Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο «απότομης προσγείωσης» με φόντο τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να ανακτήσουν τον έλεγχο του πληθωρισμού.
Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, επισημαίνοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια πολύ υψηλότερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν προκειμένου να επαναφέρουν στον πληθωρισμό στους στόχους.
Μιλώντας στο επιχειρηματικό συνέδριο της Australian Financial Review, ο επονομαζόμενος και Dr Doom, εξαιτίας των καταστροφικών του προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία (ήταν από τους πρώτους που προειδοποίησαν για την ύφεση το 2007), τόνισε ότι «ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός επειδή οι τιμές των εμπορευμάτων θα παραμείνουν υψηλές φέτος». Παράγοντες όπως η επιδείνωση του πολέμου στην Ουκρανία και η αυξανόμενη κινεζική ζήτηση για εμπορεύματα καθώς επιστρέφει στην ανάπτυξη, θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό, προέβλεψε.
Είπε ακόμη ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Αυστραλία ήταν πιο επίμονος από ό,τι ανέμεναν οι αγορές και οι κεντρικές τράπεζες.
Η «τέλεια καταιγίδα»
Πριν από τρεις ημέρες, ο Νουριέλ Ρουμπινί προειδοποιούσε για μια «τέλεια καταιγίδα» που θα χτυπήσει την παγκόσμια οικονομία, καθώς όπως επεσήμανε, οι οικονομικές συνθήκες δέχονται πιέσεις από μια σειρά αρνητικών παραγόντων. Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο βάρος από την καταιγίδα αυτή θα την επωμιστούν οι εργαζόμενοι.
Επί του παρόντος η παγκόσμια οικονομία μαστίζεται από τον υψηλό πληθωρισμό τα διαρκώς αυξανόμενα επιτόκια και την υποτονική ανάπτυξη, ένα μείγμα που προλειαίνει το έδαφος για τον ερχομό οικονομικής ύφεσης. Ο Ρουμπινί προειδοποίησε ότι το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή η συνύπαρξη ασθενικής ανάπτυξης με υψηλό πληθωρισμό, βρίσκεται προ των πυλών.
Ο οικονομολόγος αναμένει ότι οι συνθήκες θα επιδεινωθούν περαιτέρω στις ανεπτυγμένες οικονομίες καθώς θα εξελίσσεται το 2023.
«Πιστεύω ότι αυτή η κρίση του στασιμοπληθωρισμού θα κάνει την εμφάνισή της φέτος», δήλωσε στο The Business.
Ο Ρουμπίνι προειδοποιεί επίσης ότι οι εργαζόμενοι πιθανότατα θα πληγούν περισσότερο από την επικείμενη κρίση, ακόμη κι εκείνοι που θα έχουν εργασία.
«Ο στασιμοπληθωρισμός είναι το χειρότερο φαινόμενο, γιατί χάνονται θέσεις εργασίας, αυξάνεται η ανεργία, η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται και οι μισθοί αυξάνονται λιγότερο από τον πληθωρισμό, επειδή υπάρχει αυτή η στασιμότητα. Ακόμη κι εκείνοι που έχουν δουλειά επηρεάζονται, επειδή οι τιμές αυξάνονται περισσότερο από τους μισθούς, ενώ κάποιοι χάνουν τη δουλειά και το εισόδημά τους. Έτσι ο στασιμοπληθωρισμός είναι το χειρότερο από όλα για τους εργαζόμενους», τόνισε.