Η Ουγγαρία ανακοίνωσε την αναβολή της απόφασης για το δάνειο ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ που η ΕΕ σκοπεύει να προσφέρει στην Ουκρανία, μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024. Την είδηση γνωστοποίησε ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλι Βάργκα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από υπουργική σύνοδο στο Λουξεμβούργο.
Διαβάστε επίσης:
Σφήνα η Deutsche Bank στην “τελική μάχη” για την Commerzbank. Όλα όσα συμβαίνει στο παιχνιδι των δισ.
Το δάνειο, το οποίο συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της G7 τον Ιούνιο, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας που πλήττεται από τον πόλεμο με τη Ρωσία. Οι πόροι αυτοί θα αντληθούν κυρίως από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, που υπολογίζονται σε περίπου 300 δισ. ευρώ, με την ΕΕ να συνεισφέρει 35 δισ. ευρώ από το συνολικό ποσό. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της G7 αναμένεται επίσης να προσθέσουν οικονομική ενίσχυση, φτάνοντας περίπου τα 45 δισ. ευρώ.
Ο Ρόλος των Κυρώσεων στη Ρωσία
Ένα από τα βασικά ζητήματα που θέτει η Ουγγαρία είναι η παράταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Ο Βάργκα επισήμανε ότι η τελική απόφαση για την ανανέωση των κυρώσεων θα πρέπει να ληφθεί αφού διαπιστωθεί η κατεύθυνση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. «Πιστεύουμε ότι το ζήτημα της παράτασης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας πρέπει να αποφασιστεί μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η αβεβαιότητα για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ – η Κάμαλα Χάρις ή ο Ντόναλντ Τραμπ – και η διαφορετική τους στάση απέναντι στις κυρώσεις και τη στήριξη της Ουκρανίας επηρεάζουν άμεσα τη θέση της Ουγγαρίας. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, είναι γνωστός υποστηρικτής του Τραμπ, γεγονός που φαίνεται να καθοδηγεί τις αποφάσεις της χώρας του για τα διεθνή θέματα.
Ανησυχίες των ΗΠΑ για την Βιωσιμότητα του Σχεδίου
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του σχεδίου αυτού, κυρίως λόγω του τρόπου που λειτουργούν οι κυρώσεις της ΕΕ. Οι κυρώσεις πρέπει να ανανεώνονται κάθε έξι μήνες με ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών της Ένωσης, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιο κράτος-μέλος, όπως η Ουγγαρία ή η Σλοβακία, να μπλοκάρει τη διαδικασία. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδέσμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, αποσταθεροποιώντας το πλαίσιο οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία.
Η Κομισιόν και η Πρόταση Παράτασης των Κυρώσεων
Για να αντιμετωπιστεί η ευάλωτη αυτή κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να παραταθεί η διάρκεια των κυρώσεων από έξι μήνες σε τρία χρόνια. Αυτή η πρόταση, ωστόσο, απαιτεί ομόφωνη έγκριση από τα κράτη-μέλη, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο λόγω της αντίδρασης της Ουγγαρίας και άλλων χωρών.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι η πλειοψηφία των υπουργών υποστηρίζει τη διευκόλυνση της συμμετοχής των ΗΠΑ στο σχέδιο χρηματοδότησης της Ουκρανίας. Η συζήτηση για το δάνειο αναμένεται να συνεχιστεί στην επόμενη συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με την Ουγγαρία να έχει καθοριστικό ρόλο, καθώς ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Ο Καθοριστικός Ρόλος της Ουγγαρίας στις Συζητήσεις
Η Ουγγαρία, εκτός από το ότι κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, έχει υιοθετήσει μια ιδιαίτερα σκεπτικιστική στάση απέναντι στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και στη στήριξη της Ουκρανίας. Η στάση αυτή επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος έχει δείξει στενή πολιτική σύνδεση με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Αναμένοντας το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, η Ουγγαρία φαίνεται να παίζει τον ρόλο του “ρυθμιστή”, καθυστερώντας αποφάσεις που επηρεάζουν την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας και διαμορφώνοντας το ευρωπαϊκό γεωπολιτικό τοπίο.
Με την αναμονή για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, η Ουγγαρία διαμορφώνει μια κρίσιμη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη και την υποστήριξη προς την Ουκρανία.