ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΠΑΡΑ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΝΑΤΟ..

0
185

 

 

Είναι η χώρα που πατάει σε δύο βάρκες, η Τουρκία στον πόλεμο της Ουκρανίας. Το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν δεν εφαρμόζει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, δεν έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας στα ρωσικά αεροσκάφη, δεν συντάσσεται με την ΕΕ, δεν ακολουθεί τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για κυρώσεις στον οικονομικό και τραπεζικό τομέα της Μόσχας. Πολύ περισσότερο, παρά το… γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία μοιάζει να μην δεσμεύεται από την κοινή πολιτική των χωρών μελών της Συμμαχίας κι αυτό επί του παρόντος δεν έχει επισύρει κυρώσεις για την Άγκυρα.
Ακόμη και το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου για τα πολεμικά πλοία που θα ήθελαν να περάσουν στην Μαύρη Θάλασσα αποφασίστηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν μία εβδομάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφού πρώτα δεκάδες πλοία του ρωσικού στόλου είχαν επιστρέψει στην Μαύρη Θάλασσα, αποκλείοντας από θαλάσσης την Ουκρανία. Το γεγονός ότι ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία δήλωσε στις 3 Μαρτίου ότι η Μόσχα εκτιμά την απόφαση της Άγκυρας να εφαρμόσει την Συνθήκη του Μοντρέ και να κλείσει τα Στενά απαγορεύοντας την διέλευση πολεμικών πλοίων προς την Μαύρη Θάλασσα, μοιάζει να δείχνει ότι το κλείσιμο των Στενών όχι μόνο δεν ενόχλησε τον Πούτιν, αλλά σχεδόν τον ευχαρίστησε. Ισως η στάση αυτή της ρωσικής πλευράς στο κλείσιμο των Στενών εξηγείται από το γεγονός ότι η απαγόρευση της διέλευσης πολεμικών πλοίων περιλαμβάνει τα πλοία απ’ όλες τις χώρες, άρα και τις ΝΑΤΟϊκές, που ακόμη κι αν αποφάσιζαν να πλεύσουν σε διεθνή ύδατα στην Μαύρη Θάλασσα, πλέον δεν μπορούν να περάσουν τον Βόσπορο. Αναλογιστείτε την στάση του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα Αλεξέι Γιερκόβ και συγκρίνετέ την με τις δηλώσεις και τις αναρτήσεις στο τουίτερ της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Η στάση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ικανοποιεί απολύτως τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ερντογάν δεν έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας στα ρωσικά αεροσκάφη, δεν ακολουθεί τις κυρώσεις της ΕΕ παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και μάλιστα εμφανίζεται και σαν έντιμος, δήθεν αμερόληπτος, διαμεσολαβητής που μεθαύριο Πέμπτη θα φιλοξενήσει στην Αττάλεια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.
Τα τελευταία 24ωρα ο Ερντογάν ήταν από τους ελάχιστους ηγέτες που συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν αλλά και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας φέρεται να ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για την στήριξη, αφού η Τουρκία πουλάει UAV’s τύπου Bayraktar στην Ουκρανία!
Με απλά λόγια, ακολουθώντας την στάση του επιτήδειου ουδέτερου η Τουρκία δεν συντάσσεται με τις κυρώσεις των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ στην Ρωσία, ο Ερντογάν συνεχίζει τις business με τον Πούτιν και μένει στο απυρόβλητο παρά το γεγονός ότι απορρίπτει τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην Ρωσία και ακολουθούν όλες οι υποχήφιες προς ένταξη χώρες πλην μίας. Κρατάει την Τουρκία ανοιχτή στους Ρώσους τουρίστες την ώρα που οι αποφάσεις της ΕΕ πλήττουν άλλες χώρες που εξαρτώνταν από τον ρωσικό τουρισμό, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία. Συνεχίζει το deal της αγοράς ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, χωρίς να καταγγέλλεται από το ΝΑΤΟ ότι συντάσσεται με μία χώρα που έχει εισβάλλει σε άλλο ανεξάρτητο κράτος και απειλεί με χρήση πυρηνικών όπλων που θα προκαλέσει χάος και όλεθρο σε όλη την Ευρώπη.
Το μήνυμα που παίρνει ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πως η Άγκυρα βρίσκεται στο απυρόβλητο και μπορεί να ακολουθεί όποια πολιτική θέλει χωρίς να δεσμεύεται από το Διεθνές Δίκαιο ούτε από τις αποφάσεις οργανισμών στους οποίους η Τουρκία συμμετέχει ή θέλει να γίνει μέλος με προφανή στόχο μόνο να αποκομίζει οφέλη.
Διπλωματικές πηγές παρατηρούν με έκπληξη ότι προς το παρόν ούτε στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν γίνει κινήσεις για την διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας, ή έστω για την ανάδειξη της επαμφοτερίζουσας στάσης του Ταγίπ Ερντογάν που καμώνεται τον ειρηνοποιό και τον συμφιλιωτή της Ρωσίας με την Ουκρανία την ώρα που πατάει σε δύο βάρκες και παίζει ένα περίεργο παιχνίδι που όχι μόνο δεν πλήττει τις ευρωπαϊκές του φιλοδοξίες αλλά χρησιμοποιείται και ως όχημα για την άντληση ακόμη περισσότερων ανταλλαγμάτων από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.