21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Ουκρανή Φοιτήτρια: Αυτό το δράμα ζώ στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Ανάρτηση Κόλαφος για την ηγεσία της Παιδείας

Η κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια δυστυχώς παραμένει εκτός ελέγχου 3 χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας απο την κυβέρνηση Μητσοτάκη, της οποίας βασική προεκλογική δέσμευση ήταν ότι θα βάλει τάξη και οι φοιτητές δεν θα φοβούνται να πηγαίνουν στα εμφιθέατρα και οτι τα πανεπιστήμια θα πάψουν να είναι χώροι ελεγχόμενοι απο διάφορες ακροααριστερές οργανώσεις. Η νέα κυβέρνηση δεν κατάφερε να τοποθετήσει ούτε συστήματα ελέγχου της εισόδου αυτά τα 3 χρόνια και πολύ περισσότερο η υπόσχεση για Πανεπιστημιακή Αστυνομία μένει  κενό γράμμα.

Είναι βεβαια αμφίβολο κατα πόσο αυτή η νέα ομάδα φύλαξης θα έπρεπε να ονομαστεί “Αστυνομία” με την φόρτηση που έχει αυτό το όνομα για την αριστερά,  και δεν θα αρκούσε μια ενισχυμένη ομάδα φρουρών, αλλά κυρίως τα μηχανήματα ελέγχου εισόδου.

Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα, για τους Πρυτάνεις και τους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη και στο οποίο μέχρι τώρα αποτυγχάνουν.

Την εικονα στα πανεπιστήμια ήρθαν να ταράξουν τα νέα επεισόδια στην Θεσσαλονίκη και η ανάρτηση μια φοιτήτριας απο την Ουκρανία, που μεταξύ αλλων σημειώνει:

Από τους φοιτητές άκουγα μόνο ότι το άσυλο είναι ιερό και κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης αυτού του κανόνα είναι «φασιστική». Οπότε τώρα δεν ξέρω αν θέλω να έχω πτυχίο πανεπιστημίου που απαγορεύεται κάθε διαφορετική άποψη. Μας τρομάζουν με τους «κακούς μπάτσους» ενώ ο πραγματικός κίνδυνος είναι αυτοί που τους «κακούς μπάτσους» τους δημιούργησαν.”

“Η κακή της ψυχολογία,  προσθέτει, σε συνδυασμό με την προπαγάνδα που είχε αρχίσει να καλλιεργείται μεταξύ των ακροαριστερών φοιτητικών κομμάτων,  η Κατερίνα Σαλονίνα φοιτήτρια από την Ουκρανία, την απομάκρυναν από την σχολή και τα μαθήματα της, ενώ ταυτόχρονα της δημιούργησαν κι ένα είδος φόβου για την ασφάλεια της”.

Η σχετική της ανάρτησή στο Facebook πριν από λίγες ημέρες έχει γίνει viral, ενώ πολλοί είναι οι χρήστες του διαδικτύου που ήδη την συγχαίρουν με μηνύματα τους για το θάρρος της υποστηρίζοντας την.

Η νεαρή φοιτήτρια ζει στην Θεσσαλονίκη τα τελευταία πέντε χρόνια κι όταν μετά τις σπουδές της στο Κίεβο και στην παραγωγή κινηματογράφου, αποφάσισε να συνεχίσει παρακολουθώντας μαθήματα σκηνοθεσίας στο ΑΠΘ:

«Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος άρχισαν και τα προβλήματα»

«Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία άρχισαν και τα προβλήματα. Δυο με τρεις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις πέρασα από την Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ, εκεί πάντα συγκεντρώνονται φοιτητές από όλα τα κόμματα, κολλούν αφίσες και κάνουν σχετικές συζητήσεις. Τις συγκεκριμένες αφίσες που έλεγαν όχι στον ιμπεριαλισμό του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις είχαν κολλήσει και στους δρόμους. Δεν έλεγαν τίποτα για την Ρωσία και τις επιθέσεις στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα αυτό να μου κάνει τρομερή εντύπωση» αναφέρει η Ουκρανή φοιτήτρια.

«Πηγαίνοντας στο Πανεπιστήμιο είδα κι άλλες αφίσες που έλεγαν πως την Ουκρανία την κυβερνούν Ναζί κι άλλα. Ακόμα και στο Facebook όλα αυτά τα ακροαριστερά κόμματα και οι φοιτητικές ομάδες είχαν αυτή την στάση, ότι για τον πόλεμο φταίει αποκλειστικά και μόνο το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση και πως η Ρωσία μη έχοντας άλλη επιλογή ξεκίνησε την επίθεση. Κάποιες φορές αναφέρουν πως είναι με τον λαό της Ουκρανίας και όχι με την ναζιστική κυβέρνηση της χώρας. Δεν λένε πως φταίνε όλοι οι Ουκρανοί, αλλά προσβάλλουν την κυβέρνηση μας, τους στρατιώτες μας», σημειώνει.

Όπως αναφέρει η Ουκρανή φοιτήτρια στο ΑΠΘ φοιτούν συνολικά 100 Ουκρανοί φοιτητές, ενώ θεωρεί πως πολλοί από αυτούς που δημιουργούν κατά καιρούς τις φασαρίες στον πανεπιστημιακό χώρο δεν είναι φοιτητές:

«Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος δεν έχω πάει στο Πανεπιστήμιο αρχικά για ψυχολογικούς λόγους. Μετά από αυτά που είδα δεν θέλω να εμφανίζομαι γιατί δεν ξέρω ποιος θα βρεθεί μπροστά μου, τι θα μου πει και τώρα πια δεν ξέρω με ποιους πρέπει να μιλάω. Γενικά στο ΑΠΘ ξέρω ότι σπουδάζουν 100 Ουκρανοί φοιτητές και στη σχολή μου είμαστε άλλα πέντε παιδιά. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μεγαλύτερη αστυνόμευση κοντά στο πανεπιστήμιο. Εγώ νομίζω πως είναι αυτονόητο να υπάρχει αστυνομία, ώστε να προλαβαίνει τα όσα συμβαίνουν μέσα εκεί. Θεωρώ πως πολλοί από αυτούς που προκαλούν τα επεισόδια δεν είναι φοιτητές».

Κι άλλοι Ουκρανοί φοιτητές σκέφτονται να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους

Όλο αυτό το διάστημα το νεαρό κορίτσι έχει επικοινωνήσει και με άλλους Ουκρανούς φοιτητές, που σκέφτονται να μην συνεχίσουν τις σπουδές τους:

«Έχω σπουδάσει παραγωγή κινηματογράφου στο Κίεβο κι εδώ παρακολουθώ μαθήματα σκηνοθεσίας. Τώρα πια δεν ξέρω τι να κάνω, σκέφτομαι να τα παρατήσω. Την ίδια άποψη έχουν κι άλλοι Ουκρανοί φοιτητές. Μιλούσα με μια κοπέλα φοιτήτρια στην Αθήνα, που μου έλεγε πως τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα με όλα αυτά τα ακροαριστερά κόμματα και αποφάσισε να μην συνεχίσει το μεταπτυχιακό της. Έχω απογοητευτεί αρκετά από την συμπεριφορά κι όσα συμβαίνουν εδώ. Βλέπω την υποστήριξη που έχουν οι πρόσφυγες Ουκρανοί σε άλλες χώρες και δυστυχώς συγκρίνω με την Ελλάδα και στεναχωριέμαι».

Η Κατερίνα Σαλονίνα κατάγεται από μια πόλη κάτω από το Ντονιέτσκ την Μαριίνκα, που όπως λέει τελεί υπό κατάληψη από το 2014 από την Ρωσία : «Ήταν πάντα μια ρωσόφωνη περιοχή, ωστόσο μετά την κατάληψη πολλοί Ουκρανοί όπως η οικογένεια μου και πολλοί φίλοι και συγγενείς μας αναγκάστηκαν να φύγουν. Όπως ξέρω είναι επικίνδυνα κι εκεί τα πράγματα».

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Είμαι φοιτήτρια από την Ουκρανία. Όλα αυτά τα χρόνια που σπουδάζω στο ΑΠΘ δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη υποστήριξη του ασύλου και της κατάληψης. Από τους φοιτητές άκουγα μόνο ότι το άσυλο είναι ιερό και κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης αυτού του κανόνα είναι «φασιστική». Οπότε τώρα δεν ξέρω αν θέλω να έχω πτυχίο πανεπιστημίου που απαγορεύεται κάθε διαφορετική άποψη. Μας τρομάζουν με τους «κακούς μπάτσους» ενώ ο πραγματικός κίνδυνος είναι αυτοί που τους «κακούς μπάτσους» τους δημιούργησαν. Και γενικά όταν είδα τι στάση πήραν τα ακροαριστερά «κόμματα» του ΑΠΘ απέναντι στου Ουκρανούς και βάζουν στη Φιλοσοφική Σχολή αφίσες που χωρίς καμία ντροπή μας ονομάζουν ναζί, φοβάμαι να εμφανίζομαι στο πανεπιστήμιο”

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE