, καθώς και με επιχειρησιακή και τακτική αεροπορία και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεων ενεργειακών υποδομών που υποστηρίζουν το έργο του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος της Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.
Σε μια προφανή αναφορά σε αεροσκάφη F-16 που προμηθεύτηκε η Ουκρανία από τη Δύση, το υπουργείο αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι η Ρωσία έπληξε επίσης εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών αεροσκαφών που μεταφέρθηκαν στο Κίεβο από δυτικές χώρες σε δύο αεροδρόμια.
«Όλοι οι καθορισμένοι στόχοι επλήγησαν, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και η μεταφορά -σιδηροδρομικώς- όπλων και πυρομαχικών στη γραμμή επαφής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η μαζική ρωσική επίθεση στην Ουκρανία
Η μαζική ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι συνεργάτες του ζητούν άδεια από τους Συμμάχους για πλήγματα σε μεγάλο έυρος εντός της ρωσικής επικράτειας.
Οι απώλειες αναφέρθηκαν στη Λουτσκ, στη βορειοδυτική Ουκρανία, στη Ντνίπρο, στο ανατολικό και στη Ζαπορίζια, στο νότιο τμήμα της χώρας.
Σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP, τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν αεροπορικές επιθέσεις σε πολλές περιφέρειες της χώρας, ενώ τουλάχιστον 7 εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί πάνω από την πρωτεύουσα Κίεβο.
Οι περιφερειάρχες της Οδησσού και της Ζαπορίζια, στον νότο, όπως και αυτός του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανέφεραν με αναρτήσεις τους στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram εκρήξεις και κάλεσαν τους κατοίκους να καταφύγουν σε ασφαλή μέρη.
«Μια πολυκατοικία υπέστη ζημιές σε επίθεση του εχθρού στη Λουτσκ», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Πολίστσουκ, σημειώνοντας ότι σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.
Νωρίτερα 5 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί από επίθεση σε βιομηχανική εγκατάσταση στην κεντρική περιφέρεια Πολτάβα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της Φίλιπ Πρόνιν.
Συνεχείς διακοπές ρεύματος και νερού στο Κίεβο
Για συνεχείς διακοπές του ρεύματος και του νερού κάνει λόγο ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο στην Telegram, ύστερα από μεγάλη αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσαν σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις στην ουκρανική πρωτεύουσα και έπληξαν το Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο της περιφέρειας.
Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας, η DTEK, ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε έκτακτες διακοπές ρεύματος μετά τις επιθέσεις.
Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η σημερινή ρωσική επίθεση είχε ως στόχο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην περιοχή του Κιέβου.
«Η σημερινή ρωσική επίθεση … είχε στόχο τις πολιτικές υποδομές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του ΥΗΣ του Κιέβου», δήλωσε ο Άντριι Σιμπίχα στο X.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά τη βοήθεια της Δύσης
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τη βοήθεια των αεροπορικών δυνάμεων της Δύσης ώστε το Κίεβο να καταρίψει τους ρωσικούς πυραύλους και τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones), τα οποία έπληξαν ξανά σήμερα μαζικά τη χώρα του.
«Σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για να προστατεύσουμε ζωές αν οι αεροπορικές δυνάμεις των Ευρωπαίων γειτόνων μας συνεργάζονταν με τα F-16 μας και με την αντιαεροπορική μας άμυνα» σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Telegram, ζητώντας «λύσεις».
«Αν αυτή η ενότητα λειτούργησε τόσο καλά στη Μέση Ανατολή, θα έπρεπε να λειτουργήσει επίσης και στην Ευρώπη» πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς στη βοήθεια που προσέφεραν στο Ισραήλ οι δυτικοί σύμμαχοί του για να απωθήσει πρόσφατες αεροπορικές επιθέσεις.
«Η Αμερική, η Βρετανία, η Γαλλία και άλλοι εταίροι έχουν τη δύναμη να μας βοηθήσουν να σταματήσουμε αυτόν τον τρόμο. Έχουμε ανάγκη από λύσεις» σημείωσε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος τονίζει επίσης πως η Ρωσία χρησιμοποίησε πάνω από 100 πυραύλους και γύρω στα 100 drones στη σημερινή επίθεσή της στην Ουκρανία.
«Πολλή ζημιά στον ενεργειακό τομέα» ανέφερε επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος στην ανάρτησή του στο Telegram και υπογράμμισε ότι «ήταν από τα μεγαλύτερα συνδυαστικά πλήγματα. Πάνω από εκατό πύραυλοι διαφόρων ειδών και περίπου εκατό drones Σάχεντ. Και όπως και στα περισσότερα προηγούμενα ρωσικά πλήγματα, αυτό ήταν το ίδιο ύπουλο, βάζοντας στο στόχαστρο κρίσιμες μη στρατιωτικές υποδομές».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε παράλληλα σε ανάρτησή του στο X ότι «μια συμφωνία να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας των εταίρων για την κατάρριψη πυραύλων και drones κοντά στον εναέριο χώρο τους θα βοηθούσε να τερματιστούν οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία συντομότερα».
Η Ουκρανία έχει ήδη ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους συμμάχους της να δημιουργήσουν ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στο δυτικό τμήμα της επικράτειάς της μέσω συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας που είναι ανεπτυγμένα στις γειτονικές της χώρες, την Πολωνία και τη Ρουμανία, για να δημιουργηθεί ένα άδυτο, όπου βιομηχανίες, ενεργειακές υποδομές και άμαχος πληθυσμός θα προστατεύονται.
Ο Κουλέμπα είχε δηλώσει στα τέλη Μαρτίου ότι δεν υπάρχει «κανένα επιχείρημα από νομικής, (από άποψης) ασφαλείας ή ηθικής άποψης, που θα εμπόδιζε τους εταίρους μας να καταρρίπτουν τους ρωσικούς πυραύλους πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας από το έδαφός τους» χωρίς να διευκρινίσει όμως τις λεπτομέρειες ενός τέτοιου σεναρίου.
Ο Ζελένσκι δεν έχει πάψει εδώ και πολλούς μήνες να ζητεί επιπλέον συστήματα προστασίας του εναέριου χώρου της Ουκρανίας από τους δυτικούς εταίρους του.