17.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Σκληρές δηλώσεις κατά του Ερντογάν απο το νέο Αμερικανό Πρέσβη, που έφτασε το μεσημέρι στην κων/νούπολη

 

Ο διορισμός του νέου πρέσβη των ΗΠΑ Τζεφ Φλέικ στην Άγκυρα προβληματίζει έντονα την Τουρκία, αφού κατά την παρουσία του στην πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας,  όπου εγκρίθηκε ο διορισμός του, δεν μάσησε τα λόγια του και δεν  άφησε περιθώρια παρερμηνειών για τις αμερικανικές προθέσεις απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο πρεσβευτής Jeff Flake και η σύζυγός του Cheryl Flake προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στις 12.05 με την πτήση TK 290 της Turkish Airlines από Σαν Φρανσίσκο.

«Η σχέση μας με την Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, είπε ο κ. Φλέικ στη Γερουσία και πρόσθεσε:

Η Τουρκία επέλεξε να αγοράσει και να δοκιμάσει το ρωσικό  αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Αυτή η ενέργεια ήταν αντίθετη με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι σύμμαχοι στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ 2016 και δικαίως προκάλεσε την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 και την επιβολή κυρώσεων CAATSA. Η μόνη οδός για την απομάκρυνση των κυρώσεων αυτών είναι η απομάκρυνση των S-400 από την Τουρκία. Προειδοποιώ επίσης πώς η αγορά στο μέλλον ρωσικών όπλων εμπεριέχει τον κίνδυνο επιβολής  νέων κυρώσεων» δήλωσε ο Φλέικ.

Αναφορικά με την Κύπρο, ο Τζεφ Φλέικ ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται λύση δύο κρατών και επισήμανε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εξέφρασε την ικανοποίηση του διότι τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και ο ΟΗΕ μίλησαν ανοιχτά και καταδίκασαν τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Αναφερόμενος στον Ερντογάν τον ίδιο , είπε ότι η πολιτική του δε συνάδει με μία σύγχρονη δημοκρατία και μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, ενώ υπερασπίστηκε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. 

«Λαμβάνοντας υπόψιν τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή και τις κατασταλτικές τακτικές του καθεστώτος Ερντογάν που προς τον λαό του, είναι αναγκαίο ο Πρέσβης των ΗΠΑ να μην  διστάσει να κατηγορήσει την Τουρκία. Η καταπίεση που ασκεί ο Ερντογάν δεν ταιριάζει σε μία δημοκρατία και σε ένα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Στα δημοκρατικά πολιτεύματα  δεν φυλακίζουν δημοσιογράφους, δεν τρομοκρατούν ακαδημαϊκούς και δεν παραβιάζουν την θρησκευτική ελευθερία. Δεν αποσύρουν τις δεσμεύσεις τους για τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και δεν φυλακίζουν τους πολιτικούς του αντιπάλους» δήλωσε συγκεκριμένα.

Ο Φλέικ αναγνώρισε επίσης πως οι Κούρδοι της Συρίας είναι ένας σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ που βοήθησε καταλυτικά στην νίκη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και τάσσεται υπέρ τους.

Τα παραπάνω όπως είναι εύλογο δείχνουν το στίγμα και τις προθέσεις των ΗΠΑ για την Τουρκία

Η συνέχεια διαφαίνεται συναρπαστική, αφού ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ θα έχει απέναντι του τον αλλοπρόσαλλο Ερντογάν, ο οποίος απείλησε με απέλαση 10 πρέσβεις δυτικών κρατών, μεταξύ αυτών των ΗΠΑ, Γαλλίας και Γερμανίας, για την υπόθεση του αιτήματος απελευθέρωσης του ανθρωπιστή Οσμάν Καβάλα. 

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE