Παρίσι-Bloomberg: Ίλιγγος το πόσα  ξόδεψαν, για να καθαρίσουν τον Σηκουάνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες . Το μέγεθος του έργου

0
580

1,4 δις ευρώ κόστισε ο καθαρισμός του Σηκουάνα σύμφωνα με το Bloomberg. Ο καθαρισμός του δικτύου ύδρευσης που εξυπηρετεί την πολυπληθέστερη μητροπολιτική περιοχή της Ευρώπης αποδείχθηκε εξαιρετικά κοστοβόρος, με το νότιο κεντρικό αποχετευτικό αγωγό να απαιτεί μόνος του δαπάνες ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Σηκουάνας έχει από καιρό μια βρώμικη φήμη και η κολύμβηση στον ποταμό έχει απαγορευθεί -επίσημα τουλάχιστον- από το 1923. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν τους Αγώνες και κανείς δεν θα ήθελε να δει έναν αθλητή να αρρωσταίνει on camera, κολυμπώντας στον ποταμό.

Εδώ και δεκαετίες είχε προταθεί  ο καθαρισμός του ποταμού, το 1988 από τον δήμαρχο Ζακ Σιράκ. Ωστόσο μέχρι πρόσφατα δεν είχε γίνει πράξη.

Ο πλήρης καθαρισμός του Σηκουάνα προτάθηκε στο πλαίσιο της υποψηφιότητας του Παρισιού για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν ένας τρόπος για να δείξουν οι ηγέτες της πόλης ότι η διοργάνωση των Αγώνων θα «εξασφάλιζε ότι η υποψηφιότητά μας θα ήταν χρήσιμη για τους Παριζιάνους».

Οκτώ χρόνια αφότου οι δημοτικοί υπάλληλοι του Παρισιού αποφάσισαν να καθαρίσουν τον Σηκουάνα μια για πάντα, η πόλη κήρυξε τη νίκη επί του E. coli, των εντερόκοκκων και άλλων μικροοργανισμών που επί αιώνες χτυπούσαν τους άτυχους λουόμενους.

Κανένας οικοδεσπότης δεν έχει διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες κολύμβησης σε αστικό ποτάμι από την αναβίωση των Αγώνων το 1896, και το διακύβευμα είναι υψηλό.

Ο καθαρισμός ήταν μερικώς αποτελεσματικός.

Το Παρίσι έχει ήδη την εμπειρία τού παρελθόντος για το πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσει κανείς τα ανοιχτά ύδατα καθαρά. Τα νέα σημεία κολύμβησης στο κανάλι χρειάστηκε να κλείσουν προσωρινά αρκετές φορές λόγω βακτηρίων στο νερό, αν και ως επί το πλείστον παρέμειναν ανοιχτά.

Όσον αφορά τον κύριο όγκο του ποταμού, η ποιότητα του νερού ήταν κάπως κακή λόγω των πρόσφατων ισχυρών βροχοπτώσεων, και η νέα υποδομή δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει τον εντοπισμό ανεπιθύμητων βακτηρίων μόλις στις αρχές Ιουλίου. Έκτοτε, οι ξηρότερες συνθήκες βελτίωσαν τα πράγματα και το νερό αναμενόταν να παραμείνει καθαρό για τους Αγώνες.

Η πολύ δυνατή βροχή μπορεί να προκαλέσει την επιστροφή κάποιων λυμάτων στον ποταμό, κάτι που σημαίνει ότι οι κολυμβητές μπορεί να εκτεθούν σε βακτήρια που προκαλούν ναυτία και διάρροια – με τα πιο σοβαρά συμπτώματα να απαιτούν ενδεχομένως επίσκεψη στο νοσοκομείο. Ωστόσο, ο τακτικός έλεγχος του νερού θα πρέπει να προειδοποιεί τους κολυμβητές εγκαίρως.

Εάν το νερό δεν είναι αρκετά καθαρό, ο μαραθώνιος κολύμβησης θα μεταφερθεί στο προαστιακό υδάτινο στάδιο στο Vaires-sur-Marne, το οποίο πρόκειται ήδη να φιλοξενήσει την ολυμπιακή κωπηλασία και το κανό-καγιάκ. Το τρίαθλο θα αναβληθεί κατά μερικές ημέρες, με την ελπίδα ότι οι συνθήκες θα βελτιωθούν, αν ο καιρός επιδεινωθεί.

Το φιλόδοξο όραμα

Το κολύμπι σε ένα από τα πιο όμορφα αστικά ποτάμια του κόσμου θα είναι μια απολαυστική εμπειρία. Το κόστος ωστόσο που θα απαιτούνταν θα ήταν αστρονομικό αν αυτός ήταν ο μοναδικός στόχος της πόλης.

Από μια άλλη σκοπιά, το έργο ήταν μια ευφυής στρατηγική κίνηση – αξιοποιώντας την προσοχή που συνοδεύει τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να επιταχύνει μια σημαντική αναβάθμιση κάποιων φαινομενικά ανιαρών αλλά ουσιαστικών υποδομών που, υπό άλλες συνθήκες, ίσως να είχαν αγνοηθεί υπέρ άλλων προτεραιοτήτων δαπανών.

Ο καθαρισμός του Σηκουάνα συμβάλλει επίσης στην προβολή του Παρισιού ως νέας πρωτεύουσας της βιωσιμότητας, ενός μέρους όπου τα αυτοκίνητα και η άσφαλτος δίνουν τη θέση τους στα ποδήλατα, στους πεζούς και στα δέντρα, τη στιγμή που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω του. Μπορεί να μην είναι το μόνο μέρος στην Ευρώπη που προσφέρει κολύμπι στο κέντρο της πόλης – η Ζυρίχη, η Κοπεγχάγη, η Στοκχόλμη και το Όσλο διαθέτουν ήδη παρόμοιες εγκαταστάσεις. Ωστόσο, το Παρίσι είναι μέχρι στιγμής το μοναδικό μέρος που το επιχειρεί σε ένα σχετικά στενό ποτάμι (και όχι σε λιμάνι ή λίμνη) που διασχίζει μια πυκνοκατοικημένη μητρόπολη.

Τα ολυμπιακά αγωνίσματα που θα διεξαχθούν στον Σηκουάνα

Το πιο σημαντικό γεγονός που θα φιλοξενήσει ο ποταμός είναι η τελετή έναρξης σήμερα, 26 Ιουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε βάρκες και φορτηγίδες που θα πλέουν στην πόλη.

Ο Σηκουάνας έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσει το κολυμβητικό σκέλος του τριάθλου στις 30 Ιουλίου, 31 Ιουλίου και 5 Αυγούστου, καθώς και το μαραθώνιο κολύμβησης στις 8 και 9 Αυγούστου. Και οι δύο αγώνες θα ξεκινήσουν από τη γέφυρα Αλέξανδρος ΙΙΙ, η οποία αποτελεί σημείο διέλευσης μεταξύ του Hôtel des Invalides και των κήπων στη βάση των Ηλυσίων Πεδίων.

Η πόλη, στη συνέχεια, ετοιμάζει τρία σημεία κολύμβησης για το 2025, για το ευρύ κοινό, τα οποία θα είναι οριοθετημένα με σημαδούρες και θα επιτηρούνται από ναυαγοσώστες. Θα είναι κατά μήκος της βόρειας πλευράς της Île Saint-Louis (κοντά στους σταθμούς του μετρό Pont Marie και Sully-Morland), ακριβώς νότια του Πύργου του Άιφελ, κατά μήκος του βραχίονα Grenelle του ποταμού (μετρό Bir-Hakeim) και μεταξύ των γεφυρών Bercy και Tolbiac στα νοτιοανατολικά της πόλης (μετρό Bercy ή Quai de la Gare).

Από τις 30 Ιουλίου τα νέα, παρθένα νερά του ποταμού θα φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ανοικτής κολύμβησης, εκτός αν οι βροχοπτώσεις υπερφορτώσουν το νέο σύστημα επεξεργασίας λυμάτων και εξωθήσουν τους αγώνες σε κλειστούς χώρους.Το θέαμα των ανθρώπων που θα κολυμπούν σε καθαρά νερά με φόντο τον Πύργο του Άιφελ ή την Παναγία των Παρισίων θα αποτελεί μια νίκη για τη Σοσιαλίστρια δήμαρχο Αν Ινταλγκό και την έντονα φιλοπεριβαλλοντική της ατζέντα.

Ωστόσο, το κόστος του καθαρισμού είναι υψηλό, και δεν έχει ακόμη αποδειχθεί αν οι αλλαγές θα καταστήσουν τον Σηκουάνα μόνιμα ασφαλή για κολύμβηση. Οι επικριτές ήδη αμφισβητούν αν άξιζε πραγματικά όλη αυτή η δαπάνη.