11.4 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024

Στουρνάρας: Ανακοίνωσε στο Bloomberg όλες τις κινήσεις που έρχονται μέσα στο 2025. Μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες και κόστος δανεισμού 2%.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

O Γιάννης Στουρνάρας προέβλεψε τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας είναι σχεδόν βέβαιος ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Δεκέμβριο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πιστεύει ότι «25 μονάδες βάσης είναι μια βέλτιστη μείωση».

Ενώ για το 2025 ο Γιάννης Στουρνάρας προέβλεψε νέες μειώσεις επιτοκίων εφόσον συνεχίσει ο πληθωρισμός την πτωτική του πορεία και υπό την αίρεση απρόβλεπτων εξελίξεων.

Επιπρόσθετα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και διοικητής της ΤτΕ μιλώντας στο συνέδριο του Bloomberg «Future of Greek Finance Symposium» το οποίο διοργανώνεται στην Αθήνα, προέβλεψε ότι «αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται, όπως αναμένουμε προς το τέλος του επόμενου έτους», το κόστος δανεισμού «θα μπορούσε να είναι κοντά στο 2%».

Παράλληλα ο ίδιος επισήμανε ότι έως το τέλος του 2025 το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα μπορούσε να έχει υποχωρήσει στο λεγόμενο «ουδέτερο επίπεδο». Κληθείς να προσδιορίσει το ακριβές ύψος του λεγόμενου ουδέτερου επιτοκίου, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι ο υπολογισμός του δεν είναι ευχερής παρά ταύτα όπως είπε πως «2% το επιτόκιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ουδέτερο».

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην Ευρώπη, προκαλώντας ενδεχομένως ύφεση και περίοδο αποπληθωρισμού μεσοπρόθεσμα.

Ελληνική οικονομία και τράπεζες

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι αναπτύσσεται ταχύτερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ ταυτόχρονα επισήμανε πως πετυχαίνει και πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος υποχωρεί συνεχώς ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ προέβλεψε πως «σε λίγα χρόνια η Ελλάδα δε θα έχει το υψηλότερο χρέος ως προς το ΑΕΠ».

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι τα κόκκινα δάνεια είναι παρόντα στην οικονομία και κάνουμε ότι μπορούμε για να τα διαχειριστούμε, ενώ θεωρεί πως η ανάπτυξη της οικονομίας είναι συνθήκη για να μην δημιουργηθούν και άλλα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι χρειάζεται αύξηση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό κλάδο και δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτό θα επιτευχθεί, καθώς ήδη με τη σύμπραξη της κυβέρνησης δημιουργείται ο πέμπτος τραπεζικός πόλος, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε ότι θα στηριχθούν οι περιφερειακές ελληνικές τράπεζες.

Ο διοικητής της ΤτΕ, ανέφερε ότι οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις είναι μια πολύ καλή πρακτική με την αρχή να κάνουν η Alpha Bank και η Unicredit και πως πιστεύει ότι στο μέλλον θα συνεχίσουν να επεκτείνονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

EKT: Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η μείωση επιτοκίων που ανακοινώθηκε. Τι σημαίνει για τις οικονομίες της Ευρώπης

Σε μια σημαντική απόφαση για την ευρωπαϊκή οικονομία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην...

ΕΚΤ: Μεγάλη ανησυχία από την πολιτική αστάθεια λόγω Γαλλίας και Γερμανίας – Οι επόμενες αποφάσεις για τη μείωση των επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σημαντική πρόκληση στην καρδιά της Ευρωζώνης,...

Capital Economics: Γιατί είναι η Γαλλία ο νέος μεγάλος “ασθενής” της Ευρωζώνης. Συγκρίσεις & διδάγματα από την ελληνική κρίση χρέους

Μια εκτενή ανάλυση παρουσιάζει η Capital Economics για τη σύγκριση της τρέχουσας γαλλικής οικονομικής...