Η Πολεμική Αεροπορία ολοκλήρωσε την παραλαβή των 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale για την 332 Μοίρα “Γεράκι”. Με την προσγείωση του τελευταίου αεροσκάφους στην Τανάγρα, χθες, στις 9 Ιανουαρίου, έκλεισε ένας σημαντικός κύκλος που ξεκίνησε το 2021 με την αρχική παραγγελία 18 αεροσκαφών. Στη συνέχεια, το 2022, ακολούθησε συμπληρωματική παραγγελία 6 επιπλέον μαχητικών έναντι 1,09 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα γαλλικά μαχητικά 4,5ης γενιάς, εξοπλισμένα με πυραύλους Meteor, έχουν εδραιώσει την αεροπορική υπεροχή της χώρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η συνολική επένδυση των 3,59 δισεκατομμυρίων ευρώ αυτής της σύγχρονης δύναμης πυρός αναβαθμίζει καθοριστικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας.
Με σύγχρονη όπλα για αποτρεπτική ισχύ στο Αιγαίο
Η τελευταία παράδοση σφράγισε την ολοκλήρωση του προγράμματος με το μονοθέσιο αεροσκάφος σειριακού αριθμού “457”. Η μεταφορά του από το Μερινιάκ του Μπορντό στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με απευθείας πτήση, χωρίς να απαιτηθεί στάση για ανεφοδιασμό.
Μέσα σε ένα διάστημα τεσσάρων ετών, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να υλοποιήσει το σχέδιο συγκρότησης μιας πλήρους Μοίρας Rafale. Η απόφαση, που πάρθηκε στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής κρίσης του 2020, οδήγησε στην ενίσχυση της αεροπορικής ισχύος της χώρας.
Η πρώτη σύμβαση, που υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2021, περιλάμβανε 12 μεταχειρισμένα και 6 καινούργια αεροσκάφη. Το συνολικό κόστος της αρχικής συμφωνίας έφτασε τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας τα όπλα, την αρχική υποστήριξη και την εκπαίδευση.
Τα περιζήτητα Rafale και η υπεροχή της 332 Μοίρας
Η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος οδήγησε στην επέκταση των Rafale διεθνώς. Η Κροατία έχει ξεκινήσει τις παραλαβές, ενώ Σερβία, Ινδονησία, ΗΑΕ και Ιράκ προστίθενται στους ενεργούς χρήστες, μαζί με τη Γαλλία, την Αίγυπτο, το Κατάρ και την Ινδία.
Τα γαλλικά μαχητικά έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους σε πραγματικές συνθήκες. Τον Απρίλιο του 2024, ανέλαβαν την κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.
Η 332 Μοίρα, έχοντας πιστοποιηθεί ως πλήρως επιχειρησιακή από τον Σεπτέμβριο του 2023, διαθέτει πλέον την πλήρη δύναμη των 24 αεροσκαφών. Αυτός ο αριθμός εξασφαλίζει υψηλές διαθεσιμότητες και επιτυγχάνει οικονομίες κλίμακας στη λειτουργία τους.