Η γερμανική κυβέρνηση καταβάλλει έντονες προσπάθειες για να αποτρέψει μια πιθανή εξαγορά της Commerzbank από την ιταλική τράπεζα UniCredit, προκαλώντας αντιπαράθεση με τη Ρώμη και τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. Πηγές που είναι ενήμερες για τις κινήσεις της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι το Βερολίνο ανησυχεί έντονα για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας συγχώνευσης, κυρίως λόγω του υψηλού χρέους της Ιταλίας και των δυνητικών κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Γερμανίας.
Δείτε επίσης:
Πλειστηριασμοί: Στο στόχαστρο των Θεσμών οι χαμηλές ανακτήσεις – Καμπανάκι για επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και εκτέλεσης οφειλών
Αιφνιδιασμός στο Βερολίνο και ανησυχίες για το ιταλικό χρέος
Η πρόταση της UniCredit να αποκτήσει μερίδιο στην κρατικά υποστηριζόμενη Commerzbank, με στόχο τη συγχώνευση, προκάλεσε αιφνιδιασμό στη γερμανική κυβέρνηση. Αξιωματούχοι στο Βερολίνο εκφράζουν φόβους ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της Γερμανίας και της Ιταλίας, της οποίας το υπέρογκο δημόσιο χρέος θα μπορούσε να επιβαρύνει την γερμανική οικονομία σε περίπτωση κρίσης.
Η UniCredit κατέχει ιταλικά κρατικά ομόλογα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θεωρούνται πηγή αβεβαιότητας για τους Γερμανούς αξιωματούχους. Η ανησυχία είναι ότι σε περίπτωση που η Ιταλία αντιμετωπίσει νέα οικονομική κρίση, η Γερμανία θα βρεθεί εκτεθειμένη μέσω της Commerzbank. Αυτή η προοπτική έχει οδηγήσει τους Γερμανούς αξιωματούχους να αναζητούν τρόπους να μπλοκάρουν την πιθανή εξαγορά, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για μια επιθετική προσφορά από την UniCredit στους επόμενους μήνες.
Ρόλος των ρυθμιστικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Η γερμανική εποπτική αρχή BaFin παίζει κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία, καθώς εξετάζει την αίτηση της UniCredit να αυξήσει το μερίδιό της στην Commerzbank από 9,9% σε σχεδόν 30%. Παρά το γεγονός ότι η BaFin οφείλει να εξετάσει το αίτημα της ιταλικής τράπεζας με αμεροληψία, οι πιέσεις από τη γερμανική κυβέρνηση για απόρριψη της συμφωνίας είναι έντονες.
Ο τελικός λόγος ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία συνεργάζεται στενά με την BaFin για την απόφαση. Αν και υπάρχουν φωνές στην ΕΚΤ που διαφωνούν με τη στάση της Γερμανίας, η χώρα εξακολουθεί να έχει ισχυρή επιρροή εντός του θεσμού. Η ΕΚΤ, με τη σειρά της, έχει εκφράσει την άποψη ότι οι διασυνοριακές τραπεζικές συγχωνεύσεις εντός της ευρωζώνης είναι επιθυμητές, καθώς μπορούν να ενισχύσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών απέναντι στους αμερικανικούς κολοσσούς.
Εμπιστοσύνη και κίνδυνοι για το μέλλον της συμφωνίας
Η αντίδραση της Γερμανίας απέναντι στις κινήσεις της UniCredit αντικατοπτρίζει βαθιές ανησυχίες για την ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική, η οποία τέθηκε σε ισχύ μετά την κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας. Πολλοί αξιωματούχοι στο Βερολίνο θεωρούν ότι η πρόταση της UniCredit είναι επιθετική, και μάλιστα εκφράζουν αμφιβολίες για την εμπιστοσύνη τους στον διευθύνοντα σύμβουλο της ιταλικής τράπεζας, Andrea Orcel.
Πηγές κοντά στην κυβέρνηση αναφέρουν ότι η UniCredit πιθανόν να καταθέσει επίσημη προσφορά για την εξαγορά της Commerzbank σύντομα, εντείνοντας τις πιέσεις προς τη γερμανική πλευρά να βρει μια λύση. Η γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο, θεωρεί ότι μια συγχώνευση μεταξύ των δύο τραπεζών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική αλληλεξάρτηση με την Ιταλία, γεγονός που θα δημιουργούσε επιπρόσθετους κινδύνους σε περίπτωση οικονομικής αναταραχής στη γειτονική χώρα.
Η UniCredit, η Commerzbank και οι αρμόδιες αρχές αρνήθηκαν να σχολιάσουν επίσημα, ωστόσο οι επόμενοι μήνες αναμένονται κρίσιμοι για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης, που θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.