Νέα ένταση αναδύεται στη Βόρεια Θάλασσα γύρω από το ενεργειακό μέλλον της περιοχής. Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλει αυξημένη φορολογία 38% στις πετρελαϊκές εταιρείες προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ.
Η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει να χρηματοδοτήσει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, μεγάλες εταιρείες πετρελαίου αποχωρούν σταδιακά από την περιοχή. Το φιλόδοξο σχέδιο για τετραπλασιασμό της αιολικής παραγωγής έως το 2030 συναντά εμπόδια λόγω αυξανόμενου κόστους και τεχνικών προκλήσεων.
Η αποχώρηση των πετρελαϊκών κολοσσών
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη διαφωνία του μέσω της πλατφόρμας Truth Social. Χαρακτήρισε τη βρετανική στρατηγική “στρατηγικό σφάλμα” για την ενεργειακή ασφάλεια. Η APA Corp. ανακοίνωσε την απόσυρσή της έως το 2029.
Οι προβλέψεις δείχνουν πτώση 20% στην παραγωγή αερίου για το τρέχον έτος. Η συνολική παραγωγή υδρογονανθράκων έχει συρρικνωθεί στα 1,3 εκατομμύρια βαρέλια από το ιστορικό υψηλό των 4,4 εκατομμυρίων το 2000.
Το πράσινο στοίχημα και οι προκλήσεις
Το Λονδίνο στοχεύει σε δραστική αύξηση της αιολικής ισχύος στα 60 gigawatt την επόμενη πενταετία. Παράλληλα, επιδιώκει τον μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα στον ενεργειακό τομέα.
Η Orsted, παγκόσμιος ηγέτης στην αιολική ενέργεια, αναθεωρεί τα επενδυτικά της πλάνα. Η Harbour Energy εξετάζει την αποεπένδυση από τη Βόρεια Θάλασσα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Exxon που αποχώρησε τον Ιούλιο του περασμένου έτους.
Trump attacks UK’s North Sea policy as ‘very big mistake’ https://t.co/Z8Ba6qS0pM
— Financial Times (@FT) January 3, 2025