Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό έχει προκαλέσει η πρόταση της Νέας Αριστεράς για την ανάδειξη του Χρήστου Ράμμου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και νυν πρόεδρος της ΑΔΑΕ προτάθηκε από τον Αλέξη Χαρίτση ως ο ιδανικός διάδοχος της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στον προοδευτικό χώρο, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να τηρούν διαφορετικές στάσεις. Η κίνηση αυτή φαίνεται να δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, καθώς ενισχύει τα σενάρια για πιθανές συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Το ζήτημα της προεδρικής εκλογής αναδεικνύεται σε κρίσιμο πολιτικό πεδίο, με τις εξελίξεις να προμηνύουν έντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που αναζητούν μοχλούς πίεσης απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση που διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Οι πολιτικοί αρχηγοί και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμησή του για το πρόσωπο του Χρήστου Ράμμου, χαρακτηρίζοντάς τον “εξαίρετο λειτουργό της δικαιοσύνης”. Ωστόσο, έθεσε ζήτημα θεσμικής υποβάθμισης, καλώντας τον Πρωθυπουργό να εξηγήσει γιατί δεν προχωρά στην ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο Τσίπρας υπογράμμισε πως ο πρωθυπουργός “μπορούσε να κλείσει τη συζήτηση λέγοντας είναι μια καλή πρόεδρος και θα ανανεώσω τη θητεία της”, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για πιθανά πολιτικά παιχνίδια γύρω από τον θεσμό.
Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, τήρησε πιο επιφυλακτική στάση, τονίζοντας την ανάγκη για θεσμική προσέγγιση του ζητήματος. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως δεν θα τοποθετηθεί επί του προσώπου του Ράμμου πριν τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συλλογικές αποφάσεις.
Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του σε μονοκομματικές επιλογές, τονίζοντας πως η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να αντανακλά τις αρχές της ελληνικής δημοκρατίας και του Συντάγματος.
Οι προοπτικές συνεργασιών και οι πολιτικές προεκτάσεις
Η πρόταση για τον Χρήστο Ράμμο φαίνεται να λειτουργεί ως καταλύτης για ευρύτερες πολιτικές ζυμώσεις στον προοδευτικό χώρο. Ο Σωκράτης Φάμελλος εμφανίστηκε ανοικτός σε συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο κομμάτων. Η στάση αυτή ενισχύει τα σενάρια για τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού πόλου εξουσίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Στην παρέμβαση του Θόδωρου Μαργαρίτη πάντως, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έθεσε το ερώτημα για το ποιος θα μπορούσε να έχει αντίρρηση στην υποψηφιότητα Ράμμου από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε έντονα. Κάποιοι μίλησαν για “μεγαλοπρεπές άδειασμα“.
Οι θεσμικές προεκτάσεις και το μέλλον
Το ζήτημα της προεδρικής εκλογής αναδεικνύεται σε κομβικό σημείο για τις πολιτικές εξελίξεις. Η συζήτηση δεν περιορίζεται μόνο στην επιλογή προσώπου, αλλά η αντιπολίτευση σκοπεύει να το επεκτείνει στο ευρύτερο ζήτημα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας.
Η εξέλιξη της υπόθεσης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για ευρύτερες πολιτικές ανακατατάξεις και συνεργασίες στον χώρο της αντιπολίτευσης. Οι πρωτοβουλίες πάντως βρίσκονται στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι ακόμα δεν έχει αποφασίσει και ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του τον Ιανουάριο.