Εντυπωσιακή αντιστροφή ρόλων παρουσιάζει η ευρωπαϊκή οικονομική σκηνή, όπως αναφέρει η HSBC. Η Ελλάδα, μετά από μια δεκαετία προσαρμογών και μεταρρυθμίσεων, και από παράδειγμα προς αποφυγήν, αναδεικνύεται σε μία από τις πιο δυναμικές οικονομίες της περιφέρειας, σημειώνοντας άνοδο 11 θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας.
Παλαιότερες διαρθρωτικές της αδυναμίες, έχουν μετατραπεί σε ευκαιρίες ανάπτυξης. Βασικός πυλώνας της οικονομίας είναι ο τουριστικός τομέας, συνεισφέροντας το 10% του ΑΕΠ μόνο από τις διεθνείς εισπράξεις.
Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ιδιαίτερα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει ενισχύσει σημαντικά τις επενδυτικές προοπτικές. Άλλες περιφερειακές χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία παρουσιάζουν επίσης αξιοσημείωτη πρόοδο, ενώ οι παραδοσιακά ισχυρές οικονομίες αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις.
Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας, με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων να έχουν συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική μεταμόρφωση των χωρών αυτών.
Το ελληνικό παράδειγμα μετασχηματισμού
Η Ελλάδα έχει διανύσει μια εντυπωσιακή πορεία μετασχηματισμού. Μετά την κρίση χρέους και τα προγράμματα προσαρμογής, η χώρα έχει καταφέρει να μετατρέψει τις διαρθρωτικές της αδυναμίες σε ευκαιρίες ανάπτυξης, σύμφωνα με ανάλυση της βρετανικής τράπεζας HSBC.
Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αποτυπώνεται στην άνοδο 11 θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ ο τουριστικός τομέας αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα της οικονομίας, συνεισφέροντας το 10% του ΑΕΠ από τις διεθνείς εισπράξεις.
Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν αυξήσει τη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού, ενώ η βελτιωμένη πρόσβαση σε ξένους επενδυτές έχει ενισχύσει την εξωστρέφεια της οικονομίας.
Ευρωπαϊκή στήριξη και προοπτικές
Καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έπαιξε η στήριξη από την ΕΕ και την ΕΚΤ. Το Ταμείο Ανάκαμψης παρείχε σημαντικούς πόρους για επενδύσεις, ενώ τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (APP και PEPP) διασφάλισαν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης για τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Παρά τις προκλήσεις που παραμένουν, όπως το εξωτερικό έλλειμμα που επιδεινώθηκε κατά την πρόσφατη ενεργειακή κρίση, οι προοπτικές για το μέλλον παραμένουν θετικές, με σημαντικές ευκαιρίες στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πράσινης ανάπτυξης.
Η ευρύτερη εικόνα
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κύμα μετασχηματισμού των περιφερειακών οικονομιών της Ευρώπης. Χώρες όπως η Πολωνία στην ανατολική Ευρώπη έχουν καταφέρει να εξελιχθούν σε σημαντικές οικονομικές δυνάμεις, με την Πολωνία να αποτελεί πλέον την έκτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ. Η Ιρλανδία έχει σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, φτάνοντας από την 24η στην 4η θέση.
Αντίθετα, οι μεγάλες οικονομίες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Η Γερμανία χαρακτηρίζεται πλέον ως ο “μεγάλος ασθενής” της Ευρώπης, παρά το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναζητά τον νέο του ρόλο μετά το Brexit, ενώ ακόμη και οι σκανδιναβικές χώρες, παρά τα πλεονεκτήματά τους στον τεχνολογικό τομέα, καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας.
Αυτή η αντιστροφή των παραδοσιακών ρόλων σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ευρωπαϊκή οικονομία, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή των θετικών εξελίξεων.