17.1 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Πολωνία: Με ψήφισμα ζητά να δοθούν τώρα οι πολεμικές αποζημιώσεις απο τη Γερμανία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Η πολωνική κυβέρνηση υιοθέτησε ψήφισμα για το θέμα των αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ψήφισμα αφορά «το θέμα των αποκαταστάσεων, των αποζημιώσεων και των διορθωτικών μέτρων που σχετίζονται με τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία το 1939 και την περαιτέρω κατοχή» και προτάθηκε από τον πληρεξούσιο της κυβέρνησης για τις ζημίες που προκλήθηκαν από τη γερμανική επίθεση και κατοχή μεταξύ 1939 και 1945.

Το ψήφισμα «επιβεβαιώνει επισήμως ότι ούτε κατά τη διάρκεια της (κομμουνιστικής) Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας, ούτε μετά την ανάκτηση της κυριαρχίας το 1989, το ζήτημα των αποζημιώσεων και άλλων μορφών αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στην Πολωνία και τους Πολωνούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έχει αντιμετωπιστεί ή κλείσει με οποιονδήποτε τρόπο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το έγγραφο επιβεβαιώνει ότι οι πολωνικές αρχές πιστεύουν ότι δεν έχει συναφθεί στο παρελθόν συμφωνία για τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία και ότι μια τέτοια συμφωνία πρέπει να συναφθεί τώρα.

Οι πολεμικές επανορθώσεις από τη Γερμανία αποτελούν συνεχές θέμα στη ρητορική του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS, ECR) από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2015. Το PiS πιστεύει ότι το Βερολίνο δεν αποζημίωσε ποτέ στην πραγματικότητα την Πολωνία για τις ζημίες που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και ότι θα έπρεπε να το πράξει.

Πέρυσι, η Πολωνία έστειλε διπλωματικό σημείωμα στο Βερολίνο ζητώντας αποζημιώσεις ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ίδιο ποσό προσδιορίζεται και στο ψήφισμα, με βάση την κυβερνητική έκθεση για τις ζημιές που προκάλεσε η Γερμανία, η οποία δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο.

Όπως εξηγείται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, η έκθεση προσδιορίζει το ποσό των πολωνικών απωλειών, καλύπτοντας όλες τις πτυχές: ανθρώπινες, οικονομικές, υλικές, απώλειες πολιτιστικής κληρονομιάς και πολεμικές ζημιές. «Η συνολική αξία (…) δεν αντικατοπτρίζει το τεράστιο μέγεθος των ζημιών, αλλά είναι μόνο ένας συντηρητικός, οικονομικός υπολογισμός των δημογραφικών και υλικών απωλειών», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Βερολίνο απέρριπτε συνεχώς τις αξιώσεις της Πολωνίας για αποζημιώσεις, υποστηρίζοντας ότι όλες οι οικονομικές αξιώσεις που σχετίζονται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διευθετήθηκαν με τη Συνθήκη Δύο συν Τέσσερα του 1990, η οποία επέτρεψε την επανένωση της Γερμανίας.

Το 1953, η κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης, παραιτήθηκε από όλες τις αξιώσεις για πολεμικές αποζημιώσεις. Η Μόσχα ήθελε να απαλλάξει την Ανατολική Γερμανία, έναν άλλο σοβιετικό δορυφόρο, από οποιεσδήποτε υποχρεώσεις. Οι πολωνικές αρχές ισχυρίζονται ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς η Πολωνία δεν μπορούσε να διαπραγματευτεί δίκαιη αποζημίωση εκείνη την εποχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Eurofighter: Η Γερμανία ζητά γραπτές εγγυήσεις! Δεν θα παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο

Γραπτές εξηγήσεις, ότι τα Eurofighter δεν θα παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο ζητά η...

Γερμανία: Αναθεώρηση της κυβέρνησης  επί τα χείρω της πρόβλεψής  για την οικονομία. Για δεύτερη χρονιά σε ύφεση η χώρα

Δυσοίωνες προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία, με την κυβέρνηση να αναθεωρεί επί τα χείρω...

Γερμανική οικονομία: Στη δίνη της μεγαλύτερη κρίσης της τελευταίας 20ετίας. Τι οδήγησε σ’ αυτήν; Ποιες οι επιπτώσεις στην Ελλάδα;

Η γερμανική οικονομία εισήλθε σε μια περίοδο οικονομικής στασιμότητας με αβέβαιη διάρκεια, γεγονός που...