23.7 C
Athens
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025

Στη σύνοδο του Καΐρου σήμερα ο Μητσοτάκης. Ποιο μήνυμα κομίζει για να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα στη Μέση Ανατολή

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη που συγκαλεί στο Κάιρο ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, θα πάρει μέρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής βρίσκονται οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο πρωθυπουργός θα κομίσει μήνυμα για να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα στην περιοχή που θα έχει ολέθριες επιπτώσεις

Ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, με την ανάγκη να υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, προκειμένου να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους άμαχους Παλαιστίνιους που βάλλονται πανταχόθεν.

Όπωςεπισημαίνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, η Ελλάδα καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Την ίδια ώρα, όμως, η χώρα μας θα επαναλάβει την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και διάνοιξης διαδρόμου για την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για την αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης. Η εν λόγω διατύπωση κυβερνητικών πηγών είναι «κλειδί» για την ανάγκη η κατάσταση να τύχει διαχείρισης εντός της Γάζας και να μην υπάρξει μαζική μετακίνηση ανθρώπων, η οποία θα επιφέρει άλλες εξελίξεις.

Οι κίνδυνοι για την περιφερειακή σταθερότητα

Ο κ. Μητσοτάκηςεκφράζει την ανησυχία αναφορικά με τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα που ελλοχεύουν από μια περαιτέρω κλιμάκωση και διάχυση της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή, κάτι που, όπως αναμένεται να επισημάνει ο πρωθυπουργός, είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί.

Αυτό, βεβαίως, έχει να κάνει και με την προοπτική οικονομικών συνεπειών, κυρίως στο κομμάτι της ενέργειας, με την Αθήνα να μην θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρξει ένας δεύτερος γύρος ενεργειακής κρίσης που για ακόμα έναν χειμώνα θα δοκιμάσει τις αντοχές της οικονομίας.

Οι κίνδυνοι για το μεταναστευτικό

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να σκιαγραφήσει και να επισημάνει τις συνέπειες που θα είχε μια ανεξέλεγκτη ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση τόσο για τις χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία που θα κληθούν να σηκώσουν μεγάλο βάρος, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σε καμία περίπτωση δεν θέλει αυτή τη στιγμή μια τέτοια εξέλιξη, αν σκεφτεί κανείς ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν επί χρόνια καταφέρει να συνεννοηθούν για κανόνες αμοιβαίας αλληλεγγύης στη διαχείριση βαρών από το προσφυγικό ρεύμα της περιόδου 2015-2017.

Η γραμμή του κ. Μητσοτάκη ενώπιον και των διεθνών συνομιλητών του είναι ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, εξ ου και είναι αξιόπιστος και έντιμος συνομιλητής όλων των χωρών της περιοχής.

Όπως λένε, άλλωστε, από την κυβέρνηση αυτό αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές: και από το Ισραήλ, το οποίο προσκάλεσε τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη χώρα την επομένη της επίσκεψης Μπάιντεν, αλλά και από τις αραβικές χώρες που αναγνωρίζουν τον ρόλο έντιμου συνομιλητή στην Ελλάδα.

Ποιοι θα πάρουν μέρος στη Σύνοδο του Καΐρου

Ως προς το ποιος θα δώσει το παρών στο Κάιρο, τα πράγματα είναι ακόμα ρευστά. Δύσκολο φαίνεται να υπάρξει εκπροσώπηση από το Ισραήλ, ενώ θα έρθει ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, αλλά και ο διάδοχος του Σαουδαραβικού θρόνου Μπιν Σαλμάν. Την Τουρκία θα εκπροσωπήσει ο Χακάν Φιντάν, ενώ το «παρών» θα δώσουν η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι που «καίγεται» για το μεταναστευτικό, ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης. Την Ε.Ε. θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ θα έρθουν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ και η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, μεταξύ άλλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Στα χέρια του Ισραήλ η μεγαλύτερη πηγή νερού της Συρίας. Κρατάει νερό και από την Ιορδανία. Ανησυχία στη Μέση Ανατολή που υποφέρει από λειψυδρία

Η κατάληψη του φράγματος Μαντάρα από τις ισραηλινές δυνάμεις φέρνει αλλαγές στη γεωπολιτική σκηνή....

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν μελετά άμεσο χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.Τα νέα δεδομένα

Σενάρια στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν εξετάζει η κυβέρνηση Μπαίντεν, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες...

Δαμασκός: Κρίσιμη επίσκεψη του Γάλλου και Γερμανού ΥΠΕΞ. Συνομιλίες με τον Αλ-Σάρα

Η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής διπλωματίας μεγάλων Δυτικών Δυνάμεων, και συγκεκριμένα της Γαλλίας και...