21.9 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Scope Ratings: Γιατί υπεραποδίδει η ελληνική οικονομία. Ακόμη καλύτερες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία δίνει η Scope Rating η οποία αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στη χώρα.

Ο οίκος αξιολόγησης εξηγεί και τους λόγους που η ελληνική οικονομία καταγράφει εντυπωσιακές επιδόσεις ξεπερνώντας κατά πολύ την ευρωζώνη.

Όπως τονίζει, η επενδυτική βαθμίδα στέλνει ισχυρό μήνυμα στις αγορές, φέρνοντας παράλληλα και σημαντικά “δώρα” για την οικονομία.

Ωστόσο, ο Οίκος Αξιολόγησης επισημαίνει ότι οι προκλήσεις παραμένουν, θέτοντας περιορισμούς στο rating της χώρας.

Πιο αναλυτικά, η Scope Ratings ήταν ο πρώτος δυτικός οίκος αξιολόγησης που αναβάθμισε την Ελλάδα σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας (IG) τον Αύγουστο του 2023. Όπως σημειώνει ο οίκος στη σημερινή του έκθεση  για τις προοπτικές του 2024, η επενδυτική βαθμίδα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αφήνει πίσω της τις κρίσεις των τελευταίων 15 ετών. Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας από εγκεκριμένους από την ΕΚΤ οίκους αξιολόγησης όπως οι Scope, DBRS, Standard & Poor’s και Fitch Ratings αφαιρεί τους κινδύνους για την επιλεξιμότητα της Ελλάδας για αγορές περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ και ως εξασφάλιση για πράξεις repo.

Το βασικό σενάριο της Scope για την Ελλάδα είναι για ένα ακόμη έτος οικονομικής ανάπτυξης πάνω από το δυνητικό, στο 2,2% το επόμενο έτος (από 1,6% που είχε προβλέψει τον Αύγουστο και κατά την αξιολόγησή της) και 2,3% για το 2025 – μετά από 2,1% φέτος. Η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται συνεπώς να συνεχιστεί, καθώς η πρόβλεψη του οίκου για ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι 1,1% για το επόμενο έτος, μετά από 0,7% φέτος.

Όπως σημειώνει η Scope, η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει καθώς η αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών συνεχίζεται, υποστηριζόμενη από την ανεργία που προβλέπεται να μειωθεί στο 9,2% κατά μέσο όρο το επόμενο έτος, ο χαμηλότερος μέσος όρος από το 2008.

Οι επενδύσεις αναμένεται επίσης να σημειώσουν σημαντικό turnaround, βοηθούμενες από τα επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ που έφθασαν πρόσφατα στο ιστορικό υψηλό του 4% ακόμη και αν τα επιτόκια πολιτικής θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για ένα μεγάλο μέρος του 2024. Η αύξηση των εξαγωγών θα μπορούσε να βοηθήσει, με στήριξη από την ανάκαμψη της ζήτησης στους Ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη των τουριστικών υπηρεσιών.

Επίσης, το χρέος συνέχισε να μειώνεται έντονα, τονίζει ο οίκος. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης θεωρείται ότι θα φτάσει το 141% του ΑΕΠ έως το 2028, με την Ελλάδα να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Αυτό διασφαλίζει επίσης ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει την επιλεξιμότητά της στα προγράμματα της ΕΚΤ – όπως το πρόγραμμα κατά του κατακερματισμού TPI.

Scope Ratings: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα – Πού οφείλεται το story υπεραπόδοσης της οικονομίας

Οι προκλήσεις του 2024

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για τις προοπτικές, επισημαίνει η Scope, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για περαιτέρω ανοδικές εκπλήξεις πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κινείται χαμηλότερα, αλλά ο δομικός πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από το 2%.

Ο οίκος αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 3,1% το επόμενο έτος και στο 2,3% το 2025, υποχωρώντας από το 4,3% που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε μέσο όρο φέτος, αν και παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Ένα περαιτέρω σοκ από την πλευρά της προσφοράς θα μπορούσε και πάλι να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στον  πληθωρισμός, όπως επισημαίνει.

Κίνδυνος υπάρχει και στο μέτωπο της πολιτικής. Καθώς οι όροι δανεισμού διευκολύνονται για την Ελλάδα και τα μεταρρυθμιστικά “σακάκια” αποσύρονται, η ανησυχία είναι μια σταδιακή στροφή προς την ανατροπή των μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων ετών κρίσης.

Όπως τονίζει η Scope, είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και τον εποικοδομητικό διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις κεφαλαιαγορές.

Μεσοπρόθεσμα, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις αποτελούν επίσης αυξανόμενο κίνδυνο για την οικονομία λόγω των εκθέσεων από τον τουρισμό και τη γεωργία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Προϋπολογισμός για το 2025: Τα κύρια σημεία, οι προβλέψεις και οι νέες παροχές. Ανάπτυξη 2,3%, υπερπλεόνασμα , μηδέν έλλειμμα, μείωση χρέους και χαμηλότεροι φόροι

Σε σημαντικές οικονομικές εξελίξεις και μεταρρυθμίσεις προχωράει η κυβέρνηση. Σήμερα κατατέθηκε στη Βουλή ο...

Κομισιόν για Ελλάδα: Εντυπωσιακή αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,9%. Ανάπτυξη πάνω από 2% το 2025-2026

Εντυπωσιακές επιδόσεις για την ελληνική οικονομία προέβλεψε η η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρωτογενές πλεόνασμα...

Ελληνική Οικονομία: Τα 4 Μεγάλα “Αγκάθια” που Απειλούν την Ανάπτυξη

Nα μην παραμείνει η οικονομία της χώρας "βαλκανοποιημένη".